Cum a încercat Antonescu să alipească Timocul României!

0
0
Imagine cu Hitler si Antonescu
Imagine cu Hitler si Antonescu

Timocul iugoslav este zona cuprinsă între râul Morava (la vest), Dunăre (la nord) şi frontiera bulgară, locuit fiind de o numeroasă populaţie românească, care ocupă teritoriul celor patru judeţe: Craina, Pojarevat, Timoc (două plase - Zaicear şi Bollievat) şi Morava (plasele Parachin, Despotovat şi Resava).

Suprafata regiunii locuite în majoritate de români era de circa 13.000 km2.Românii/vlahii din Estul Serbiei traiesc în 328 de sate si 20 de orase de-a lungul vaii Dunarii, de la Veliko Gradiste la muntii râului Timok, în valea Morava (majoritatea la est de Velika Morava, dar si în unele zone de pe malul vestic), în Homolje (pe o suprafata întinsa) si Timok Krajina.

Hitler ocupa Iugoslavia

Problema românilor timoceni, a relatiilor lor cu România, a unui eventual ajutor dat de autoritatile de la Bucuresti, a constituit o preocupare a forurilor românesti de decizie doar în masura în care nu erau potentiale puncte de divergenta majora cu aliatul traditional de la vest si oricum nu sub forma unei alipiri a regiunii la România. Problema Banatului era prioritara, înca de la Conferinta de pace de la Paris!
Din primavara anului 1941, în conditiile desfasurarii foarte rapide a evenimentelor din Balcani, problema a intrat din nou în atentia forurilor - de aceasta data militare - de decizie.

Continuarea pe historia.ro

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite