Ion Cristoiu, la Adevărul Live: „Dacă Iliescu era un comunist autentic îşi dădea demisia spunând «eu nu fac capitalism»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristoiu FOTO David Muntean
Ion Cristoiu FOTO David Muntean

În ianuarie 1990, Ion Cristoiu părăsea presa de stat pentru a începe o aventură fabuloasă: gazetăria liberă, într-o Românie care-şi căuta drumul în post-comunism. Despre acele vremuri au vorbit Ion Cristoiu şi Grigore Cartianu, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”.

   

În epoca FSN-ismului, a mineriadelor şi a unor lozinci precum „IMGB face ordine!”, „Noi muncim, nu gândim!” şi „Moarte intelectualilor!”, Ion Cristoiu a înfiinţat reviste şi ziare anti-guvernamentale de mare succes. 

Cartianu: 24 de ani de libertate. Tot atât a domnit şi Ceauşescu

Ion Cristoiu: Idealul României este o viaţă fără breaking news în politică. Dar toate televiziunile tratează dramele.

Grigore Cartianu povesteşte despre Revoluţie, când informaţia circula între studenţi. Şi atunci cu toţii s-au adunat în Piaţa Universităţii.

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că avea o teamă în ianuarie 1990 că s-ar putea întoarce comunismul. Dar acum ne este foarte clar că şi în România a avut loc un gorbaciovism, la fel ca în multe state din est, adică de a reforma sistemul comunist fără a-l pune la îndoială. La noi, Partidul Comunist s-a transformat în FSN, dar în alte ţări s-a transformat în partide social-democrate.

Lui Gorbaciov nu îi convenea politica lui Ceauşescu

Gorbaciov ş-a răsturnat pe Ceauşescu nu pentru a salva poporul român, ci pentru că nu îi convenea politica lui Ceauşescu, pentru că nu a vrut să facă perestroika, spune Ion Cristoiu.

Eu, fiind jurnalist comunist, am făcut autodenunţ. Vroiam un comunism mai liberal. Nu credeam însă că se va prăbuşi atât de repede comunismul.

Cu Ion Cristoiu prin cenuşa imperiului FSN-ist 

Am debutat pe 15 ianuarie la primul ziar particular, parcă ziarul Independentul, am publicat pe prima pagină atunci. 

Cartianu: Atunci era Ceauşescu, se spunea că dacă îl decapităm ne va fi mai bine. Acum e la fel: unii spun că, dacă îl decapităm pe Băsescu, va fi bine.

Pe 25 decembrie eram student, la 21 de ani, membru al biroului FSN din Politehnica Bucureşti. Trebuia să dăm comunicat la Televiziune. Se formase un CFSN al Politehnicii Bucureşti. Din fiecare facultate s-au ales doi profesori şi doi studenţi. Eram 40 de inşi la rectorat şi luam decizii absurde, îmi dau seama acum. Acolo, la televiziune, am văzut şi eu ce înseamnă rafale de gloanţe, să mergi târâş, pe lângă taburi.

Ion Cristoiu: Diversiunea cu teroriştii era pentru blocarea ieşirii oamenilor în stradă. Asta pentru că începau să strige "Jos comunismul". Şi atunci, Iliescu şi apropiaţii şi-au dat seama că este pericol şi pentru el. 

Dacă Iliescu era un comunist autentic îşi dădea demisia spunând "eu nu fac capitalism"

La Sibiu a fost un măcel al armatei

Grigore Cartianu: La Sibiu, de exemplu, era singurul focar deschis, unde au menţinut conflictul. La televizor se spunea că Securitatea trage. Nu există dubii că acolo a fost un măcel al armatei, coordonat de generalul Stănculescu. A fost un caz acolo. Un securist, apreciat în oraş, pentru că se ocupa cu spioni, nu cu populaţia. A fost ciuruit, iar la înmormântare, vecinii revoluţionari au luat mortul din sicriu, au căutat arme, tot felul de nebunii.

Cristoiu: Iliescu era un comunist convins, era revoluţionar de profesie.

Echipa lui Iliescu a recunoscut că teroriştii nu erau securişti. Dar nici nu ne spun ce erau. Iliescu spunea că teroriştii trag din orice poziţii. De unde ştia?

Atunci Puterea se temea de stradă. Acum Puterea nu se mai teme. În România se va ieşi în stradă masiv când va fi foarte rău.

Este foarte uşor de manipulat populaţia împotriva lui Băsescu. A stat totuşi 10 ani preşedinte, zi de zi cu el. E foarte lung mandatul de 10 ani. Ceauşescu dacă stătea doar 10 ani preşedinte, era acum un erou.

Ion Cristoiu: "Marţea Neagră" nu m-a şocat. M-a şocat însă faptul că au făcut-o noaptea, că niciunul de la ei nu a protestat. Măcar unul, dar niciunul. 

Grigore Cartianu: Sub presiunea maselor, atunci în decembrie 1989, Iliescu şi ai lui au introdus pedeapsa cu moartea iar a doua zi au scos-o. De ce?

"Am creat un partid imenis, un partid care în junglă era singurul leu"

Cristoiu: Pentru că atunci condamnările erau false.

Cristoiu: Revenind la presă, ne întreabă de ce nu scriam înainte de Revoluţie împotriva lui Ceauşescu. I-am întrebat pe cei de la Intact: Dar voi de ce nu scrieţi despre Voiculescu?

Cartianu: La începutul lui ianuarie 1989 au început arestările comuniştilor.

Cristoiu: FSN nu a avut concurenţă, partidele istorice fiind prea mici. Practic, noi am vreat un partid imens, un partid care în junglă era singurul leu. Şi a rămas aşa, fie că s-a chemat PDSR sau PSD. Ei vor să stăpânească tot.

Dacă PSD ar fi avut încă un partid de stânga concurent, atunci şi-ar fi dat seama că nu stăpâneşte tot. În momentul în care se va crea un partid autentic de stânga, PSD se va sparge.

"Cel mai grav este că nu mai avem speranţă"

Cartianu: Când FSN a anunţat că va candida, în ianuarie 1989, ce alte opţiuni mai erau? Planul iniţial a fost să schimbe denumirea partidului unic, nu şi structura.

Ion Cristoiu: Atunci era un singur post de televiziune care manipula. Acum sunt vreo opt.

Victor Ponta este urmaşul lui Iliescu. E o chestie nativă, nu e antrenată. Nu are repere morale

Petre Roman de atunci este Crin Antonescu acum. Exact la fel.

Cel mai grav este că nu mai avem speranţă, nu se mai iese în stradă.

Ion Cristoiu vorbeşte despre bucuria de a fi jurnalist imediat după Revoluţie. "Nu dormeam noaptea aşteptând să văd dimineaţa ziarul să văd dacă a apărut articolul. Acum, mai sunt ziarişti care să facă asta? Câţi tineri jurnalişti mai cumpără la prima oră ziarul ca să vadă dacă i-a apăruit articolul? Acum nici nu se mai bucură când publică", spune Cjurnalistul Ion Cristoiu. Internetul a stricat însă presa scrisă...

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite