La aniversarea a 24 de ani de activitate, Editura Nemira lansează concursul de debut „Valentin Nicolau”

0
0

Editura Nemira împlineşte 24 de ani de la înfiinţare pe data de 22 iulie, iar cu acest prilej lansează concursul de debut în proză care va purta numele lui Valentin Nicolau, fondatorul ei.

Pe 22 iulie 1991, în acei ani tulburi de după Revoluţie, Valentin Nicolau întemeia una dintre cele mai importante edituri din România, care astăzi, pe 22 iulie 2015, sărbătoreşte 24 de ani de activitate editorială. Din păcate, azi, fondatorul ei nu mai este printre noi.

„Multe dintre obsesiile noastre le descărcăm în fapte curente, dăndu-le semnificaţii pe care le înţelegem abia mai târziu. A fost un fel de anticipare simbolică a unei intenţii care la momentul respectiv părea doar o rutină. Când a trebuit să dau nume editurii care publica Ziarul Ştiinţelor şi al Călătoriilor, obligat de o schimbare de legislaţie, am testat împreună cu câţiva prieteni nume din mitologie, acronime, tot felul de jocuri de cuvinte”, povestea Valentin Nicolau despre începuturile Nemira. „Trecând la geografie, m-a fascinat rezonanţa numelui unui munte, a unui vârf de munte din Carpaţii Orientali: Nemira. Suna seducător, nu-mi pot explica exact de ce m-a vrăjit. Primul slogan al editurii botezate astfel în 1991 fost „Un munte de cărţi, un sigur pisc – Nemira”. Aveam să descopăr abia mai târziu, chiar pe pielea mea, că Nemira înseamnă fără pace, nelinişte…”, mai spunea el.

Odată cu aniversarea celor 24 de ani, Nemira reia concursul de debut în proză, după o pauză de mai bine de 15 ani, concurs care îi va purta numele. Toate detaliile despre participare şi selecţia manuscrisului câştigător vor fi anunţate săptămâna viitoare.

Editorul Valentin Nicolau a promovat încă de la început nume importante din cultura şi literatura română de astăzi. Astfel, la Nemira au debutat Horia-Roman Patapievici, cu volumul de eseuri Cerul văzut prin lentilă, în acelaşi an, a fost publicat post mortem, Ioan Petru Culianu cu monografia Mircea Eliade, apoi Radu Aldulescu, Lucian Vasilescu, Petre Barbu sau Radu Jörgensen. 

Portofoliul de autori români clasici sau contemporani publicaţi de Valentin Nicolau îi cuprinde pe scriitorii Mircea Nedelciu, Mircea Horia Simionescu, Ştefan Agopian, Ion Băieşu, George Banu, Sorin Antohi, Paul Goma, Şerban Foarţă, Simona Popescu, Mihai Sin sau Emil Brumaru.

Nemira s-a impus pe piaţa editorială prin colecţia Nautilus SF, în care au fost publicaţi pentru prima dată în România romancieri ca Stephen King, Frank Herbert, autorul seriei Dune, Philip K. Dick sau Isaac Asimov şi în care au apărut capodopere ale literaturii science-fiction internaţionale, majoritatea distinse cu prestigioase premii (Hugo, Nebula). În 1994, Nemira câştigă premiul pentru cea mai bună editură la prestigiosul Eurocron (Convenţia europeană de science fiction), la prima ediţie din România.

Planul editorial nu a cuprins doar cărţile fundamentale ale literaturii science-fiction şi fantasy, ci şi nume mari ale literaturii universale, publicate tot pentru prima dată în România, precum scriitorii John Kennedy Toole, Paulo Coelho, Pascal Bruckner, Sven Hassel – cel mai mare succes editorial în anii de după Revoluţie – sau pe eseiştii Elias Canetti  şi Roger Caillois.

Pe lângă binecunoscutele colecţii Suspans şi Nautilus SF, în prezent portofoliul editurii Nemira cuprinde o colecţie de literatură universală de prestigiu, Babel, o colecţie de studii fundamentale despre teatru, Yorick, precum şi popularele colecţii Damen Tango şi Bonton, Porta Magica, Philemon sau Byzantium.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite