Ion Caramitru, omagiat şi premiat post-mortem la Festivalul Shakespeare. Mesaj impresionant din partea familiei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludmila Patlanjoglu şi George Banu l-au premiat pe Ion Caramitru la Craiova     FOTO: Florin Ghioca
Ludmila Patlanjoglu şi George Banu l-au premiat pe Ion Caramitru la Craiova     FOTO: Florin Ghioca

Festivalul Internaţional Shakespeare, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii mai la Craiova, a avut mai multe momente dedicate lui Ion Caramitru, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile.

Într-un cadru festiv s-a decernat Premiul Criticii (in memoriam) Ion Caramitru - actor shakespearian emblematic, pentru creaţiile antologice: Hamlet, Romeo, Ferdinand, Feste, Pericle, Eduard al III-lea, Macbeth, Prospero, Shylock, acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru – Teatrologie, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT/IATC).

Au prezentat Laudatio Ludmila Patlanjoglu – preşedinte onorific (AICT – Teatrologie), George Banu – preşedinte de onoare, iar Jeffrey Eric Jenkins, preşedintele AICT/IATC a transmis, la rândul său, un mesaj. Distincţia a constat într-o diplomă şi un dar preţios de la Muntele Athos – Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” (Împărăteasa tuturor).

Familia a transmis un mesaj emoţionant celor care au făcut posibil acest moment de rememorare a dăruirii de o viaţă a actorului în crearea marilor roluri shakespeariene.

„Cu toate că nu vă suntem alături, fiind încă marcaţi de neaşteptata despărţire, împărtăşim însă cu emoţie celebrarea dăruirii sale de o viaţă pentru marile roluri shakespeariene. În acest sens mulţumim organizatorilor Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova şi Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Teatrologie, precum şi Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), care au făcut ca acest eveniment să fie posibil. Celor care l-au apreciat, celor care l-au iubit, celor care nu-l vor uita şi, nu în ultimul rând, celor care (în această seară), prin acest premiu, îi cinstesc memoria, le transmitem cu drag, gratitudinea noastră”, a transmis familia actorului Ion Caramitru.

Tot în cadrul festivalului de la Craiova a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Shylock - ultimul rol”, cu fotografii care îl prezintă pe Ion Caramitru în spectacolul „Neguţătorul de Veneţia”, regizat de Alexander Morfov, imagini realizate de fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti, Florin Ghioca, preşedinte fondator al International Association of Theatre Photographers (IATP). Printre numeroşii vizitatori ai expoziţiei s-a aflat şi Martyn Jacques (foto jos), celebrul artist din trupa Tiger Lillies, care a avut două spectacole în cadrul festivalului. Acesta fost profund impresionat de fotografii: „îmi dau seama de felul în care a jucat şi de valoarea acestui mare actor doar din imaginile expuse”, a mărturisit britanicul.

Martyn Jacques - Tiger Lillies

În Piaţa Fraţii Buzeşti din Craiova ar fi urmat să aibă loc şi proiecţia spectacolului „Neguţătorul din Veneţia”, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, însă furtuna care a lovit Craiova a împiedicat activităţile în aer liber.

Ion Caramitru a fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în peste 40 de filme. Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000. În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.

În perioada 2005-2021 a fost director al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite