Ediţie de colecţie a „Adevĕrul“ din 1922, numai cu Adevărul. Culisele încoronării de la Alba Iulia: „E unul din spectacolele cele mai fermecătoare ce le poţi imagina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 30 octombrie, ziarul „Adevărul“ apare cu ediţia specială „Adevĕrul“ din 17 octombrie 1922, un ziar-document de opt pagini, care detaliază toate momentele ceremoniei de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand şi Maria, în cetatea de la Alba Iulia.


Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, a fost un moment crucial pentru contemporani şi a rămas, desigur, un episod istoric şi simbolic în crearea statului român modern. Ziarul „Adevĕrul“ a ieşit pe piaţă atunci cu două numere dedicate încoronării: o ediţie din 16 octombrie, în care erau anunţate pe scurt evenimentele şi însemnătatea lor, şi o ediţie specială din 17 octombrie, care a fost extinsă la opt pagini şi care viza exclusiv acest moment de mare însemnătate istorică.

În paginile ziarului din 17 octombrie – care va fi difuzat cu ediţia „Adevărul“ de luni, 30 octombrie 2017, în continuarea campaniei pe care am iniţiat-o pe 16 octombrie –, veţi găsi un amplu reportaj de la ceremonia de încoronare de la Alba Iulia. Este o detaliere a evenimentelor, plină de emoţie şi implicare a reporterilor, după cum reiese şi din următorul fragment: „Regele şi regina, urmaţi de preşedinţii Corpurilor leguitoare cari duc coroanele, de ofiţerii care duc mantilele, de tot clerul, de miniştrii, de misiunile străine, formând toţi un front feeric de strălucire şi podoabe neasemuite, scoboară larga scară a catedralei. E unul din spectacolele cele mai fermecătoare ce le poţi imagina ca solemnitate şi grandoare de costum“.

Există şi o relatare a sărbătorii încoronării în Bucureşti, unde alaiul regal şi-a pornit traseul la Mogoşoaia şi a trecut pe la Arcul de Triumf, până la Mitropolie. De asemenea, în Capitală, programul a cuprins şi organizarea unui ospăţ în Parcul Carol, unde au fost invitaţi 10.000 de primari din toate comunele României. Meniul şi preţul afacerii îl aflaţi în paginile ziarului. Noi vă spunem că întinderea meselor a fost mai mare de trei kilometri şi jumătate.

Pe lângă o biografie detaliată a regelui Ferdinand şi o analiză a noului decret de amnistie emis cu ocazia încoronării, un articol interesant este cel semnat de „Un deputat ardelean“: sub titlul „Pentru ce nu mergem la încoronare“, autorul face o critică aspră a politicii româneşti din ultimii ani, acuzând următoarele: „Astăzi, oligarhia plutocratică de la Bucureşti se pregăteşte să răpească însăşi baza materială a independenţii politice a democraţiei ardelene. O vastă operă de degradare şi acaparare a tuturor bogăţiilor Ardealului este în curs de execuţiune“.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite