Noua ecranizare „Marele Gatsby“ va deschide cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Carrey Mulligan şi Leonardo di Caprio, în filmul „Marele Gatsby“
Actorii Carrey Mulligan şi Leonardo di Caprio, în filmul „Marele Gatsby“

Lungmetrajul „Marele Gatsby“, regizat de cineastul australian Baz Luhrman, va fi proiectat, pe 15 mai, în deschiderea celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes (15-26 mai 2013). Filmul va fi proiectat în afara competiţiei de la Lumière din Palais des Festivals şi va intra din aceeaşi zi în sălile de cinema din Franţa.

Adaptat după celebrul roman omonim al scriitorului american Francis Scott Fitzgerald, publicat în 1925, filmul evocă, în efervescenţa anilor '20, pe coasta de est din Statele Unite, figura romantică şi tragică a personajului Jay Gatsby (interpretat de Leonardo DiCaprio), prezentată de prietenul său Nick Carraway (interpretat de Tobey Maguire). Actriţa Carrey Mulligan joacă rolul Daisy Buchanan, al cărei soţ este interpretat de Joel Edgerton. Acestei distribuţii prestigioase i se adaugă participarea unei legende a cinematografiei indiene, Amitabh Bachchan, şi cea a renumitului rapper american Jay-Z.

"Pentru toţi aceia care au lucrat la «The Great Gatsby», este o mare onoare că am fost aleşi să deschidem Festivalul de la Cannes", a declarat regizorul Baz Luhrman. "Sunt foarte mândru să revin într-o ţară şi la un festival care s-au arătat întotdeauna generoşi cu mine. Şi sunt fericit să văd acest film proiectat la Cannes, nu foarte departe de Saint-Raphael, unde Scott Fitgerald a scris unele dintre pasajele cele mai sfâşietoare şi mai emoţionante din extraordinarul său roman", a mai spus acesta.

Pelicula va fi proiectată în 3D - va fi pentru a doua oară în istoria Cannes-ului, după proiecţia animaţiei "Up", de Pete Docter, în 2009. Festivalul va începe odată cu proiecţia filmului regizat de australianul Baz Luhrman, pe 15 mai, şi se va încheia pe 26 mai. 

Şase ecranizări ale romanului 

Dat fiind faptul că „Marele Gatsby“ a fost numit al doilea cel mai bun volum al secolului 20 în limba engleză, romanul s-a bucurat de şase ecranizări până în prezent. Prima, în 1926, a fost regizată de Herbert Brenon, după care a urmat cea din 1949, de Elliott Nugent, cea din 1974, de Jack Clayton, apoi din 2000, de Robert Markowitz, cea în 2002, de Cristopher Scott Cherot şi cea mai recentă, a cărei regie este semnată de australianul Baz Luhrman. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite