''Mihaela Ursuleasa avea probleme atât sentimentale, cât şi cu alcoolul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Ursuleasa (1978-2012)  FOTO: http://www.artsmg.com/
Mihaela Ursuleasa (1978-2012)  FOTO: http://www.artsmg.com/

O moarte fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate interprete de muzică clasică zguduie lumea noastră artistică: pianista Mihaela Ursuleasa, în vârstă de 33 de ani, a decedat pe 1 august, anunţă artsjournal.com. Mamă a unei fetiţe de şapte ani, artista, cu un tată de etnie romă,  era divorţată, iar cunoscuţii spun că avea probleme sentimentale şi cu alcoolul. "De vină pentru problemele mele, e gena mea", mărturisea Mihaela cunoscuţilor.

Mihaela Ursuleasa a fost joi găsită moartă, în urma unei hemoragii cerebrale, în apartamentul ei din Viena, potrivit unor apropiaţi care nu au putut da mai multe amănunte

Artsjournal.com menţionează că moartea artistei a fost confirmată de agentul acesteia, Andreea Butucariu. O declaraţie de presă va fi dată în cursul zilei de astăzi, familia dorind să păstreze discreţie asupra împrejurărilor morţii artistei.

În mediul artistic, circulă deja ipoteza că artista s-ar fi sinucis, însă poliţia din Viena a infirmat această variantă. Poliţia austriacă exclude şi ipoteza crimei în cazul decesului pianistei Mihaela Ursuleasa, constatat joi, indicând drept cauza probabilă o "hemoragie cerebrală" sau ''o căzătură foarte puternică", informează wien.orf.at.

Anunţul morţii a fost dat iniţial pe Facebook de către Paavo Jarvi, un dirijor estonian-american cu care colabora pianista româncă, iar apoi vestea decesului a fost preluată de artsjournal.com. "Nimeni nu vorbeşte despre presiunea psihică fantastică la care sunt supuşi artiştii de un asemenea nivel în mediul profesional", declară colegii artistei care o considerau pe Mihaela Ursuleasa cea mai bună pianistă româncă a momentului.

Şi-a anulat concertele

Stabilită de la vârsta de 13 ani la Viena, Mihaela Ursuleasa ar fi trebuit să cânte la Ateneu, în Bucureşti, pe 1 august, cu Orchestra Naţională de Tineret a României sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Concertul ar fi trebuit să aibă loc şi la Sinaia.

De asemenea, sâmbătă, pe 4 august, alături de aceeaşi orchestră, piniasta ar fi trebuit să interpreteze la Berlin un concert la pian de Chopin.

Mihaela Ursuleasa a fost numită "un copil minune" încă de la câţiva anişori. Născută în 1978 la Braşov, dintr-un tată de etnie romă şi o mamă moldoveancă, ea s-a remarcat încă de la cinci ani prin talentul ei extraordinar. La acea vârstă, Mihaela a început să cânte la pian, descifrând partiturile cu ajutorul tatălui său.

La vârsta de 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado, după ce aceasta câştigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia. 

La toate concertele recente, şi la cel de la Bucureşti, şi la cel din Sinaia, şi cel de la Berlin, Mihaela Ursuleasa şi-a declinat participarea.

În România  nu s-a mai cântat pe 1 august, la Ateneu, potrivit dirijorului Cristian Mandeal, "Concertul nr.1 pentru pian şi orchestră" de Chopin care trebuia susţinut de Mihaela Ursuleasa, ci numai celelalte părţi din program: o lucrare românească în primă audiţie absolută Dan Dediu – "Frenesia 2" pentru orchestră, "Dansurile simfonice" de Rachmaninov şi "Rapsodia I" de George Enescu. Concertul de la Berlin ar fi trebuit să aibă loc la Konzerthaus, în cadrul festivalului de tineret Young Euro Clasic. 

Probleme cu soţul, o viaţă dezechilibrată

"Ştiu că era alcoolică, că ducea o viaţă dezechilibrată şi se pare că lua şi droguri", a declarat off the record un coleg muzician. "Genială pe plan profesional", colegul Mihaelei a povestit că "ea era mai nonconformistă, avea o fire mai copilăroasă la 33 de ani".  Artista şi-a anulat multe concerte în ultima vreme, avea probleme de sănătate mari, acuza dureri gastrice. Acum două luni, la un al doilea concert programat la Ateneu, sub bagheta dirijorului Horia Alexandreescu, Mihaela nu s-a mai prezentat din cauza problemelor de sănătate, fiind înlocuită în ultimul moment de pianistul Andrei Licareţ.  

Artista a fost căsătorită cu un violoncelist de etnie romă Rodin Moldovan, cu care avea o fetiţă, în vârstă de şapte ani, Ştefania. Situaţia lor familială era delicată, soţul ei ar fi avut ordin de restricţie şi nu ar fi avut voie să se apropie de Mihaela Ursuleasa.

"A avut mai multe legături ratate, iar ultima poveste de dragoste a dărâmat-o. Datorită genei ei, era mai temperamentală şi mai pasională, se implica cu toată fiinţa ei în poveştile de dragoste pe care le trăia. E o tragedie ce s-a întâmplat", a punctat pentru "National Post", criticul Dumitru Avakian.

Chetă pentru înmormântare

Drama este este cu atât mai mare cu cât mama şi fiica ei erau total dependente material de ea şi nu mai au alt sprijin. "Ea provine dintr-o familie modestă, însă talentul, şcoala şi munca ei au ridicat-o", a precizat Dumitru Avakian. 

Dirijorul Cristian Mandeal a declarat că probabil se va organiza o chetă internaţională pentru a putea acoperi cheltuielile cu înmormântarea pianistei. Nici artista, nici mama ei nu au un loc de veci.

"De când am fetiţa nu mai plec două săptămâni şi drumurile sunt mai dese. Prefer să plec două-trei zile, apoi să mă întorc pentru câteva zile în Viena şi să plec iar. Încerc să îmi organizez drumurile în aşa fel, încât să nu fiu plecată mai mult de patru zile. Mama s-a mutat cu noi în Viena şi mă ajută foarte mult. Câteodată călătorim şi împreună cu fetiţa, dacă nu este prea frig şi trebuie să plec pentru o perioadă mai mare de timp", povestea Mihaela Ursuleasa, într-un interviu, în urmă cu câţiva ani, pentru eva.ro.

    

Copil minune, "traumatizat de profesoară"

Pianista, invitată în ţară să concerteze deseori la Ateneu şi în cadrul Festivalului Enescu, s-a născut în 1978 la Braşov, dintr-un tată de etnie romă şi o mamă moldoveancă.

"Ca pianistă era excepţională, era formată pe linia lui Dinu Lipatti, a lui Valentin Gheorghiu şi a lui Tudor Dumitrescu. Nu era intuitivă şi instinctivă, ci a avut o solidă pregătire şi educaţie muzicală, precum şi şansa unor mari profesori şi mentori. Avea o imensă cultură muzicală, fiind un talent excepţional cu adevărat", a explicat criticul Dumitru Avakian.

Elevă a Stelei Drăgulin, Mihaela Ursuleasa a uimit publicul încă de la vârsta de şapte ani.

"Am avut o profesoara extrem de dură. Într-un anumit fel a fost foarte bine însă mai ales în ultimul an de studiu devenise o tortură. Un copil care studiază trebuie în acelaşi timp susţinut, lăudat şi criticat. Un profesor ideal trebuie să aibă un anumit echilibru. Aveam impresie ca elevii nu erau subiectul principală, ci o performanţă personală", declara artista în acelaşi interviu pentru eva.ro.

"Profesoara sa, Stela Drăgulin, ar fi avut un rol negativ asupra formării Mihaela Ursuleasa. A fost un copil minune, însă profesoara, prin duritatea şi stilul pedagogic, a traumatizat-o pe Mihaela. E greu să treci de la statutul de copil minune la cel de artist matur. Fiecare copil precoce şi genial are această problemă, dacă nu e susţinut de cei din jur'", a subliniat, pentru "National Post", o altă sursă apropiată artistei.  

     

Lansată de dirijorul Claudio Abbado

    

Pe Claudio Abbado, care a ajutat-o să obţină o bursa la Viena la vârsta de 13 ani, l-a cunoscut totuşi datorită unei audiţii programate de profesoara ei, Stela Drăgulin. 

Artista, cu o expresivitate şi o tehnică desăvârşite, a rămas datorită bursei în Capitala Austriei de la 13 ani şi şi-a continuat studiile ulterior la Conservatorul din Viena, realizând pe plan internaţional o carieră extraordinară. În 1999, Mihaela Ursuleasa cucerea premiul I al prestigiosului concurs "Clara Haskil" din Elveţia.

A cântat alături de orchestre celebre - Orchestra Naţională a Franţei, Concertgebouw din Amsterdam, Philharmonia din Londra sau Academy of St. Martin in the Fields, sub bagheta unor mari dirijori, Claudio Abbado, sir Colin Davis, Kurt Sanderling. A acompaniat-o şi pe Angela Gheorghiu.

A fost aplaudată pe marile scene ale lumii: Amsterdam Concertgebouw, Konzerthaus Vienna, Tonhalle Zürich, Wigmore Hall Londra sau Carnegie Hall din New York.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite