Cristian Teodorescu, şeful contestatarilor din Uniunea Scriitorilor, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 23 martie, de la ora 13.00, prozatorul Cristian Teodorescu, ales de Grupul de Reformă a USR ca lider, a fost invitat la Adevărul Live, pentru a-şi susţine punctul de vedere asupra conflictului din Uniunea Scriitorilor, într-o discuţie cu jurnalistul Florin Ghioca.

La întâlnirea de azi din studioul Adevărul Live, Cristian Teodorescu a considerat că actuala Uniune a Scriitorilor din România (USR) acţionează pe lângă lege, pentru că ultima reglementare în vigoare pentru înfiinţarea asociaţiilor este OG 26/2000, iar statutul actual al Uniunii nu este adaptat prevederilor acestei legi. După cum se ştie, Nicolae Manolescu a explicat că USR este exceptată de la prevederile respectivei OG, lucru stipulat chiar într-un articol al respectivei reglementări.

„Nu au fost mai mult de 28, pentru că vechea conducere a exercitat presiuni aupra membrilor, ameninţându-i cu excluderea. Sunt oameni care mi-au spus că voiau să vină, dar le-a fost teamă.“

„Vreau să-i asigur pe toţi cei care se uită la noi că nu e visul meu să fie preşedintele Uniunii Scriitorilor. Sunt ceea ce se cheamă un fel de interimar, pentru că nu a fost chip să convingem altfel de necesitatea reformei. La prima adunare generală ordinară, nu voi mai candida“, a explicat Cristian Teodorescu.

„Domnul Manolescu nu are cum să ne excludă din Uniune, pentru că Uniunea în acest moment nu funcţionează conform legii.“

„Nu cred că domnul Manolescu are cei mai buni sfătuitori în aspectele legale. Îmi pare rău că o repet, nu ne plac comuniştii, dar ne plac legile lor.“

„Eu ce dialog să mai am cu domnul Nicolae Manolescu, dacă domnul Nicolae Manolescu m-a exclus?“

„Am făcut cerere de înscriere a noastră ca nouă conducere a Uniunii Scriitorilor“, a concluzionat Cristian Teodorescu.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România (USR) este disputată de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, aflat în minoritate, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider al instituţiei.

Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei cvorum s-a întrunit pe 19 martie, a decis mai multe modificări ale Statutului USR şi a ales noile organe de conducere, se arată într-un comunicat al grupării USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte al instituţiei, publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org).

În urma votului liber exprimat, au fost decise mai multe modificări ale Statutului: reinvestirea Adunării Generale ca organ suprem de conducere al USR şi convocarea ei anuală, limitarea numărului de mandate la două pentru organele alese şi modificarea organelor de conducere.

Cristian Teodorescu a fost ales noul preşedinte al grupării USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.

Totodată, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis, luni, excluderea din Uniune a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona, aşa cum Nicolae Manolescu avertizase anterior.

Potrivit unui comunicat, "Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a constatat încălcarea de către un număr de membri ai Uniunii Scriitorilor din România a art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul USR, în sensul că au convocat nestatutar o Adunare Generală Extraordinară şi au organizat, la data de 19 martie, o Adunare Generală Extraordinară nestatutară, nedesfăşurată prin adunările generale ale Filialelor, în care s-au votat nestatutar noi organe de conducere".

Sursa citată mai arată că prin comunicatele remise presei s-a folosit "abuziv şi nelegal" sigla USR, uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere şi creându-se astfel prejudicii de imagine grave Uniunii, în aceste condiţii Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere propunând Consiliului USR excluderea scriitorilor amintiţi.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite