Cristian Mungiu, în „The New York Times“: „Port un drapel, la fel ca o echipă de fotbal şi ca Nadia Comăneci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Cristian Mungiu
Regizorul Cristian Mungiu

Regizorul român a acordat săptămâna trecută un interviu publicaţiei americane „The New York Times“, cu ocazia proiecţiei filmului său „După dealuri“ în cadrul galei de închidere a festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema“.

Cristian Mungiu a vorbit pentru „The New York Times“ despre povestea din spatele filmului „După dealuri“, despre felul în care îşi îndrumă actorii, despre personajele din film, despre noul val din cinematografia românească, dar şi despre şansele sale la Oscar.

Aşa cum a spus-o şi cu alte ocazii, Mungiu şi-a exprimat şi de data aceasta îndoiala cu privire la şansele de a câştiga Oscarul pentru film străin: “Nu mi se pare corect să am aşteptări prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper că oamenii vor viziona filmul şi vor avea răbdarea necesară pentru a înţelege că acesta este un tip diferit de cinema, dar care rămâne tot cinema şi că nu e nimic rău în asta.”

Întrebat de realizatorul interviului, jurnalistul Larry Rohter, ce imporrtanţă au premiile pentru el, Cristian Mungiu a răspuns: „Premiile ajută filmul să fie văzut, acesta este beneficiul adus de premiile câştigate. Iar noul val din cinematografia română există, sincer, tocmai datorită Cannes-ului. Nu am însemna nimic, nici chiar în România, pentru spectatori, dacă nu ar exista acest fel de apreciere internaţională. De fapt, în România, oamenii nu mi-au văzut filmele chiar atât de mult. Însă ei apreciază faptul că eu sunt apreciat. Aşa stau lucrurile. Port un drapel, la fel ca o echipă de fotbal şi ca Nadia Comăneci.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite