Isabella Rossellini va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard de la Cannes 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isabella Rossellini va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard la Cannes
Isabella Rossellini va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard la Cannes

Actriţa italiană Isabella Rossellini va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 13 - 24 mai.

Filmele din această secţiune, care face parte din selecţia oficială a festivalului, vor fi anunţate odată cu titlurile lungmetrajelor din competiţie, cu ocazia unei conferinţe de presă ce va avea loc pe 16 aprilie.

Fiică a regizorului italian Roberto Rossellini şi a actriţei suedeze Ingrid Bergman - căreia Festivalul de la Cannes îi aduce un omagiu în acest an prin intermediul afişului său oficial -, Isabella Rossellini a debutat în cinematografie alături de tatăl ei, în calitate de costumieră, înainte de a deveni actriţă pentru fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, prieteni apropiaţi ai părinţilor ei, care i-au oferit un rol în filmul "Il Prato" (1979). Foarte repede, cariera ei a devenit una internaţională, graţie rolurilor interpretate în "Nopţi albe/ White Nights" (1985) de Taylor Hackford, "Băieţii duri nu dansează/ Tough Guys Don't Dance" (1987) de Norman Mailer, "Ochi negri/ Ochi chyornye" (1987) de Nikita Mikhalkov, dar mai ales în două filme regizate de David Lynch - "Catifeaua albastră/ Blue Velvet" (1986) şi "Suflet sălbatic/ Wild at Heart" (1990) - în care a interpretat femei misterioase, mistuite de conflicte interioare puternice.

A jucat apoi în roluri diverse, la televiziune şi pentru marele ecran, atât în Italia, cât şi în Statele Unite, însă a revenit la filmele de autor odată cu "Funeralii/ The Funeral" (1996), de Abel Ferrara, şi "Iubire la New York/ Two Lovers" (2008), de James Gray, în care intensitatea jocului ei actoricesc este remarcabilă. În 2010, a făcut un alt rol memorabil, în filmul "Singurătatea numerelor prime", de Saverio Costanzo.

În 2008, la cererea lui Robert Redford, s-a lansat în regia unei miniserii consacrate reproducerii, modurilor de seducţie şi comportamentelor materne din rândul animalelor. "Green Porno", "Seduce me" şi "Mammas", produse de Sundance TV, au relevat astfel talentul ei comic irezistibil şi umorul ei neconvenţional.

La Cannes, Isabella Rossellini va participa la omagiul adus de organizatori mamei sale, asistând la proiecţia "Ingrid Bergman, in Her Own Words", un documentar regizat de Stig Björkman, ce va fi proiectat în cadrul secţiunii Cannes Classics.

Ea va asista, de asemenea, la lansarea "Ingrid Bergman Tribute", un spectacol care marchează centenarul naşterii mamei sale. Pus în scenă de Guido Torlonia şi Ludovica Damiani, acest show va avea la bază autobiografia celebrei actriţe suedeze şi corespondenţa ei cu regizorul Roberto Rossellini şi va fi apoi jucat pe marile scene ale lumii.

Acompaniată de un juriu compus din artişti, jurnalişti şi directori de festivaluri - a cărui componenţă va fi anunţată în curând -, Isabella Rossellini va decerna trofeul Un Certain Regard şi celelalte premii din această secţiune, sâmbătă, 23 mai, cu o zi înainte de ceremonia de închidere a Festivalului de la Cannes.

Trofeul Un Certain Regard a fost atribuit în 2014 de Pablo Trapero, preşedintele juriului acestei secţiuni anul trecut, filmului "Oraşul câinilor/ White God", regizat de Kornél Mundruczó.

Secţiunea Un Certain Regard are loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite