Momente importante din istoria Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la popor nomad la regat, de la bătălii împotriva mongolilor şi otomanilor la revoluţii, Ungaria are o istorie mai mare de 1.000 de ani. Maghiarii spun că istoria le-a fost scrisă de către inamici. Într-adevăr, acesta poate fi rezultatul numeroaselor secole în care au fost conduşi de alte popoare.

Nu este o istorie falsă, dar cu siguranţă ungurii simt că identitatea le-a fost alterată. Cu toate astea însă, evenimentele odată petrecute, rămân corecte, dar maleabile interpretării.

896: sub conducerea lui Arpad triburile maghiare s-au unit, stabilindu-se în Câmpia Panoniei. El este fondatorul dinastiei arpadiene, cea mai veche dinastie maghiară.

1000: Ştefan este încoronat rege, luând astfel fiinţă regatul maghiar. Evenimentul s-a desfăşurat la Esztergom, Ştefan primind o coroană de la Papa Silvestru al II-lea. După moarte, el a fost canonizat, fiind cunoscut azi ca Sfântul Ştefan.

1241-1242: are loc invazia mongolă. Ungaria a fost devastată de hoardele tătare şi mongole, conduse de Batu Han. Cea mai dureroasă înfrângere a avut loc pe câmpul de la Mohi. În urma evenimentelor, regele Bela al IV-lea a comandat construirea mai multor castele de piatră, fortificate, în cazul unei noi invazii mongole.

1301-1308: s-a încheiat domnia dinastiei arpadiene. Până la venirea lui Carol Robert de Anjou, în Regatul ungar s-a instaurat interregnul.

1342-1382: domnia lui Ludovic I al Ungariei. El anexează regatului Dalmaţia şi înfiinţează prima universitate maghiară, la Pecs.

1456: armata maghiară condusă de nobilul transilvănean Iancu de Hunedoara învinge Imperiul Otoman în Asediul Belgradului.

1458-1490: domnia regelui Matias. Ungaria a cunoscut o perioadă înfloritoare, intrând în rândul ţărilor occidentale.

1526: ungurii sunt înfrânţi de către Imperiul Otoman la Mohacs. Începe supramaţia otomanilor, care durează 150 de ani.

1541: Capitala Buda este cucerită, iar Ungaria este împărţită în trei: partea vestică rămâne sub conducerea Imperiului Habsburgic, zona centrală Transilvania rămâne pentru o perioadă principat independent, iar zona estică devine provicie otomană.

1687: maghiarii recuperează Buda. În scurt timp, împăratul habsburg Leopold I alungă turcii definitiv.

1703-1711: principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi II, a condus o răscoală împotriva dominaţiei habsburgice. Ei au reuşit să învingă în câteva bătălii, dar cum ajutorul promis din partea Franţei nu a venit, au fost învinşi în cele din urmă.

1848: în Pesta a izbucnic revoluţia şi împăratul habsburgic a fost detronat. Un an mai târziu, cu ajutorul armatei ruseşti, revoluţia a fost înăbuşită.

1867: Ungaria devine parte autonomă în imperiu, devenind astfel Imperiul Austro-Ungar.

1873: din unirea oraşelor Pesta, Buda şi Obuda s-a format actuala capitală a Ungariei, Budapesta.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite