Concurs „cu repetiţie“ la Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Virgil Ştefan Niţulescu şi Vintilă Mihăilescu şi-au reluat amândoi candidaturile

0
0
Muzeul Ţăranului Român, o instituţie mai disputată decât oricând
Muzeul Ţăranului Român, o instituţie mai disputată decât oricând

Antropologul Vintilă Mihăilescu îşi va depune, din nou, candidatura pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, după ce Ministerul Culturii a anunţat reluarea concursului pentru această funcţie, în urma contestaţiei făcute de Virgil Niţulescu, care a dus la anularea celui câştigat de Vintilă Mihăilescu.

Vintilă Mihăilescu a confirmat, pentru News.ro, intenţia de a-şi depune încă o dată candidatura pentru şefia MNŢR, în esenţă cu un proiect de management similar celui cu care a fost declarat câştigător al primului concurs. ”Da, voi candida. În mare, va fi acelaşi proiect”,  a declarat antropologul.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a fost director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din februarie 2005 până în mai 2010.

Şi Virgil Niţulescu, actualul director interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNTR), a declarat că va candida din nou la şefia instituţiei muzeale.  "Da, voi candida din nou, iar proiectul cu care mă voi prezenta va fi în mare acelaşi, cu mici modificări", a declarat Virgil Niţulescu.

La jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii (MC) a decis anularea concursului pentru conducerea MNŢR, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

Mai precis, lui Şerban Sturdza i s-a imputat faptul că nu are expertiză în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză.

MC a precizat, într-un comunicat de presă, că nu a evaluat negativ capacitatea şi calitatea profesională a arhitectului Şerban Sturdza, cel a cărui expertiză în instituţiile muzeale de tipul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a fost contestată în cadrul concursului anulat pentru şefia MNŢR.

Pe 17 mai, Virgil Niţulescu, fost director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, pe baza contestaţiei căruia a fost anulat concursul pentru conducerea muzeului, câştigat de Vintilă Mihăilescu, a declarat că a primit un nou mandat de interimar, de 60 de zile.

Ministerul Culturii a anunţat, luni seară, pe site-ul instituţiei, că, până la data de 5 iulie, pot fi depuse proiectele de management şi dosarele de concurs, urmând ca prima etapă a concursului - analiza proiectelor - să se desfăşoare între 11 şi 18 iulie, iar cea de-a doua - interviul - să aibă loc între 19 şi 21 iulie.

În primul proiect de management, cu care câştigase concursul, Vintilă Mihăilescu argumenta, în 26 aprilie, că

”principala miză strategică a proiectului este aceea de a transforma MŢR într-un hub creativ al modernităţii tradiţiilor” - Vintilă Mihăilescu

El a adăugat că acest hub ar urma să exploreze tradiţiile româneşti - materiale, tehnice şi spirituale, ”nu doar ca informaţii despre trecut, ci şi ca resurse pentru viitor”.

Vintilă Mihăilescu a menţionat că are în vedere cinci programe strategice, între care se numără ”Bio-economie şi tradiţii creative”, ”Trans-patrimoniu” (construirea unor reţele inter-muzeale, precum Reţeaua muzeelor săteşti, Homo Balcanicus), şi ”Triunghiul muzeelor de la Şosea”, reunind potenţialul cultural şi urbanistic al celor trei muzee învecinate - Muzeul Grigore Antipa, Muzeul de Geologie şi Muzeul Ţăranului Român.

”Şi schimbând concepţia despre vizitator: acesta nu trebuie considerat doar persoana care trece pragul clădirii muzeului, ci orice altă persoană care beneficiază de patrimoniul, informaţia şi expertiza muzeului, prin ieşirea muzeului din spaţiul său fizic în alte spaţii publice, precum şi în spaţiul virtual”, a adăugat Vintilă Mihăilescu, candidatul la funcţia de director al MNŢR.
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite