Lucrări de Carl Nielsen şi Joseph Haydn, în programul Filarmonicii „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Bogdan Ştefănescu
Ion Bogdan Ştefănescu

Joi, 24 şi vineri, 25 februarie , Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Adrian Petrescu,  prezintă publicului  Concertul pentru flaut şi orchestră  de Carl Nielsen, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu în ipostază solistică, şi din Simfonia nr. 100, în sol major, Militara de Joseph Haydn.

Concertul pentru flaut şi orchestră  a fost scris în 1926 de compozitorul danez Carl Nielsen pentru flautistul Holger Gilbert-Jespersen. Concertul, în două părţi, a avut succes la premiera de la Paris, în octombrie 1926, însă prima versiune completă a fost interpretată la Copenhaga, în ianuarie 1927. "Concertul de Nielsen este o lucrare ce trebuie interpretată de orice flautist profesionist. În ciuda limbajului eclectic, caracteristic perioadei moderne, există momente de largă accesibilitate şi deosebită frumuseţe armonica, melodică şi timbrală.

O adevarată piatră de încercare impusă în toate concursurile internaţionale de mare anvergură", a declarat solistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Simfonia nr. 100, în sol major, Militara de Joseph Haydn este a opta din cele douăsprezece simfonii londoneze scrise de Joseph Haydn şi finalizate în 1793 sau 1794. În mod popular este cunoscută sub numele de Simfonia „militară”. "Dispunând de toate mijloacele tehnice cu lejeritatea dată de experienţă, Haydn nu pierde nicio clipă din vedere publicul, căruia îi oferă cel mai rafinat „entertainment“. Simfonia nr. 100 în sol major - „Militara“ - reprezintă, dintre toate opusurile momentului, poate cel mai bun exemplu. La premiera de pe 31 martie 1794 - de ziua de naştere a compozitorului - ascultătorii au solicitat prompt repetarea părţii a doua şi a patra, pentru că ambele secţiuni erau la modă, prin includerea unui grup de percuţie „turcească” (talgere, trianglu, tobă mare), aşa cum se putea auzi numai în uverturile de opere", afirmă muzicologul Mihai Cojocaru.

Joi şi vineri, 24 februarie şi 25 februarie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului conform legii; dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie". Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

ADRIAN PETRESCU

Concert Simfonic

Muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, Adrian Petrescu (foto) este prim oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fondat şi a dirijat formaţia camerală de suflători de alamă Romanian Brass şi, din anul 2019, este cadru didactic invitat la catedra de muzică de cameră, secţia “Ansamblu de suflatori de alamă”, din cadrul Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Născut la Braşov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului, apoi la vȃrsta de 10 ani pe cel al oboiului. După terminarea studiilor şi a specializărilor muzicale cu profesori de renume, precum Anselm Honigberger şi Radu Chişu, Adrian Petrescu a fost laureat al unor concursuri internaţionale de prestigiu, ca “Primăvara de la Praga” şi Concursul Internaţional din Marktneukirchen. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD şi DVD atȃt ca solist, cȃt şi ca dirijor al formaţiei Romanian Brass.

ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu”, prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.  Din 1983, când a debutat pe scena Ateneului Român, şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.  Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondator al ansamblurilor „Barock Orchestra” şi „Flaut Power”.  Este, de asemenea, membru al Trioului „Contraste” şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”.

Concert Simfonic

Dirijor
ADRIAN PETRESCU

Solist
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU

Program

Carl Nielsen
Concertul pentru flaut şi orchestră

Joseph Haydn
Simfonia nr. 100, în sol major, Militara

Preţurile biletelor sunt:
Categoria I : 110 lei;
Categoria II : 100 lei.

Biletele
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro  - secţiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite