Concert vocal-simfonic cu public şi bilete, la Filarmonica „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Filarmonicii @George Enescu, condus de Iosif Ion Prunner
Corul Filarmonicii @George Enescu, condus de Iosif Ion Prunner

Joi, 18 şi vineri, 19 februarie, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” programează un concert vocal-simfonic cu public, în interpretarea Orchestrei simfonice şi a Corului Filarmonicii „George Enescu”, conduse de Iosif Ion Prunner.

Programul este alcătuit din Serenada KV 101 de Wolfgang Amadeus Mozart, Valsurile ”Cântece de dragoste”, op. 52 de Johannes Brahms/Friedrich Hermann şi Noapte transfigurată, op. 4 de Arnold Schoenberg. „Ne bucurăm să ne reîntoarcem în sala de concert, cu publicul alături. Ne era dor de publicul care a aplaudat în urale singurul cor din România care a cântat Simfonia nr.9 de Beethoven cu Filarmonica din Berlin şi care a cântat Oedip la Londra, alături de London Philharmonic Orchestra. Suntem bucuroşi să revenim alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, având în program şi o lucrare de mare popularitate de Brahms”, a declarat Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea.

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017, în Oedip de Enescu, spectacol susţinut ulterior şi în deschiderea stagiunii curente a aceleiaşi instituţii muzicale britanice).

Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, Iosif Ion Prunner începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal, directorul din acea vreme al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, îi încredinţa pianistului şi dirijorului conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră ale instituţiei. Din 2018, muzicianul este director general adjunct al Filarmonicii bucureştene.

În România a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Naţionala Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia şi a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi şi orchestre de prestigiu, dintre care menţionăm: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi orchestre precum Orchestra Naţionala a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

În 1991, a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Concert vocal-simfonic cu public


Joi şi vineri, 18 şi 19 februarie 2021, ora 19.00
Ateneul Român
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii ”George Enescu”
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER

vizual vocal simfonic 19 februarie

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Serenada KV 101

Johannes Brahms/Friedrich Hermann
Valsurile ”Cântece de dragoste”, op. 52

Arnold Schoenberg
Noapte transfigurată, op. 4

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare a evenimentelor instituţiei: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesaţi posibilitatea de abonare şi de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ câte 200 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporţie de 30 la sută din capacitate.

Preţurile biletelor sunt: Categoria I: 75 lei; Categoria II: 70 lei
Ca şi până acum, biletele se vor pune în vânzare în ziua de luni a săptămânii respective, de la ora 12.00.

Biletele se pot procura astfel:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Pentru a susţine activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăţi nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.
- Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile impuse de protecţie şi distanţare.

Concertul de vineri, 19 februarie 2021, va putea fi ascultat şi pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
Concertul este transmis, vineri seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri