Imagini cu o sculptură de secol XVI, reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe, virale pe internet. De restaurare s-a ocupat o profesoară de lucru manual

0
0

O sculptură din secolul XVI, dintr-o biserică din Estella, Spania, a fost restaurată de o profesoară de lucru manual, al cărei rezultat final seamănă mai degrabă cu o figură din desenele animate decât cu un artefact istoric. Imaginile cu sculptura, înainte şi după restaurare, au devenit virale pe internet.

Biserica Sfântul Mihail din Estella adăposteşte o statuie din secolul XVI a Sfântului Gheorghe, restaurată de o profesoară din oraş, la cererea reprezentanţilor bisericii. Conform primarului din Estella, citat de The Guardian, autorităţile locale nu ar fi fost informate înainte ca biserica să comande lucrarea de restaurare.

„Parohia a decis să acţioneze pe cont propriu pentru a restaura statuia, oferind slujba unei profesoare de lucru manual din oraş. Consiliul nu a fost anunţat şi nici guvernul regional al Navarrei”, a explicat primarul Koldo Leoz  pentru The Guardian. 
Imagine indisponibilă

Sculptura Sfântului Gheorghe, înainte şi după restaurare (Foto: relatednews.com)

(Foto: The Guardian)

Imagine indisponibilă

Peotul a explicat că decizia a fost luată cu bune intenţii, dorind ca sculptura să fie doar curăţată, nu şi restaurată. Conform primarului, daunele ar fi ireversibile.

„Au folosit ghips şi tipul greşit de vopsea aşa că e posibil ca straturile originale de vopsea să se fi pierdut”, a mai declarat Leoz. 

În 2012, o intervenţie similară avea loc în Borja, Spania, când o femeie a încercat să restaureze o pictură din secolul al XIX-lea, în care apăea Iisus Hristos şi care era semnată de Elias Garcia Martinez, „Ecce Homo”. Rezultatul (foto:jos) a devenit meme pe internet, fiind catalogată drept „cea mai proastă restaurare din istorie”. 

Imagine indisponibilă

”Ecce Homo”, restaurat (Foto: nytimes.com)

 

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite