Copie a celebrului manuscris Codex Aureus, achiziționată de Muzeul Unirii din Alba Iulia cu 6.000 de euro FOTO

0
Publicat:

Un facsimil al unei cărți unice dezmembrată în urmă cu aproape 400 de ani a intrat în colecția Muzeului Național al Unirii și a fost expus în premieră pentru România. Este vorba despre o copie în mărime originală a manuscrisului Codex Aureus.

Facsimilul manuscrisului Codex Aureus, expus pentru public FOTO Adevărul
Facsimilul manuscrisului Codex Aureus, expus pentru public FOTO Adevărul

O parte din originalul manuscrisului se află la Biblioteca Battrhyaneum din Alba Iulia. La Museikon a fost vernisată marți, 8 august, expoziția „Facsimilul manuscrisului Codex Aureus. Aniversarea consacrării Episcopului Batthyány Ignác”, care poate fi vizitată până în 10 septembrie 2023.

Numit de împărăteasa Maria Tereza, în calitatea de episcop al Transilvaniei, în anul 1780, Batthyány Ignác își prelua funcția în luna august a anului 1781. Renumit colecționar de carte, Batthyány a achiziționat numeroase valori bibliofile, cea mai valoroasă piesă fiind – indiscutabil – Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorsch.

Operă de artă, creată la curtea lui Carol cel Mare, manuscrisul a fost dezmembrat în timpul Războiului de 30 de ani, când se afla în biblioteca de la Heidelberg, cele patru fragmente ajungând – în timp – în instituții culturale de prestigiu internațional: Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia – filiala Bibliotecii Naționale a României, Biblioteca Apostolica Vaticana, Victoria and Albert Museum Londra și Musei Vaticani.

Expoziția este deschisă până în 10 septembrie FOTO Muzeul Unirii
Expoziția este deschisă până în 10 septembrie FOTO Muzeul Unirii

Cumpărat de la o casă de licitații

În anul 1999, cu ocazia unei expoziții care a reunit toate cele patru fragmente, la Lorsch și Paderborn, a fost realizată o ediție facsimilată, care reproduce inclusiv coperțile originale. Tirajul realizat de Faksimile Verlag, la Lucerna, a fost de 333 exemplare numerotate.

Recent Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a reușit achiziționarea exemplarului cu numărul 264. Astfel, instituția albaiuliană se alătură unei companii selecte de deținători, printre care amintim familia regală britanică – în 2010 Papa Benedict al XVI-lea i-a oferit un exemplar reginei Elisabeta a II-a. Facsimilul a fost achiziționat de la casa de licitații Historic pentru suma de 6.000 de euro.

Pagini ale facsimilului FOTO Adevărul
Pagini ale facsimilului FOTO Adevărul

Istoricul Florin Bogdan, cel care a avut ideea achiziționării facsimilului, a declarat că acesta este o reprezentare 1/1 a manuscrisului și cuprinde inclusiv deteriorările de pe coperțile originalului. Potrivit acestuia, la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia mai există un facsmil, dintr-o ediție secundară, care nu are, însă, cele două coperți.

„În estul Europei nu este identificat niciun exemplar din acest facimil, este prezent în mari biblioteci din vestul Europei. Era cumva pe lista nioastră de dorințe la achiziții. Ne-a fost arătat în momentul în care vizam o altă achiziție pentru muzeul nostru. Nu este un bun de patrimoniu și se încadrează în ceea ce vedem în marile muzee ale lumii, care în ultimii 25-30 de nai nu mai expun originalele. Din motive de conservare a pieselor se trece la facsimile. Achiziționarea acestui exemplar ne permite să ne «jucăm» în diverse expoziții. Este cea mai importantă achiziție din ultimii 2-3 ani. În contextul actual, nu era posibilă fără contribuția Consiliului Județean Alba”, a declarat Florin Bogdan.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite