Generalul Dan Voinea vorbeşte despre Mineriada din iunie 1990, la Teatrul Naţional Bucureşti

0
0

Duminică, 5 februarie, de la ora 11.00, la Sala Pictura, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional generalul Dan Voinea prezintă conferinţa cu tema „Adevărul juridic despre Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

După ce, la finele anului trecut, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţional, procurorul Dan Voinea lămurea o parte dintre aspectele neelucidate ale Revoluţiei din decembrie 1989, Dan Voinea va susţine o nouă conferinţă, pe 5 februarie 2017, de data aceasta cu dezvăluiri despre Mineriada din 1990. Noile informaţii oferite de conferenţiarul Teatrului Naţional sunt cu atât mai aşteptate cu cât, în decembrie 2016, Parchetul Militar anunţa că în dosarul Mineriadei au fost puse sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Virgil Măgureanu sau Petre Roman. Reamintim că Generalul Dan Voinea este magistratul care a instrumentat, pe lângă dosarul Revoluţiei, şi pe cel al Mineriadei din 1990. Cauza tergiversării cercetărilor în aceste dosare este, conform declaraţiilor lui Voinea, „justiţia înregimentată politic, care a influenţat soluţionarea dosarelor menite să demaşte crimele din decembrie 89 şi pe cele de la mineriade. Aceleaşi forte care au acţionat represiv în ‘89 au acţionat şi în 13-15 iunie 1990”.

image

La conferinţă va participa şi jurnalista Ramona Ursu, care va acorda autografe pe volumul Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii apărut în 2016. Volumul prezintă în amănunt legăturile cu fosta Securitate ale lui Marian Munteanu şi Miron Cozma. Preţul unui volum este de 50 de lei.

Despre Generalul  Dan Voinea

Dan Voinea (născut 23 iulie 1950) este general şi magistrat român. Este procuror militar din anul 1982. Între anii 1997 şi 2000 a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcţia Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnaţi la moarte şi executaţi, în 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al Revoluţiei din decembrie 1989 şi cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Printre alte dosare instrumentate se numără şi cel al atacului împotriva postului de radio „Europa Liberă”, cu sediul la München, comis de Carlos Şacalul la cererea lui Nicolae Ceauşescu, în 1981.
În 2006, Dan Voinea a fost numit în funcţia de procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. A fost propus de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Până în octombrie 2007 a deţinut şi interimatul şefiei Parchetelor Militare.
În 2008, şeful Ministerului Public, Laura Kövesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare pentru folosirea defectuoasă a resurselor umane ale secţiei. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluţiei şi mineriadelor. Prin decrete semnate de Preşedintele Traian Băsescu, în 20 martie 2009, generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 1 aprilie a fost pensionat.
În 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea lui Voinea de reîncadrare în funcţia de procuror civil la Parchetul instanţei supreme.
În prezent, Dan Voinea este avocat şi conferenţiar al Universităţii „Titu Maiorescu”.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite