Două filme româneşti regizate de Radu Muntean şi de Corneliu Porumboiu, în selecţia "Un Certain Regard" de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajele "Un etaj mai jos" şi "Comoara" , de Radu Muntean, respectiv de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, potrivit site-ului oficial al organizatorilor, citat de Mediafax.

Lungmetrajul "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, a fost inclus în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, potrivit site-ului oficial al organizatorilor.

Filmul prezintă dilema psihologică a unui martor la o crimă. Din distribuţie fac parte Teodor Corban şi Iulian Postelnicu.

image

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus, cu lungmetrajul "Comoara", în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2015, care va avea loc între 13 şi 24 mai, potrivit site-ului oficial al organizatorilor, citat de Mediafax. Acţiunea filmului Comoara este centrată pe doi bărbaţi care  trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea lor de a descoperi o comoară.

image

Din distribuţie fac parte Cuzin Toma, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.

Radu Muntean, celebru pentru Hârtia va albastră şi Marti, după Craciun

Regizorul si scenaristul Radu Muntean s-a născut la 08 iunie 1971, in Bucureşti.
In 1994 a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti, secţia Regie Film. A debutat cu filme documentare, realizate inca din perioada studenţiei, ca Si ei sunt ai noştri (1992), pentru care a obţinut in acelaşi an premiul I la Festivalul Naţional de Film de la Costineşti. In 1994 regiza documentarul Lindenfeld si obţinea  premiul al 2-lea la Festivalul de Film de la Sibiu, premiul special al juriului si premiul special al Fundaţiei Soros la Festivalul de Film Dakino, premiul UCIN,  era selectat in 18 festivaluri internaţionale de film.


Debuta cu filme artistice in acelaşi an, cu pelicula Ea, pentru care obţinea premiul special la Festivalul de Film Up and Coming de la Hanovra,Germania. Următorul film, Tragica poveste de dragoste a celor doi (1996), câştiga din nou primul loc la Festivalul de Film de la Costineşti, premiul special la Festivalul de Film de la Hanovra.
Documentarul Viata e in altă parte (1996) obţinea Premiul Special la Festivalul Video Art de la Locarno, Elveţia.
In anul 2002 regiza si scria scenariul primului său lung metraj, Furia, răsplătit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internaţionale de film in Montpellier (Franta), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Palic (Serbia).
A urmat în anul 2006 Hârtia va fi albastră, cu premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya, menţiune specială a juriului la Sarajevo, premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia. Boogie, film realizat in anul 2008, participa la Festivalul de la Cannes.

Un alt lungmetraj de succes regizat de Radu Muntean este Marţi după Crăciun, cu scenariul scris in colaborare cu Razvan Radulescu si Alexandru Baciu, prezentat la Festivalul de la Cannes.


Radu Muntean a regizat si spoturi publicitate, a predat la Facultatea de Regie Film din cadrul Universitatii Media din Bucureşti.

Regizorul Corneliu Porumboiu, celebru penru A fost sau n-a fost? şi Poliţist, adjectiv

Născut în 1975 în Vaslui, el a studiat mai întâi management, apoi a trecut la Regie Film (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale", Bucureşti), Corneliu Porumboi a absolvit facultatea în 2003.

După o serie de filme de scurt şi mediu metraj foarte bine primite la festivaluri din ţară şi străinătate (Pe aripile vinului, Călătorie la oraş, Visul lui Liviu), a debutat în lungmetraj cu A fost sau n-a fost? (2006). Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Cannes, de unde s-a întors cu „Caméra d'Or" (cel mai important premiu pentru un debutant) şi cu premiul de distribuţie „Label Europa Cinémas", începând astfel o frumoasă carieră internaţională.

Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, Poliţist, adjectiv, a fost  selecţionat şi el la Cannes, în secţiunea „Un Certain Regard".

Selecţia de scurtmetraje de la Cannes

 Miercuri seară a fost anunţată pe site-ul organizatorilor selecţia scrutmetrajelor participante la aceasta categorie în competiţia de la Cannes. Un film de animaţie va concura, potrivit Mediafax, alături de alte opt pelicule de ficţiune la trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, la Festivalul de Film de la Cannes 2015, potrivit site-ului organizatorilor.
Selecţia oficială a scurtmetrajelor a fost dezvăluită miercuri, cu o zi înainte de conferinţa de presă prin care organizatorii celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes vor anunţa competiţia de lungmetraje.
Juriul Cinéfondation şi al secţiunii de scurtmetraje, prezidat de cineastul Abderrahmane Sissako, va recompensa atât cele mai bune filme din competiţia scurtmetrajelor, cât şi peliculele premiate în secţiunea Cinéfondation.
În acest acest an, comitetul de selecţie a vizionat 4.550 de scurtmetraje - cu 1.000 mai multe decât în 2014 - care provin din peste 100 de ţări.
Nouă filme (8 de ficţiune şi unul de animaţie) vor concura în 2015 pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va fi înmânat de Abderrahmane Sissako pe 24 mai.
Cele nouă scurtmetraje selecţionate la Cannes 2015 sunt: "Waves '98" (Ely Dagher - Liban, Qatar), "The Guests" (Shane Danielsen - Australia), "Sali" (Ziya Demirel - Turcia, Franţa), "Le Repas Dominical" (Céline Devaux - Franţa), "Love Is Blind" (Dan Hodgson - Marea Britanie), "Ave Maria" (Basil Khalil - Palestina, Franţa, Germania), "Copain" (Jan şi Raf Roosens - Belgia), "Patriot" (Eva Riley - Marea Britanie) şi "Presente Imperfecto" (Iair Said - Argentina").

În 2014, trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj a revenit filmului "Leidi", de Simón Mesa Soto

Tot miercuri, organizatorii de la Cannes au anunţat cele 18 filme (14 de ficţiune şi patru de animaţie) selecţionate în secţiunea Cinéfondation, din 1.600 de propuneri. Şaisprezece şcoli de film din ţări de pe patru continente sunt reprezentate.
Cele trei premii din secţiunea Cinéfondation vor fi decernate pe 22 mai, în timpul unei ceremonii care va fi urmată de proiecţia filmelor câştigătoare.

Filmele selecţionate în această secţiune sunt: "Koshtargah" (Behzad Azadi - Universitatea de Artă din Teheran, Iran), "El Ser Magnetico" (Mateo Bendesky - Universidad del Cine, Argentina), "Share" (Pippa Bianco - AFI's Directing Workshop for Women, SUA), "Manoman" (Simon Cartwright - National Film and Television School, Marea Britanie), "Victor XX" (Ian Garrido Lopez - ESCAC, Spania), "Vozvrashenie Erkina" (Maria Guskova - Înalta şcoală de scenarişti şi regizori - Rusia), "Leonardo" (Felix Hazeaux - MOPA, Franţa), "Locas Perdidas" (Ignacio Juricic Merillan, Carrera de Cine y TV Universidad de Chile, Chile), "Tsunami" (Sofie Kampmark - The Animation Workshop - Danemarca), "Retriever" (Tomas Klein, Tomas Merta - FAMU Praga, Republica Cehă), "Les Chercheurs" (Aurelien Peilloux - La Femis, Franţa), "Abwesend" (Eliza Petkova - Deutsche Film & Fernsehakademie, Germania), "Asara Rehovot Mea Etsim" (Miki Polonski - Minshar for Art, Israel), "14 Steps" (Maksim Shavkin - Moscow School of New Cinema - Rusia), "Anfibio" (Hector Silva Nunez - EICTV, Cuba), "Ainahan ne palaa" (Salla Sorri - Aalto University, ELO Film School Helsinki, Finlanda), "Het Paradijs" (Laura Vandewynckel - RITS School of Arts Bruxelles, Belgia), "Ri Guang Zhi Xia" (Qiu Yang - VCA Film & TV School, Universitatea Melbourne, Australia).
În 2014, premiul I al secţiunii Cinéfondation a revenit filmului "Skunk", de Annie Silverstein.
Cinéfondation, o secţiune creată în 1998, de Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de la Cannes, este dedicată filmelor de şcoală şi include şi un atelier care permite tinerilor cineaşti selecţionaţi să îşi dezvolte proiectele.
Ionuţ Piţurescu, autorul proiectului cinematografic "Borders", se numără printre cei 15 regizori invitaţi să participe la cea de-a 11-a ediţie a L'Atelier de la Cinéfondation, un eveniment organizat între 15 şi 21 mai, la Festivalul de Film de la Cannes.
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai.
Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia, potrivit Mediafax.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite