J K Rowling, autoarea lui Harry Potter, a depăşit-o în vânzări în România pe creatoarea bibliei erotice a lui Grey

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trilogia „Fifty Shades of Grey", din care, la Târgul de Carte Gaudeamus, a fost lansată ultima parte, "Cincizeci de umbre descătuşate", s-a clasat pe locul al treilea în topul vânzărilor de la Editura Trei. În lume, trilogia s-a vândut în 60 de milioane de exemplare în şase luni.

"Moarte subită", de J.K. Rowling a fost cea mai vândută carte a Grupului Editorial Trei la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2012. Autoarea celebrei serii Harry Potter a revenit în topuri cu un roman adresat, de aceasta dată, publicului adult.

"Schimbarea", autobiografia scriitorului chinez Mo Yan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 2012, s-a aflat, de asemenea, între preferintele cititorilor, fiind pe locul al doilea în topul editurii.

"Cincizeci de umbre descătuşate", de E L James ( Colecţia Eroscop) a fost foarte cautată de fanii seriei Fifty Shades, dornici să afle deznodământul relaţiei tumultoase dintre Anastasia Steel şi Christian Grey.

Lansată în martie ca e-book şi în aprilie pe print, trilogia „Fifty Shades of Grey" s-a vândut în Statele Unite în 10 milioane de exemplare (25% din întreaga piaţă americană de carte), în doar şase săptămâni, potrivit „The New York Times". Trilogia, o „nouă biblie erotică", a provocat furori în toată lumea, femeile divorţează în masă sau, dimpotrivă, caută să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală.

image

Povestea unei Cenuşărese, studentă la Litere

Anastasia Steel (21 de ani) se îndrăgosteşte de tenebrosul miliardar Christian Grey (27 de ani). Ea vrea romantisme, el vrea sex. O dragoste contractuală. Totul se măsoară în bani, dincolo de visele unei Cenuşărese moderne, care a absolvit Literele. Un contract de tipul Bondage, Disciplină, Sadism, Masochism (BDSM). Un dominator şi o supusă. Bice, cătuşe, lacrimi. Un final care nu dă nicio şansă iluziilor.

În trilogia „Fifty Shades of Grey", scrisă de E. L. James, impecabilul domn Grey devine noul Rhett Butler al literaturii, prin senzaţia de putere pe care o emană şi prin replicile sclipitoare.

A depăşit "Codul lui Da Vinci"

„Fifty Shades of Grey" a deschis, astfel, o nouă eră în industria cărţii: cele trei volume ale scriitoarei britanice E. L. James au surclasat deja vânzările iniţiale ale unor bestselleruri ca „Harry Potter" şi „Codul lui Da Vinci".În primele trei luni de la lansare, în SUA s-au dat 15 milioane de exemplare, iar în Australia - aproape 1,2 milioane.

În trei luni de la apariţia pe piaţa din Marea Britanie se vânduseră deja 1,6 milioane de copii, în comparatie cu, de exemplu, „Codul lui Da Vinci", care în primele 12 săptămâni de la lansare a vândut „doar" 271.000 de copii.
După şase luni, vânzările continuă să arate cifre ameţitoare: 60 de milioane de exemplare cumpărate din luna martie.

Tot de atunci, cele trei romane au fost traduse în peste 51 de limbi, trilogia clasându-se pe locul întâi în topurile de pe amazon.com sau „New York Times Bestseller".

Autoare în papuci de casă

Volumul al treilea din trilogie, „Cincizeci de umbre descătuşate", va fi lansat de Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie). Autoarea E. L. James, pe numele ei adevărat Erika Leonard (E. L.), este o londoneză de 49 de ani, licenţiată în istorie, care a lucrat ca producător executiv la BBC, fiind „mai degrabă genul care poartă papuci roz decât cătuşe roz". „O gospodină timidă, care conduce un Mini, se ocupă de creşterea celor doi băieţi şi nu dă deloc semne că ar avea acasă vreo cameră roşie a durerii, similară celei din cărţile scrise", aşa o caracterizează „The Telegraph" pe E. L. James.

FOTO Michael Lionstar

image

Cum se explică succesul trilogiei? „Prima explicaţie este aceea că cititorii au creat ei înşişi faima acestei cărţi, recomandând-o prietenilor prin viu grai, prin Facebook şi prin internet. A doua explicaţie ţine de faptul că este o carte accesibilă, amuzantă, tandră şi provocatoare prin scenele erotice incendiare pe care le propune. A treia, că este o poveste de dragoste frumoasă care inspiră şi dă forţă.A patra, că are personaje cu care vrei-nu-vrei te identifici sau ai vrea să te identifici", spune Magda Mărculescu, director editorial la Editura Trei.

BESTSELLER ÎN LUME

- În primele trei luni de la lansare, în SUA s-au vândut 15 milioane de exemplare, iar în Australia - aproape 1,2 milioane.

- În Marea Britanie într-o singură săptămână Ramdom House a printat trei tiraje din trilogia „Fifty Shades of Grey".

- În 3 luni de la apariţia pe piaţa din Marea Britanie se vânduseră deja 1,6 milioane de copii, în comparatie cu, de exemplu, „Codul lui Da Vinci" care în primele 12 saptamani de la lansare a vândut „doar" 271.000 copii. Englezii apreciază că vor vinde până la finalul anului 2012 - 10 milioane de exemplare.

- În Olanda, în 3 săptămâni se vânduseră 38.000 de exemplare din primul volum al trilogiei, vânzările medii zilnice pentru acestă carte fiind între 1200 şi 1900 de exemplare.

- În Italia, Spania, Mexic, Chile şi Portugalia, primele tiraje au fost de peste 125.000 de exemplare.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite