Două dive, Sophia Loren şi Mădălina Ghenea, încing weekendul la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sophia Loren, in cel mai nou film al ei, "Vocea umana", dupa Jean Cocteau
Sophia Loren, in cel mai nou film al ei, "Vocea umana", dupa Jean Cocteau

Considerată de presa peninsulară „noua Sophia Loren“, românca Mădălina Ghenea (27 de ani) o va întâlni în weekend la Cluj pe diva ecranului european (81 de ani), pentru a-i înmâna Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Galei de închidere TIFF, care va avea loc sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Cluj.

Este vineri şi Clujul fierbe în aşteptarea celor două dive care vor călca, în acest weekend, în oraşul de pe Someş. Capitala Ardealului trăieşte, oricum, de o săptămână febra celei de-a 15-a ediţii („aniversare“) a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): cinefili veniţi din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare, sute de invitaţi din ţară şi străinătate, zeci de proiecţii pe zi în numeroasele locaţii (peste 20) ale festivalului, risipite prin tot Clujul etc.

Mega-surpriza prezenţei la TIFF a divei Sophia Loren, una dintre cele mai îndrăgite actriţe ale ecranului european, vedetă de necontestat a anilor ’60 şi ’70 ai secolului trecut (dar care şi-a păstrat o indicibilă distincţie şi graţie şi în deceniile care au urmat, până la vârsta înaintată pe care o are acum), a picat ca un trăsnet săptămâna trecută.

„Idolul multor generaţii”

Nimeni nu se mai aştepta atunci ca anul acesta să mai pice pe malurile Someşului vreo divă de calibru (de, criză, monşer!), foste şi actuale glorii ale cinemaului european, cum a fost cazul anii trecuţi cu al unor Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin. Anunţul făcut atunci de organizatori i-a satisfăcut şi pe cei mai cârcotaşi dintre cârcotaşi: pe lângă că Sophia Loren este un star incontestabil al perioadei legendare a cinemaului european, este şi o divă care şi-a păstrat şi azi farmecul, cu alte cuvinte nu a îmbătrânit urât, ca altele.

„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulţi ani la TIFF şi mă bucur că se întâmplă, în sfârşit. Sophia Loren este idolul multor generaţii, o prezenţă tonică şi şarmantă, cu o popularitate enormă în orice colţ al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF şi o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România“, declara atunci Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.



Sophia Loren, in cel mai nou film al ei, "Vocea umana", dupa Jean Cocteau

Sophia Loren

Diva cu forme sculpturale

De parcă nu ar fi fost suficient, marţi seară organizatorii au mai venit cu o surpriză, când nimeni nu se mai aştepta: cea care-i va înmâna Sophiei Loren Premiul pentru întreaga carieră, la Gala de sâmbătă seara, va fi nimeni alta decât Mădălina Ghenea, care se alătură astfel şi ea invitaţilor speciali ai festivalului, care sosesc la Cluj în ultima perioadă a acestuia. Asocierea nu este întâmplătoare: văzută multă vreme doar ca o „gâsculiţă” care vânează asocierea cu celebrităţi de la Hollywood (Leonardo DiCaprio, Gerard Butler etc.), slătineanca a ajuns să fie considerată de presa de specialitate peninsulară drept „noua Sophia Loren”.

S-a întâmplat după ce Mădălina Ghenea a fost distribuită de regizorul Paolo Sorrentino (la rândul lui, un „nou Fellini“) în noul său film „Youth“ (foto), alături de Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz şi Jane Fonda. Succesul a fost atât de mare pentru că, jucând rolul Miss Univers – în care îşi exhibă formele sculpturale faţă de doi bătrâni aflaţi în piscină (Caine şi Keitel) şi îi dă câteva replici lui Paul Dano, demonstrându-i că „nu este proastă“ –, Ghenea nu a făcut altceva decât să se intepreteze pe sine. Mai rar distribuire atât de adecvată precum cea care i-a trecut prin cap lui Sorrentino!

„Întâlnire de gradul trei“

Prin urmare, până la Gala de sâmbătă, cele două dive vor fi implicate în evenimente şi proiecţii speciale. Astfel, vineri, de la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, actriţa Sophia Loren va lua parte la o proiecţie specială în onoarea ei. Filmul ales este unul din referinţă în cariera sa: „Căsătorie în stil italian“ („Matrimonio all’italiana“, Italia-Franţa, 1964), în regia lui Vittorio De Sica, cel care i-a oferit unele dintre cele mai mari succese ale carierei sale. Loren interpretează aici rolul Filumenei Marturano, o prostituată fără nici un ban în Italia imediat postbelică (textul piesei originale îi aparţine lui Eduardo De Filippo), avându-l drept partener pe la rândul lui neuitatul Marcello Mastroianni (foto jos).

Madalina Ghenea



Mâine, sâmbătă 4 iunie, este rândul Mădălinei Ghenea să se întâlnească cu fanii săi de pe Someş şi din restul ţării (şi, de ce nu, şi de peste hotare). Vedeta va lua parte la o proiecţie specială a filmului de care vorbeam, „Tinereţe“ / „La giovinezza“ / „Youth“, de Paolo Sorrentino, sâmbătă, de la ora 14.00, tot la Casa de Cultură a Studenţilor. În film, Mădălina Ghenea joacă alături de Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz şi Jane Fonda. Michael Caine joacă rolul unui dirijor retras din activitate care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Seara, la Teatrul Naţional din Cluj, va avea loc “întâlnirea de gradul trei” între cele două dive, cînd Sophia Loren (81 de ani) va primi Premiul pentru întreaga carieră din mâinile mai tinerei sale urmaşe, Mădălina Ghenea (27 de ani).

Paralelă între Sophia Loren şi Mădălina Ghenea


La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol şi că l-a acceptat toată viaţa ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susţinut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit „O seară cu Sophia Loren”. Actriţa şi-a rememorat viaţa şi cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumuseţe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Şi faima. Toate se regăsesc şi în volumul de memorii publicat în 2014 - „Yesterday, Today, Tomorrow: My Life” / „Ieri, azi, mâine: Viaţa mea”.

Încă de la primele sale apariţii pe marele ecran, presa italiană scria despre Mădălina Ghenea, frumoasa actriţă şi top model din România, că are „farmecul mediteraneean al Sophiei Loren”. La fel ca marea actriţă italiană, Mădălina şi-a început cariera de fotomodel la vârsta de 15 ani. A apărut apoi în reclamele unor branduri faimoase, iar la scurt timp a primit oferte de roluri în producţii internaţionale. În 2011, a debutat ca actriţă în comedia italiană „I Soliti Idioti“ (regia Enrico Lando), a jucat în producţii de succes precum Dom Hemingway (2013), alături de Jude Law, „Tinereţe“ (2015), alături de Michael Caine şi Harvey Keitel, sau „Zoolander 2“ (2016), unde i-a avut colegi de filmări pe Ben Stiller şi Owen Wilson.

Galin, o Garbo a noastră

Desigur, Loren şi Ghenea nu sunt singurele personalităţi omagiate la această ediţie a TIFF. Pentru noi, românii, cel puţin la fel de importantă este Carmen Galin, actriţa emblematică din filmele lui Dan Piţa sau „Trilogia antică” a lui Andrei Şerban. Şi aceasta pentru că Galin, dezamăgită de evoluţia postrevoluţionară a domeniului său de activitate, a intrat într-o lungă perioadă de tăcere, în care s-a retras departe de lumina reflectoarelor, inclusiv anul acesta, când pe 14 martie a împlinit 70 de ani. Tăcerea este întreruptă de-abia acum, când actriţa a acceptat invitaţia organizatorilor de a fi distinsă cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Naţional din Cluj.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să o (re)vadă pe marea actriţă Carmen Galin într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în „Faleze de nisip“ (1982), regizat de Dan Piţa, alături de Victor Rebengiuc, Marin Moraru şi Gheorghe Visu. Este una dintre cele mai curajoase producţii realizate înainte de 1989 şi a avut parte de o proiecţie dedicată, în 1991, la Festivalul de la Berlin. Proiecţia specială de la TIFF, în prezenţa lui Carmen Galin (foto jos), va avea loc sâmbătă, la ora 15.00, la Cinema Victoria, cu filmul „Faleze de nisip”, în regia soţului ei la acea vreme, celebrul Dan Piţa.

Sophia Loren
Madalina Ghenea



Omul din spatele lui „Mad Max“

Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia română îi revine anul acesta Lujzei Orosz (89 de ani), actriţă reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, căreia îi va fi dedicată şi o proiecţie specială a filmului „Urgia“ (1978), co-regizat de Iosif Demian şi Andrei Blaier. Proiecţia specială, în prezenţa actriţei, va avea loc vineri, la ora 14.30, la Cinema Arta. Urgia din titlu este războiul, cu traumele sale produse într-un sat din nordul Moldovei.

Totodată, Iain Smith (născut la Glasgow, în 1949), unul dintre cei mai influenţi şi prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca „Mad Max: Drumul Furiei“, „Al cincilea element“ sau „Şapte ani în Tibet“, este unul din invitaţii speciali ai celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie. Producătorul va fi prezent şi la proiecţia „Mad Max: Drumul Furiei“, premiat cu şase statuete Oscar, în Piaţa Unirii Open Air vineri, de la ora 21.45.

„Câini”, favorit în competiţia oficială

În ce priveşte competiţia oficială, din care se va desemna tot sâmbătă seară Trofeul Transilvania (pentru autori aflaţi la debut sau la al doilea film), se pare că până în prezent cele mai multe şanse le are singurul film românesc aflat în cursă, apreciatul „Câini” al lui Bogdan Mirică, film care a câştigat recent şi Premiul presei la Festivalul de Film de la Cannes. „Câini” a fost proiectat miercuri-seară la Cinema Victoria cu mare succes, într-o proiecţie sold out cu multe zile înainte, şi va mai fi proiectat astăzi, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, de la ora 19.00, la Cinema Florin Piersic din centrul oraşului.

Tot sold-out a fost şi proiecţia noului film al lui Cristi Puiu, „Sieranevada”, care a avut loc ieri-seară, la Casa de Cultură a Studenţilor. Deşi prezent în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, filmul s-a întors acasă cu mâna goală, fapt care nu a influenţat publicul clujean, care i-a făcut o primire călduroasă.

Cosmina Stratan, un rol ratat

O dezamăgire a fost filmul danez „Shelley”, regia Ali Abbasi, prezent la rândul lui în competiţia oficială, căruia i se făcuse multă reclamă datorită prezenţei într-unul din rolurile principale a actriţei românce Cosmina Stratan. Filmul, un horror psihologic pe tema copilului ca purtător al Răului, deşi nu este chiar catastrofal, este făcut fără prea multă inspiraţie, la graniţa subţire care desparte arta de kitsch. Dacă ţineţi neapărat s-o vedeţi pe Cosmina Stratan cu botul plin de sînge sau cu privirea goală, lovindu-şi mecanic pântecele în care poartă copilul, „Shelley” este filmul de care aveţi nevoie. Dacă nu, filmul nu vă va spune mare lucru. Chiar dacă mai sunt şi alte titluri vehiculate pentru Trofeul Transilvania în afară de „Câini”, toată lumea este de acord că „Shelley” nu va lua sigur nimic.

carmen galin
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite