Luni, 28 septembrie, „Adevărul“ îţi prezintă „Istoria civilizaţiilor“ – Nicolae Iorga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iorga

„Adevărul“ prezintă cititorilor săi una din ultimile lucrări ale marelui nostru istoric Nicolae Iorga: „Istoria civilizaţiilor“. Pachetul ziar şi carte va apărea luni, 28 septembrie, va costa 19,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

„De la moartea tragică a lui Nicolae Iorga s-a vorbit, în cercurile noastre ştiinţifice, în repetate rânduri de opera căreia marele învăţat i-a închinat ultimile luni ale vieţii. Puţinul ce se ştia despre ea n-a împiedicat pe nimeni să-şi spună cuvântul şi, dacă îndeobşte aprecierile oglindeau cea mai respectuoasă admiraţie, ele trădau la autorii lor o ignoranţă totală nu numai a stării în care lucrarea ne-a ajuns, dar până şi a conţinutului său. S-a emis astfel părerea că ne-am afla înaintea unui tratat de «teorie» sau «filozofie» a istoriei. (...) Nu cred să mă înşel afirmând că, în opera lui Nicolae Iorga, cuvântul «istoriologie» apare aici pentru întâia oară. Dar, dacă termenul era nou, ideea pe care o exprimă era mai puţin nouă, în înţelesul că fusese formulată înainte de a îmbrăca aspectul unei expuneri sistematice şi rigoarea unei vederi doctrinale. (..)

Ştim acum că, în intenţia autorului ei, Istoriologia umană n-avea să fie nici un manual de teorie, nici o metodologie a istoriei, ci o Istorie universală – sau, cum Iorga prefera să se exprime, o Istorie a omenirii – concepută după un plan original şi propunându-şi să îmbrăţişeze, în cadrele unei dezvoltări unitare, vicisitudinile sufletului omenesc în funcţia sa de creator de cultură, de când se poate vorbi de om altfel decât sub aspect antropologic până in zilele noastre. Din acest vast proiect, prea puţin a putut fi realizat, dar acest puţin e de un interes covârşitor prin posibilitatea pe care ne-o oferă de a pătrunde în laboratorul uneia dintre minţile cele mai puternice ale vremii, ca şi prin tot ce ne aduce nou ca sugestii, apropieri şi metodă de expunere.

Acesta este motivul pentru care, la aproape trei decenii de la moartea autorului şi în preajma sărbătoririi centenarului naşterii lui, Academia Română a găsit cu cale să-I asigure publicarea. Se va putea preţui astfel efortul impresionant depus de Nicolae Iorga în puţinele luni hărăzite Istoriologiei, ca şi masa imensă de materiale adunate – numai pentru istoria străveche şi imperiile Răsăritului (..) Se va putea vedea iarăşi că autorul atâtor lucrări monumentale n-a fost nicicând mai stăpân pe pana şi ştiinţa lui şi că opera de care am fost lipsiţi de moartea-i năprasnică n-ar fi fost o carte ca toate cărţile ci, aşa cum s-a spus cu dreptate, «cea mai întinsă şi poate cea din urmă istorie universal scrisă de un singur om»“. D. M. Pippidi

Pătrundeţi împreună cu cel mai mare istoric român în începuturile civilizaţiei omenirii în cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 28 septembrie, numai împreună cu ziarul „Adevărul“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite