La mulţi ani, Oana Pellea! Actriţa îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana
Pellea, „la aniversară“
Oana Pellea, „la aniversară“

Pe 29 ianuarie, la ora 19.30, la Teatrul Metropolis are loc premiera oficială a spectacolului cu celebra piesă a lui Paul Zindel „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice“. Cu această ocazie se aniversează şi ziua de naştere a interpretei rolului principal, îndrăgita actriţă Oana Pellea.

Teatrul Metropolis revine în atenţia publicului cu un titlu de Pulitzer, prin premiera unui spectacol după una dintre cele mai renumite piese de teatru: „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice“ de Paul Zindel, avându-i în distribuţie pe: Oana Pellea, Alexandrina Halic, Cristina Casian, Florina Gleznea.

Premiera oficială a acestei montări va avea loc într-o zi specială, 29 ianuarie – ziua de naştere a uneia dintre cele mai îndrăgite actriţe: Oana Pellea, iar spectacolul va fi dedicat doamnei teatrului românesc, Olga Tudorache.

„Acum 39 de ani Olga Tudorache a strălucit în «Efectul razelor gamma asupra anemonelor»! Astăzi încă se mai vorbeşte despre acea montare şi despre magistrala interpretare. Mă înclin în faţa excepţionalului artist şi în faţa fabulosului OM ce poartă numele Olga Tudorache. Domnia sa face parte din patrimoniul culturii române şi din patrimoniul meu sufletesc. «Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă.» Aşa spune Domnia Sa.

Şi eu sunt timidă, doamnă Olga... dar îmi iau curajul de a spune public: Doamnă, vă iubesc. Vă admir şi vă mulţumesc pentru tot ce mi-aţi şi ne-aţi dăruit tuturor prin arderea vieţii şi talentului dumneavoastră. Dedic acest spectacol Doamnei Olga Tudorache.“ – Oana Pellea

Ecranizată de Paul Newman

„Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice“ este cea mai cunoscută piesă a lui Paul Zindel, o dramă autobiografică inspirată din viaţa autorului. A fost jucată în întreaga lume cu un redutabil succes şi în interpretări celebre. Numai pe Broadway a beneficiat de peste 1000 de spectacole. Mai mult, piesa a fost ecranizată în 1972, în regia lui Paul Newman, desigur cu Joanne Woodward în rolul principal. În România, piesa a beneficiat de adaptarea realizată de Televiziunea Română în 1977, în regia Cătălinei Buzoianu, având-o în rolul principal pe Olga Tudorache.

Conform realizatorilor spectacolului, piesa face referire la fragilitatea neaşteptată a celor puternici, orizonturi închise ca nişte obloane trase, suflete ferecate de frică. Este mai ales o poveste despre vise multicolore care sparg întunericul, seminţele care încolţesc, muguri care pocnesc, viaţă care se naşte, despre revolta care ascunde nevoia atât de mare, atât de mare de iubire.

„Plăsmuim poveşti, inventăm personaje neobişnuite, le aruncăm în conflicte nebuneşti. Căutăm explicaţii şi revelaţii care să ne ajute să înţelegem conceptul de umanitate, singuratatea, toleranţa, compasiunea. Ne întrebăm de unde îşi iau supravieţuitorii magia de a-şi ţine în viaţă visele? Căutăm să întrezărim măcar răspunsul la întrebarea cine suntem, ce facem pe această planetă.

image
Sperăm că fiecare îşi va găsi răspunsurile potrivite şi că nimeni nu-şi va da seama că de fapt expunem înaintea tuturor părticele din propriile noastre bucurii şi frici, şi mai ales din sufletele noastre.“ – Paul Zindel

Undeva în adânc rămân răni care din când în când îşi cer dreptul de a se arăta în lumină, de a primi alinarea. Nu uita îndrăzneala de a fi, de a gândi, de a greşi, puterea de a ierta şi de a te ierta. Nu uita frumuseţea nevăzută, gata să-ţi dezgheţe inima.

Info

Regia: Mariana Cămăraşan

Scenografia: Vladimir Turturică

Light design: Ştefan Vasilescu

Traducere: Iulia Necoară

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Spectacolele se vor juca pe 29 ianuarie, 7 şi 12 februarie, orele 19.30, la Teatrul Metropolis, Bucureşti.

Biletele se găsesc la casa de bilete a Teatrului Metropolis, dar şi online pe teatrulmetropolis.ro.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite