FOTO Obiecte de la Muzeul Auschwitz vor fi prezentate în 14 oraşe din Europa şi  America de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.150 de artefacte care alcătuiesc expoziţia „Nu cu mult timp în urmă. Nu foarte departe“, organizată de Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, vor fi prezentate, timp de şapte ani, în 14 oraşe din Europa şi America de Nord.

Anul trecut, muzeul de stat Auschwitz-Birkenau din oraşul Oświęcim, Polonia, a înregistrat un număr record de vizitatori: peste 2 milioane de persoane (mai precis, 2,053,000), potrivit datelor furnizate de reprezentanţii muzeului. Locul în care naziştii au ucis mai bine de 1,1 milioane de prizonieri, transformat astăzi în muzeu şi memorial, redă istoria lagărului de concentrare prin expoziţii cu un puternic impact emoţional: de la barăci în care erau îngrămădiţi deţinuţii, valizele celor deportaţi luate la sosirea lor în lagăr, până la mormane de păr şi pantofi care aparţineau victimelor ucise în camerele de gazare.  Dacă, până acum, singura modalitate de a vedea, „pe viu“, ororile de la Auschwitz este prin vizita lagărul de concentrare, începând din decembrie anul acesta, artefacte din muzeu vor ajunge la o audienţă globală, potrivit site-ului smithsonianmag.com.  

Ce vor putea vedea vizitatorii

Zilele trecute, reprezentanţii muzeului au anunţat că vor organiza prima expoziţie internaţională, numită „Nu cu mult timp în urmă. Nu foarte departe“, care va cuprinde mai mult de 1.150 de artefacte originale. Potrivit ziarului „The New York Times“, expoziţia are ca scop atât iniţierea unor dezbateri care să atragă atenţia asupra creşterii antisemitismului în Europa, dar şi pentru a aduce la cunoştinţă generaţiilor mai tinere istoria Holocaustului.

Într-un comunicat de presă, directorul muzeului de la Auschwitz, Piotr MA Cywiński, afirma: „Nimic nu poate înlocui o vizită în locul unde a avut loc cea mai mare crimă a secolului al XX-lea, dar această expoziţie, pe care oameni din multe ţări vor avea ocazia s-o vadă, poate deveni un mare strigăt de avertizare împotriva unui viitor construit pe ură, rasism, antisemitism şi dispreţ fără margini pentru o altă fiinţă umană“.

Pereche de ochelari aparţinând unei victime de la Auschwitz Fotografii:  Muzeul Auschwitz

image

Catarama de la cureaua unei membru SS

image

Baracă de la Auschwitz III-Monowitz

image

Cutiuţă din lemn făcută de Bronisław Czech în timpul detenţiei sale la Auschwitz

image

Expoziţia va fi inaugurată prima dată la Madrid, anul acesta

Expoziţia va conţine artefacte din colecţia muzeului, precum şi obiecte împrumutate de la instituţii internaţionale de renume, ca Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC (SUA) şi Yad Vashem - Autoritatea pentru amintirea eroilor şi martirilor Holocaustului din Ierusalim. Vor fi expuse bărăci, o maşină de transport de marfă, folosită pentru a-i deporta pe evrei în lagăr, dar şi obiecte de la supravieţuitori. Una dintre lucrurile personale e, de pildă, pătura lui Siegfried Fedrid, supravieţuitor al Holocaustului, care i-a ţinut de cald cât timp a fost la lagărul nazist de la Dachau. Fedrid spune că o singură pătură era suficientă pentru a-l încălzi pe el şi pe alţi cinci deţinuţi.

Un alt scop al acestei expoziţii, mai spun oficialii muzeului, e ca ea să ajungă la acei oameni care poate n-ar avea niciodată şansa să viziteze Auschwitz. Lansarea va avea loc, anul acesta, în decembrie, la Madrid, urmând ca în următorii şapte ani „să călătorească“ în şapte oraşe europene şi alte şapte oraşe din America de Nord.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite