Gabriel Liiceanu: Afirmaţia „libertatea e bunul suprem al omenirii” este total falsă
0
„Oamenii nu au nevoie de libertate, în majoritatea lor, au nevoie de protecţie. Însă, oamenii au nevoie de cei puţini care au nevoie de libertate pentru a le spori protecţia″, a spus Gabriel Liiceanu la finalul primei părţi din cadrul conferinţei: Au oare oamenii nevoie de libertate?, eveniment ce face parte din proiectul: „Dialoguri necesare”, iniţiat de revista de business şi leadership: „CARIERE”.
Conferinţa, care a avut loc la hotelul Marriott din Capitală, a adunat în sală peste 100 de reprezentanţi ai mediului de business, curioşi să afle ce crede filosoful despre nevoia oamenilor de a avea libertate, potrivit cariereonline.ro.
Domnul Liiceanu şi-a început prelegerea printr-o anecdotă al cărei tâlc aveam să-l înţeleg în totalitate ceva mai târziu. „Într-o zi, fiul lui Nastratin Hogea îşi întreabă tatăl: Te deranjează dacă-ţi pun câteva întrebări? Acesta îi răspunde: sigur că nu, fiule. Spune-mi atunci, de ce lemnul pluteşte pe apă, în loc să cadă ca o piatră? Nastratin Hogea stă şi se gândeşte lung, lung şi-apoi îi spune: Băiatule, nu ştiu! Da`... spune-mi, te rog, peştii de ce respiră sub apă, cum reuşesc să facă acest lucru? Natratin Hogea se gândeşte din nou lung, iar după o vreme răspunde: fiule, sincer, habar nu am! Dar spune-mi, mareele... cum se face că apa creşte şi apoi se retrage? Nastratin Hogea recunoaşte faţă de fiul său că nu ştie să-i răspundă nici la această întrebare. Dar te superi că ţi-am pus atâtea întrebări? Cum aş putea să mă supăr? Cum altfel ai putea să înveţi, dragul meu?!″.
Dacă la întrebări atât de simple, adresate unui om atât de înţelept, auditoriul n-a putut primi răspunsul, există toate şansele ca la întrebarea: „Au oamenii nevoie de libertate?″ răspunsul să nu fie simplu.
Aparent, face parte din întrebările care nu sunt de tipul de ce pluteşte lemnul, cum respiră peştii sub apă sau care este distanţa de la pământ la lună – al căror răspuns nu are nicio legătură cu întrebările care sunt legate de valorile discutate de omenire de mii şi mii de ani. „Întrebarea – dacă au oamenii sau nu nevoie de libertate – nu ştiu dacă şi-a mai pus-o cineva exact sub această formă, după ştiinţa mea şi după câte am citit, pentru că de obicei s-a considerat că e evident că oamenii au nevoie de libertate. Dar nu e evident deloc”, a afirmat Gabriel Liiceanu. Cu această frază deja reuşise să capteze întreaga audienţă.
Lucian Boia: „Forţele care mişcă omenirea: puterea, averea, sexul şi cunoaşterea!”
Gabriel Liiceanu ne-a relatat succint finalul unei discuţii pe care a purtat-o cu istoricul Lucian Boia, pe 10 iunie 2013, pe scena Ateneului Român, în care Boia explica liber cum vede viaţa.
„L-am întrebat la un moment dat, undeva spre finalul conferinţei: înşiraţi forţele care mişcă omenirea şi aţi enumerat patru - dorinţa de putere, dorinţa de a avea (averea), sexul şi cunoaşterea. Libertatea nu mişcă omenirea?! Oamenii nu au nevoie de libertate, cum au nevoie de putere, sex, avere? Şi Boia mi-a dat un răspuns total neaşteptat: «Nu ştiu, sigur e că oamenii au nevoie de protecţie»”. Nu-şi aminteşte dacă a reuşit să îi dea o replică istoricului la ieşirea din sală, dar discursul său şi tema conferinţei Cariere s-a cristalizat în jurul acestui sfârşit de dialog, care s-a extins însă şi spre nevoia de protecţie.
Afirmaţia: libertatea e bunul suprem al omenirii e „total falsă″, consideră Gabriel Liiceanu, dar recunoaşte că atunci i-a răspuns istoricului astfel: „Dacă oamenii ar fi avut nevoie numai de protecţie, ne-am afla şi astăzi în peşteră mestecând carne crudă.”. „Dacă nu intervenea ingredientul libertăţii în comportamentul uman, nu am fi ajuns unde suntem acum, în această vârstă a speciei noastre”. Şi atunci care este raportul între libertate şi protecţie?