Cum au dispărut dinozaurii
0„Adevărul“ vă aduce, din 7 februarie, o colecţie unică de dinozauri 3D. Pe lângă aceştia, timp de o săptămână, în paginile ziarului veţi regăsi cele mai interesante poveşti legate de istoria unei specii dispărute.
O nouă campanie marca Adevărul se lansează marţi, 7 februarie. Timp de 10 săptămâni, împreună cu ziarul „Adevărul", veţi găsi la toate chioşcurile de ziare 10 puzzle-uri cu cei mai reprezentativi dinozauri din istorie. Primul dintre aceştia, Styracozaurul, va fi distribuit gratuit.
Bucuria de a colecţiona şi distracţia asamblării unui puzzle nu sunt totul. „Adevărul" vă invită să descoperiţi secretele unei specii dispărute, care au fascinat generaţii întregi. De pildă, ştiaţi că primele oase de dinozaur, descoperite în China în secolul al XVI-lea, au fost identificate drept urme ale legendarilor dragoni, în timp ce europenii au crezut că au de-a face cu oameni-gigant din trecut?
Extincţia dinozaurilor rămâne un mister încă neelucidat în cele 65 de milioane de ani de când se crede că specia a dispărut. Cercetătorii nu s-au pus de acord încă asupra motivului care a dus la moartea unei specii, însă au fost conturate trei teorii importante. Astfel, dinozaurii ar fi dispărut după impactul unui meteorit de mari dimensiuni, a unor erupţii vulcanice sau pentru că nu s-au putut adapta la condiţiile climatice schimbătoare.
Totuşi, cea mai cunoscută şi mai plauzibilă teorie este cea a impactului meteoritului Chicxulub. Aceasta a fost prezentată de profesorul american Walter Alvarez, în 1980. Echipa lui a studiat craterul cu acelaşi nume din Peninsula Yucatan (sud-estul Mexicului), concluzionând că „bolovanul" care a lovit suprafaţa Terrei avea un diametru cuprins între 5 şi 15 kilometri şi a creat o „gaură" cu un diametru de 180 de kilometri.
Majoritatea paleontologilor l-au susţinut pe Alvarez, dar divergenţele au apărut în momentul în care s-a încercat explicarea dispariţiei a jumătate dintre vietăţile planetei. Unii spuneau că simplul impact a fost atât de nimicitor, încât nici dinozaurii nu au supravieţuit. Alţii au susţinut că lovitura a cauzat o răcire globală care a făcut ca plantele şi animalele mai mici să dispară, lăsând dinozaurii fără hrană.
Vulcanii care au iradiat Pământul
Teoria impactului meteoritului a fost completată şi de o posibilă activitate vulcanică intensă. Potrivit unui articol publicat în revista „National Geographic", activitatea tectonică ar fi fost atât de puternică, încât stratul de lavă de la suprafaţa Pământului ar fi ajuns la 2,4 kilometri grosime pe o suprafaţă de 2,6 milioane de kilometri pătraţi de pe subcontinentul Indian.
Indiciile descoperite de cercetători la faţa locului au datat fragmentele de magmă solidificată acum 65 de milioane de ani, iar împrăştierea iridiului în atmosferă ar fi putut bloca razele solare şi ar fi cauzat gaze de seră, care ar fi transformat în totalitate aerul de pe Terra. Această teorie a fost susţinută şi de Walter Alvarez, care a afirmat că urmele scăderii nivelului mării şi ale unor erupţii vulcanice masive datează dinainte de impactul meteoritului Chicxulub. Dacă teoria referitoare la dispariţia dinozaurilor a fost cât de cât lămurită, paleontologii şi geologii au de curând un nou mister de dezlegat. În 2011, doi paleontologi au descoperit oasele unui Hadrozaur în bazinul San Juan (Mexic). Ei au spus că acesta data din perioada Paleocenului, adică acum aproximativ 64,5 milioane de ani.
Dovezi suplimentare au fost descoperite în Statele Unite ale Americii şi în China, iar specialiştii au concluzionat că prezenţa dinozaurilor şi la 500.000 de ani după marea extincţie n-ar fi chiar atât de ciudată. Schimbările au avut loc timp de mulţi ani, iar dispariţia s-a petrecut treptat, în funcţie de disponibilitatea hranei.
Vin dinozaurii!
Ziarul „Adevărul" va fi vândut împreună cu puzzle-ul 3D în fiecare marţi. Primul număr va fi distribuit gratuit, iar celelalte nouă vor costa fiecare 7,99 lei. Iată care sunt dinozaurii din colecţia „Adevărul":
Styracozaurul - 7 februarie 2012
T - Rex - 14 februarie
Brahicozaurul - 21 februarie
Plesiozaurul - 28 februarie
Pteranodonul - 6 martie
Stegozaurul - 13 martie
Spinozaurul - 20 martie
Velociraptorul - 27 martie
Triceratopsul - 3 aprilie
Mamutul - 10 aprilie