Haruki Murakami, Adonis şi Philip Roth, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Literatură acordat pe 13 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureatul premiului Nobel pentru Literatură va fi cunoscut pe 13 octombrie, cu o săptămână mai târziu decât calendarul obişnuit, printre favoriţi fiind citaţi Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth, Milan Kundera, a anunţat Academia suedeză citată de AFP.

Laureatul premiului Nobel pentru Literatură va fi cunoscut pe 13 octombrie, cu o săptămână mai târziu decât calendarul obişnuit, printre favoriţi fiind citaţi Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth, Milan Kundera, a anunţat Academia suedeză citată de AFP.

Atribuit pentru prima dată în 1901 lui Sully Prudhomme, premiul pentru Literatură, fără îndoială cel mai prestigios dintre Nobel-uri, alături de cel pentru Pace, este întotdeuna anunţat joi, în general la 1 octombrie, în aceeaşi săptămână cu cele patru recompense create de Alfred Nobel, informează Livres Hebdo.

Anul acesta va fi anunţat cu o săptămână mai târziu, fiind ultimul. Premiul pentru Medicină va fi acordat luni, urmat de cel pentru Chimie, Fizică, Pace şi Economie.

”Nu trebuie să existe niciun dezacord între academicieni. Realitatea este mai simplă: statutul nostru prevede că ne reunim de patru ori la rând înaintea ultimei joi din septembrie, înainte de a anunţa laureatul”, a explicat pentru AFP academicianul Pär Wästberg.

”Este aritmetică”, a adăugat el, subliniind că ”asta lasă loc de speculaţii” asupra identităţii câştigătorului.

Pronosticurile au fost lansate. Votul formal va departaja ultimii cinci autori, cu câteva ore înaintea anunţului oficial.

Romancierul japonez Haruki Murakami are cea mai bună cotă printre parizieni, poetul sirian Adonis şi scriitorul kenian Ngugi wa Thiong sunt citaţi alături de autori americani celebri precum Don DeLillo, Philip Roth şi Joyce Carol Oates.

De asemenea, britanicul Salman Rushdie, albanezul Ismail Kadaré, israelianul David Grossman, francezul Milan Kundera şi dramaturgul norvegian Jon Fosse sunt printre favoriţi.

În 2015, jurnalista bielorusă Svetlana Alexievitch, favorita pariurilor, a primit disticţia Nobel. 

Din 1901 până în 2015, au fost acordate 106 premii Nobel pentru Psihologie sau Medicină. 38 de premii au fost acordate unui singur laureat. Până acum, 12 femei au primit premiul Nobel pentru Medicină. Cel mai tânăr laureat pentru Medicină a fost Frederick G. Banting, 32 de ani, care a fost recompensat cu distincţia în 1923, pentru descoperirea insulinei. Iar cel mai în vârstă laureat, 87 de ani, al premiului Nobel pentru Medicină a fost Peyton Rous, în 1966, pentru descoperirea unor virusuri cancerigene.

Cea mai tânără laureată este Malala Yousafzai, de origine pakistaneză, care la 17 ani a câştigat prestigioasa distincţie pentru Pace.

În total, au fost acordate până în 2015, 573 de premii pentru 900 de laureaţi. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite