Ion Iliescu: Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor și un spirit înalt al culturii

0
Publicat:

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis un mesaj după moartea celebrului pianist Valentin Gheorghiu, subliniind că de „astăzi cântecul de pian e mai trist”.

Ion Iliescu, fost președinte al României FOTO Arhivă Adevărul
Ion Iliescu, fost președinte al României FOTO Arhivă Adevărul

 „De astăzi, cântecul de pian e mai trist: a plecat dintre noi Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor și un spirit înalt al culturii și societății noastre. Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezența sa în lume. Cei mari sunt mereu modești. Valentin Gheorghiu, unul din ultimii Maeștri adevărați ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, așa cum numai artiștii cu o vocație unică reușesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor”, a scris Ion Iliescu pe blogul său. 

Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti și a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici și peste granițe, și a păstrat locul țării noastre pe harta mondială a muzicii clasice.A debutat la 15 ani, sub îndrumarea marelui dirijor George Georgescu, performând pe scena Ateneului Român un Beethoven care a convins publicul că își merită locul în Filarmonica noastră, pe care același George Georgescu a condus-o în perioada ei de glorie.Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui, Valentin Gheorghiu a fost “un talent rar”, a completat fostul șef de stat

Un prieten bun

Pentru mine, a fost aceasta și mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt și povesteam despre speranțele și utopiile unei generații.Cine e atent la subtilitățile istoriei nu uită că în 1958, când avea loc prima ediție a Festivalului Enescu la București, Valentin, alături de fratele său, Ștefan Gheorghiu, au câștigat Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioară și pian de Enescu”, a mai afirmat fostul președinte al României.

65 de ani mai târziu, în 2023, va avea loc prima ediție a festivalului Enescu fără Valentin Gheorghiu. Din nefericire, nu ne putem scrie singuri partitura vieții.Am regretat sincer dispariția violonistului Ștefan Gheorghiu în urmă cu ceva timp, așa cum astăzi deplâng plecarea lui Valentin Gheorghiu. Transmit condoleanțele mele familiei înnobilate de prestigiul cultural și muzical al numelui Gheorghiu. Sunt alături de Roxana și Valentina Gheorghiu în aceste momente grele.Dumnezeu să îl odihnească în pace!, a conchis Ion Iliescu.

Carieră de peste 70 de ani

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a murit, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iulie, la vârsta de 95 de ani, după o carieră uimitoare de peste 70 de ani.

Pianistul şi compozitorul s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi.  A fost admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti (1934-1937; 1939-1947), Valentin Gheorghiu și i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu.

A urmat apoi Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării "Muzicieni români, compozitori şi muzicologi - lexicon" (autor Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970). Și-a făcut debutul în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică "Sf. Iosif" din Bucureşti (1947-1956) şi din 1950, solist concertist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite