Noua conducere promite că ICR va finanţa traducerile cărţilor româneşti pentru Salonul de Carte de la Paris din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe de la Salonul de Carte din 2011, de la Paris   FOTO ICR Paris
Afişe de la Salonul de Carte din 2011, de la Paris   FOTO ICR Paris

Noua conducere a Institutului Cultural Român (ICR) afirmă că proiectele ICR aflate în desfăşurare, printre care prezenţa României ca ţară invitată la „Salon du Livre” de la Paris vor fi finanţate în continuare.

Proiectele ICR aflate în desfăşurare, printre care contractele încheiate de Institutul Cultural Român cu operatorii culturali din România, prezenţa României ca ţară invitată la „Salon du Livre” de la Paris şi la Târgul Internaţional de Carte Book&Bibliotek de la Göteborg în 2013, editarea revistei „Lettre Internationale”, apariţia publicaţiilor culturale pentru Republica Moldova, nu vor suferi nicio modificare, derulându-se conform proiectării iniţiale. ICR a iniţiat deja demersurile pentru asigurarea suportului financiar, se precizează într-un comunicat.

Conform OUG nr. 27 din 2012, după demisia de la începutul lunii august a conducerii ICR, formată din preşedintele Horia-Roman Patapievici şi vicepreşedintii Tania Radu şi Mircea Mihăieş, plenul Senatului trebuia să numească, în termen de 15 zile, conducerea operativă a institutului, precum şi membrii consiliului de conducere a institutului. 

Cei doi vicepreşedinţi numiţi deja, Vladimir Simon, propus de PDL, şi Horia Gârbea, propus de USL, fac parte dintre cei 14 membri numiţi de plenul Senatului. Propunerile iniţiale au fost, din partea PSD, Ştefan Mitroi şi Octavian Sachelarie, iar din partea PDL, Vlad Păunescu şi Adriana Popescu. În continuare, plenul Senatului va desemna ceilalţi membri ai Consiliului de Conducere conform noii ordonanţe, după cum este detaliat mai jos. 

Consiliul de conducere va fi condus de preşedintele Institutului şi va avea următoarea componenţă:

- preşedintele Institutului;

- un membru desemnat de Preşedintele României;

- un membru desemnat de primul-ministru;

- un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe, prin ordin;

- un secretar de stat desemnat de ministrul culturii si patrimoniului national, prin ordin;

- un secretar de stat desemnat de ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, prin ordin;

- preşedintele Academiei Române sau un vicepresedinte desemnat de acesta;

- 14 membri numiţi de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenţi, dintre care şapte membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi şapte membri la propunerea Biroului permanent al Senatului.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite