INTERVIU Luca Mazzucchelli, psiholog și autor: „Aș vrea ca cititorii să învețe să-și accepte și să-și înțeleagă emoțiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut și antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, căutând mereu noi modalități de a aduce psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor. 

Luca Mazzucchelli
Luca Mazzucchelli

Prin intermediul rețelelor sale de socializare, pe care este foarte popular, Luca Mazzucchelli discută zilnic cu sute de mii de oameni pe care îi ajută să își rezolve problemele de natură psihologică. De asemenea, este speaker pentru  evenimente corporate și a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie de către Asociația Coachilor Italieni. El editează revista Psicologia contemporanea magazine și este consultant editorial pentru diverse serii de cărți.  Locuiește în Milano împreună cu soția și cei trei copii ai lor. 

Luca Mazzucchelli a scris cărțile pentru copii: „Tema care devine curaj” și „Totul e greu înainte să devină ușor”, dar și „Factorul 1%“ sau „Era inimii”.

Adevărul: După succesul celor 3 cărți pentru copii,  urmează să apară și „FACTORUL 1%: Obiceiuri mici pentru rezultate mari”, o carte despre puterea obiceiurilor bazate pe valori. Care sunt cele mai importante aspecte prezentate în carte?

Luca Mazzucchelli: În Factorul 1% explic o metodă pentru a transforma pas cu pas (cu câte 1%) comportamentele importante pentru noi în acțiuni ușor de repetat, deci în obiceiuri solide și sustenabile în timp. Aș zice că sunt două concepte importante aici. Primul este logica pașilor mici: dacă vrem să ne îmbunătățim viața, nu trebuie să țintim la schimbări radicale, ci la modificări mici, pe care să le repetăm cu consecvență în timp. Din acest punct de vedere, dobândirea unor obiceiuri mici reprezintă un mod eficace de a ne apropia de obiectivele noastre și a ne îmbunătăți viața în mod real și sustenabil. Al doilea concept este cel al obiceiurilor bazate pe valori. Valorile sunt motivele pentru care fiecare dintre noi consideră că viața merită trăită. De ce sunt atât de importante în ce privește obiceiurile? Fiindcă, după ce înțelegi care sunt valorile tale și ce anume contează cu adevărat pentru tine, atunci îți vei da seama mai bine ce obiceiuri îți va veni natural să ți le formezi. Un obicei înrădăcinat în valorile noastre are mai mule șanse să se „prindă” și să devină un comportament de durată. Din contră, un obicei care nu se bazează pe nicio valoare, se va forma cu mult mai multă dificultate sau, și dacă reușim să ni-l formăm, nu ne va conduce spre o viață care, pentru noi, va fi mai însemnată și mai plină de satisfacții.

Ce resurse suplimentare oferi cititorilor pentru a-i ajuta să-și pună în practică învățăturile din cărțile tale?

Pe lângă cărți, ofer cititorilor diferite resurse suplimentare, printre care o serie de filmulețe disponibile pe canalul meu de YouTube, mare parte dintre ele fiind în limba italiană. În aceste filmulețe, dau informații aprofundate, sugestii practice și exemple concrete pentru a integra în viața de zi cu zi conceptele prezentate în cărțile mele.

Care este cea mai memorabilă poveste sau experiență pe care ai avut-o cu un cititor?

Nu e doar una. Trebuie să spun că, de fiecare dată când am un eveniment sau o prezentare de carte unde dau autografe, mereu e cineva care îmi povestește cum a început schimbarea datorită unei cărți de-ale mele, și felul în care mi-o spune mă face adesea să mă emoționez. Nu de puține ori se întâmplă să mă vedeți înduioșat în timpul unei prezentări de carte, când vorbesc față în față cu cititorii.

Care este impactul pe care ai vrea să-l ai cu cărțile tale în viața cititorilor și în societate în general?

Din punctul acesta de vedere, am visuri mari. Nu știu dacă voi reuși să le îndeplinesc vreodată, dar e plăcut să le păstrez în suflet. Obiectivul meu este să reușesc, prin intermediul cărților mele și al celorlalte materiale pe care le propun, să fac oamenii să crească în fiecare zi cu câte 1%, inițiind o transformare printr-o multitudine de schimbări mici, în așa fel încât să-și scoată la iveală potențialul lor maxim. Visul meu cel mare este să schimb percepția psihologiei în lume, transmițând ideea că această disciplină oferă instrumente științifice și practice și că trebuie doar să încercăm să le folosim cu o minimă consecvență în viața noastră pentru a începe schimbarea.

Ce resurse și surse de inspirație folosești în procesul de scriere?

În această privință, mă sprijin pe umerii giganților: citesc mult, autori psihologi și nu numai, italieni și străini. Cealaltă sursă din care mă inspir este viața mea. În cărțile mele, vorbesc adesea de experiența personală: vacanțele pe care le fac împreună cu familia mea, experiențele pe care le trăiesc cu soția mea, dinamicile dintre mine și clienții sau echipa mea. Încerc mereu să unesc aceste două sfere, de o parte teoriile pe care le învăț de la maeștrii mei, iar de cealaltă viața mea, creând o punte între aceste două zone macro.

Care sunt resursele și instrumentele pe care le folosești pentru a rămâne mereu la curent și informat în privința psihologiei și a dezvoltării personale?

În primul rând, cumpăr multe cursuri video și consult multe materiale de pe YouTube. Și, bineînțeles, citesc multe cărți: mereu am una la îndemână, gata să o răsfoiesc și să fac însemnări pe margine. Apoi, imediat ce am ocazia, particip și la diferite workshopuri și conferințe, fiindcă nimic nu poate înlocui experiența de a învăța și a te confrunta direct cu părinții teoriilor și metodelor de psihologie și de dezvoltare personală.

Cum crezi că influențează cărțile tale percepția și atitudinea cititorilor față de propriile lor emoții și experiențe?

Sper ca lucrările mele să poată influența pozitiv percepția și atitudinea cititorilor față de emoțiile și experiențele lor. Prin intermediul poveștilor, mesajelor și sfaturilor prezentate în cărțile mele, încerc să încurajez o mai mare conștientizare a emoțiilor și capacitatea de a înfrunta provocările vieții cu curaj și reziliență. Aș vrea ca cititorii să învețe să-și accepte și să-și înțeleagă emoțiile în loc să și le reprime sau să le ignore, și să-și gestioneze în mod constructiv experiențele, găsind însemnătate și oportunitate de creștere chiar și în greutăți.

Care au fost cele mai semnificative lecții de viață pe care le-ai învățat și pe care vrei să le transmiți în „Era inimii”?

Era inimii conține 16 lecții de dezvoltare personală pe care le-am învățat de-a lungul vieții. Cartea este un soi de „terapie inversă”: după ce, timp de ani de zile, am ascultat poveștile pacienților mei în calitate de psiholog, acum eu sunt cel care se destăinuie, povestindu-mi viața plină de greșeli, fragilitate, căderi, dar și multe învățăminte. Cea mai importantă lecție este că mereu avem o decizie curajoasă de luat și că, în profesia și în viața noastră privată, trebuie să punem în centru inima și ceea ce reprezintă ea, adică valorile, emoțiile, idealurile, fiindcă doar în acest fel poate ieși la iveală unicitatea noastră. Iar lumea, cu inteligența artificială care domină, are nevoie mai ales de asta, de unicitatea noastră.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite