Interviurile FNT. Mâzgăreanu şi Bălălău despre „Mamă, mi-am pierdut mâna”. Regizorul: „Este despre o adolescentă care, într-o lume lipsită de repere culturale, caută iubirea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Alexandru Mâzgăreanu şi actriţa Cătălina Bălălău
Regizorul Alexandru Mâzgăreanu şi actriţa Cătălina Bălălău

De la ora 13.00, vin, la Adevărul Live, actriţa Cătălina Bălălău şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu pentru a vorbi despre spectacolul  „Mamă, mi-am pierdut mâna”, montat la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ. Bălălău joacă, de asemenea, şi în „Wolfgang”, unul dintre cele patru spectacole din FNT regizate de Afrim.  Interviurile FNT, prezentate de „Adevărul” pentru a cincea oară, se desfăşoară până pe 30 octombrie.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

Alexandru Mâzgăreanu ne propune, prin „Mamă, mi-am pierdut mâna”, un spectacol plin de energie şi de sensibilitate despre neliniştile acestei vârste. Maşka, personajul principal, este o adolescentă care încearcă să facă faţă presiunii sociale şi familiale evadând, din când în când, într-o lume imaginară, a super-eroilor. 

Pentru regizorul Alexandru Mâzgăreanu şi pentru actriţa Cătălina Bălălău, prezenţa Teatrului Tineretului Piatra-Neamţ în FNT este, după cum a explicat regizorul, „un motiv de bucurie, mai ales că... vine în festival după o absenţă de câţiva ani, cred că  trei-patru ediţii n-a fost prezent în selecţie, şi iată că anul acesta este prezent cu două spectacole”. 

Cum a ajuns regizorul la piesă 

Spectacolul „Mamă, mi-am pierdut mâna” a avut premiera în ianuarie. Mâzgăreanu a ajuns la piesă după ce managerul teatrului, Geanina Cărbunariu, i-a explicat că vrea o stagiune dedicată publicului tânăr. „Şi atunci am căutat un text care să vină în sprijinul acestui gând pe care-l avea vis-a-vis de stagiunea asta.”

Aflase de piesa scrisă de Maria Kontorovici de la o cunoştiinţă şi, pentru că i-a părut interesat, a luat legătura cu ea. Autoarea a fost bucuroasă să audă că se doreşte montarea textului său, traducând-o pentru regizor, din limba rusă în engleză.

„Spectacolul are şi foarte mult haz şi-n acelaşi timp, e foarte sensibil. Este vorba despre o adolescentă care, într-o lume lipsită de repere culturale, care ţin de educaţie, şi într-un mediu social destul de nociv, caută să se găsească pe ea, caută iubirea. Ăsta este lucrul pe care şi-l doreşte cel mai tare şi pe care speră să-l găsească”, a explicat Mâzgăreanu. 

Spectacolul este şi despre lipsa de comunicare dintre adulţi şi copii. După reprezentanţiile de la Piatra-Neamţ, au loc discuţii cu publicul, iar în cele de după „Mamă, mi-am pierdut mâna”, trupa de teatru a avut surpriza să vadă că au fost copii care au vrut să îşi aducă şi părinţii la spectacol. 

Cătălina Bălălău aka Dasha

Cătălina Bălălău o joacă pe Dash, o parte a unui trio de fete care îşi doresc să atingă o anumită imagine, fete care vor să pară mai mature decât sunt. Iar Dash este, după cum a explicat actriţa, cea care e mereu pe locul doi. 

„Oricât încearcă, deşi ar avea toate calităţile de a fi pe picioarele ei, este second-best (a doua cea mai bună - n.r.). Nu-şi dă seama ce. Încearcă să copieze.

Spectacolul lui Mâzgăreanu tratează multe teme care ţin de perioada adolescenţiei, printre care şi aceasta, a lipsei de repere. 

Bălălău joacă, de asemenea, şi în „Wolfgang” a lui Radu Afim, despre colaborarea cu el, explicând că „a fost o experienţă foarte intensă....o lună şi jumătate am lucrat în vară, şi s-au adunat energiile tuturor...a fost o perioadă intensă pentru toţi. Asupra întregului text,el a intervenit, l-a făcut să fucnţioneze mai bine, să aibă o structură. Nu a vrut să arate ceva categoric, este bine sau este rău.”. 

Regizorul Alexandru Măzgăreanu are selecţionat în FNT spectacolul:

-„Mamă, mi-am pierdut mâna”

Cătălina Bălălău joacă în două spectacole selecţionate în cadrul FNT:

-Mamă, mi-am pierdut mâna, regia Alexandru Măzgăreanu

- Wolfgang, regia Radu Afrim.

 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite