Licitaţiile lunii ianuarie la Artmark: Lucrări de Camil Ressu şi maeştrii potretului Baba, Aman şi Pallady

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima lună a lui 2017, casa Artmark a anunţat două evenimente: licitaţia "Atelier Camil Ressu", şi licitaţia "Maeştri ai portretului - sec. XVIII-XXI", între care se regăsesc Corneliu Baba, Theodor Aman şi Theodor Pallady, evenimente care vor avea loc marţi, 31 ianuarie, de la ora 19.30.

Colecţionarii vor pătrunde în spaţiul intim al “atelierului” marelui artist Camil Ressu. Licitaţia va oferi participanţilor întâlnirea cu temele artistului: cosaşi odihnindu-se, terasa Oteteleşanu, care au fost minuţios construite prin desene pregătitoare.

Camil Ressu era interesat de monumental, de figurile puternice. Viziunea sa era austeră, realistă şi concentrată. Ştiinţa exactă a desenului a fost una dintre preocupările sale majore, pe care a insuflat-o tuturor elevilor săi. Schiţele pregătitoare, fascinante prin libertatea şi intempestivitatea pe care o dă creionul sau cărbunele pe hârtie, nu uită linia precisă, academistă.

Licitaţia "Maeştri ai portretului - sec. XVIII-XXI" va avea loc pe 31 ianuarie, de la ora 20.30. 

În această lună organizatorii Artmark propun un regal al genului potretistic, prin lucrări semnate de: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Marcel Iancu, Corneliu Baba.

Se pare că portretul ca gen artistic ar fi apărut foarte devreme, în preistorie, atunci oamenii au devenit preocupaţi de propria reprezentare sau de reprezentarea celor din jur. Arta portretului a înflorit apoi în Grecia Antică şi în special în sculptura romană, ajungând până în zilele noastre sub diferite forme.

Marii maeştri ai genului au lăsat în urma lor lucrări emoţionante, care vibrează de sensibilitate umană şi artistică. Călcând pe urmele acestora, pictorii români au îndrăgit la rândul lor acest gen foarte expresiv, dovadă fiind numărul mare de lucrări din “atelierul” fiecăruia.

Fie că este vorba despre "Portretul unui bătrân urâcios (Autoportret)", de Corneliu Baba, de "Une Femme de Bucharest", de Theodor Aman, sau de "Eleganţă" de Theodor Pallady, arta portretului izvorăşte cu îndemânare şi abilitate de sub penelul concertant al pictorilor români.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite