Ştefan Mitroi, Octavian Sachelarie, Vlad Păunescu şi Adriana Popescu, propuşi pentru conducerea ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Păunescu ar putea fi unul dintre noii vicepreşedinţi ICR FOTO Mediafax
Vlad Păunescu ar putea fi unul dintre noii vicepreşedinţi ICR FOTO Mediafax

Pentru posturile de vicepreşedinţi ale ICR, PSD i-a propus pe scriitorul Ştefan Mitroi şi pe directorul bibliotecii judeţene Argeş, Octavian Sachelarie. Pe de altă parte, PDL ar dori ca vicepreşedinţii preşedintele institutului să fieVlad Păunescu, directorul general Castel Film, şi Adriana Popescu, director pentru comunicare al Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului se află la primul punct numirea vicepreşedinţilor Institutului Cultural Român.

Adriana Popescu, una dintre propunerile PDL pentru conducerea institutului, este director pentru strategii culturale şi comunicare al teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti încă din ianuarie 2010.

De asemenea, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România a înaintat conducerii Senatului propunerea ca Ştefan Gheorghiu să facă parte din consiliul de conducere al ICR.

Preşedinte ICR, Andrei Marga

Săptămâna trecută, fostul ministru de Externe Andrei Marga a fost votat la şefia Institutului Cultural Român (ICR). Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat un vot fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate.

Numirea lui Andrei Marga a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi cinci abţineri.

Ce spune legea

Conform OUG nr.27 din 2012, după demisia de la începutul lunii august a conducerii ICR, formată din preşedintele Horia-Roman Patapievici şi vicepreşedintii Tania Radu şi Mircea Mihăieş, în termen de 15 zile, plenul Senatului trebuia să numească conducerea operativă a Institutului, precum şi membrii consiliului de conducere a institutului.

Conform ordonanţei nr. 27 din 14 iunie 2012, Institutul Cultural Roman va funcţiona ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, stipulare ce a determinat demisia conducerii ICR, care se afla până acum sub autoritatea preşedintelui României.

Consiliul de conducere, numit de plenul Senatului, va fi condus, conform noii ordonanţe, de preşedintele Institutului şi va avea următoarea componenţă: 

- preşedintele Institutului; 

- un membru desemnat de Preşedintele României; 

- un membru desemnat de primul-ministru; 

- un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe, prin ordin; 

- un secretar de stat desemnat de ministrul culturii si patrimoniului national, prin ordin; 

- un secretar de stat desemnat de ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, prin ordin; 

- preşedintele Academiei Române sau un vicepresedinte desemnat de acesta; 

- 14 membri numişi de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenţi, dintre care şapte membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi şapte membri la propunerea Biroului permanent al Senatului. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite