Ion Mateescu, fost colonel la unitatea din Târgovişte unde au murit soţii Ceauşescu: „Toţi care au participat la planul de evacuare au murit sau au dispărut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul de la Adevărul Live a fost colonelul în rezervă Ion Mateescu, care a venit de la Târgovişte pentru a povesti ce s-a întâmplat în cazarma în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost ţinuţi prizonieri în ultimele lor trei zile de viaţă. Grigore Cartianu a discutat cu Mateescu despre misterele Revoluţiei din decembrie 1989.

Ion Mateescu a fost colonel al Revolutiei, la Unitatea Militară 01417 din Târgovişte, unde au fost aduşi soţii Ceauşeştii, ţinuţi timp de trei zile şi apoi executaţi. El a adus rapoartele pe care le transmitea Armatei. „În raportul din 28 decembrie 1989, s-au consumat 150.000 de cartuşe, 48 de lovituri de tun, 1.000 de cartuşe de semnalizare. Având în vedere gradul de pregătire, erai unii care trăgeau şi cu pistoale-mitraileră“. 

Mateescu a mai afirmat că nu s-a tras spre unitate. „Nu am găsit urme de gloanţe către unitate. Erau numai provocări care să ne determine pe noi să acţionăm, să tragem spre blocuri. Se urmărea ca noi să facem pagube, să distrugem. Cele 150.000 de gloanţe nu au făcut victime omeneşti. Suntem unitatea care nu a produs victime omeneşti. Soldaţii nu au tras în populaţie“, a punctat colonelul. 

„Trecea lumea prin fata unităţii, iar vizavi era liceul, care era făcut zob, în timp ce spre unitate nu se vedea nimic. Nu se trăsese deloc, dar soldaţii au fost puşi să acopere nişte aşa-zise urme de gloanţe“

„Toate aparatele de radio şi televizoare au fost luate din unitate, mai puţin în biroul comandantului. Am aflat că Ceauşescu a căzut din apariţia lui Mircea Dinescu şi Ion Caramitru la televiziunea publică. Totul a fost o regie. Consider că Ceauşescu nu a ajuns întâmplător la Târgovişte. Cred că s-a respectat în totalitate dintr-un plan de evacuare a preşedintelui“, a subliniat colonelul. „Una dintre variante era să vină spre Piteşti, unde să continue fie spre Piteşti, fie spre Sinaia, unde era o casă de unde putea pleca spre Ardeal“. 

„Eu eram în punctul de comandă şi am primit un telefon de la generalul Popa, în care mi-a spus: «Trebuia să vă trimit 100 de militari. Nu am de unde, vă trimit doar 80». La unitatea din Târgovişte am primit ajutoare fără să le cerem de la Unitatea de vânători de munte de la Câmpulung Muscel, subliniind înţelegerile care au fost făcute anterior. (...) Toţi care au participat la planul de evacuare au murit sau au dispărut din ţară“, a mai adăugat colonelul de la Târgovişte. 

image

„Din 17 decembrie eram în alarmă de război“

Ion Mateescu îşi aminteşte momentul în care Elena şi Nicolae Ceauşescu au ajuns la unitatea din Târgovişte. „Când au sosit soţii Ceauşescu pe poarta unităţii, eu eram chiar la poartă. Comandantul mi-a spus că o să vină un ARO alb şi după ce trece, să închid poarta şi nu mai las pe nimeni să intre. Nu am văzut cine intră, era şi întuneric. În plus, de pe 17 decembrie eram în alarmă de luptă, de război. Luminile erau stinse“. 

„Din momentul acela, viaţa noastră a devenit un scandal. Totul era urmărit, se lansau zvonuri. Se ştia că sunt la noi. Ilie Ştirbescu a declarat în certificatul de revoluţionar că el şi copiii săi primiseră cheia de la depozitul de muniţie. Nu există aşa ceva. Acest personaj a fost creat, i s-a scris un text pe care l-a învăţat pe de rost. Aceeaşi poveste o spune în toate interviurile, în toate declaraţiile“, a spus Mateescu. 

„Erau peste 1.000 de militari în unitatea din Târgovişte când au venit Ceauşeştii. Prima tragere a început la ordinul colonelului Chemenici. Soldaţii erau total nepregătiţi, erau tineri, trăgeau foarte mult. Ne era frică să nu consume toată muniţia şi că nu ne va mai rămâne. Nimeni nu ne-a spus că suntem doar provocaţi“, a mărturisit colonelul. 

Mărturie exclusivă despre ultimele zile ale Ceauşeştilor 

  

Citeşte şi:

FOTO „Drumul” soţilor Ceauşescu de la primele demnităţi în stat la zidul execuţiei. Unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul, inaugurată ca muzeu

Fosta unitate militară din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, a fost inaugurată, marţi, ca punct muzeal, odată cu lansarea expoziţiei „Metamorfozele unui loc al memoriei”.

VIDEO Povestea adevărată a mitingului din 21 decembrie 1989. Cum a început „sfârşitul lumii” pentru Ceauşescu

„Adevărul“ vă arată ce a fost adevăr şi ce este legendă în istoria zilei de 21 decembrie 1989, în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au intrat în panică, pierzând frâiele puterii.

VIDEO Discursul lui Ceauşescu de la mitingul din 21 decembrie 1989, ora 12.30

Participanţii la miting l-au întrerupt pe „nea Nicu“ încă din primul minut al cuvântării.

Formarea completului pentru judecarea cuplului Ceauşescu

Responsabilitatea pentru îndeplinirea ordinului de judecare şi executare a dictatorilor i-a fost atribuită generalului Victor Atanasie Stănculescu. Grupul de decizie a fost condus, însă, de Ion Iliescu. Echipa care a plecat la Târgovişte să-i lichideze pe Elena şi pe Nicolae Ceauşescu a fost formată în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite