Christian Zacharias devine director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“. Joi seară, un concert cu program Beethoven va fi transmis online  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias a acceptat titlul de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“ din stagiunea 2020-2021.

Filarmonica „George Enescu“ îl sărbătoreşte pe faimosul muzician german în cadrul stagiunii online, în contextul în care artistul a împlinit, pe 27 aprilie, 70 de ani. Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Zacharias, în dublă ipostază de dirijor şi solist, va avea în program, în cadrul stagiunii online, un program exclusiv Ludwig van Beethoven: Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni), Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37 şi Simfonia nr. 2, în re major, op. 36.

„Vă sunt recunoscător pentru propunerea dumneavoastră care m-a impresionat profund. În ultimii ani, am cultivat prin colaborarea noastră fructuoasă o relaţie care depăşeşte cu mult raporturile profesionale obişnuite şi care a câştigat în adâncime la fiecare întâlnire.

Mă onorează în mod special faptul că voi deveni în această funcţie urmaşul lui Sergiu Celibidache.

Am avut norocul să repet şi să cânt sub conducerea sa în anii ’70 ai secolului trecut. A fost o experienţă de neuitat care a contribuit decisiv la găsirea drumului meu personal către dirijat”, mărturiseşte Christian Zacharias, într-o scrisoare de acceptare a titlului de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“.

Înregistrarea concertului, care a avut loc în Sala mare a Ateneului Român, va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“:  va putea fi ascultat pe canalele online: siteul, pagina YouTube  şi pe pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“

Concert recomandat de ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti

Excelenţa Sa Domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, recomandă concertul de joi seară cu program integral Beethoven. Ambasada Germaniei Bucureşti va transmite, joi seară, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook, înregistrarea acestui concert.

Parteneri ai evenimentului sunt Ambasada Republicii Federale Germania Bucureşti, Ambasada Elveţiei în România,Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind  transmisă şi pe paginile de Facebook ale acestor instituţii (https://www.facebook.com/AmbasadaGermaniei,

 https://www.facebook.com/SwissEmbassyBucharest/, https://www.facebook.com/fca.bucuresti/).

 Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

afis concert

„Sper ca, după această perioadă grea, să ne revedem cu bine, în toamnă, la deschiderea 2020-2021 a stagiunii Filarmonicii «George Enescu». Suntem onoraţi că maestrul Christian Zacharias a acceptat să devină director de onoare al Filarmonicii, funcţie deţinută doar de Sergiu Celibidache după revenirea maestrului în România în 1990. În această toamnă, dirijori şi solişti de renume internaţional vor fi oaspeţii Filarmonicii bucureştene, în continuarea bunei tradiţii. Deschiderea stagiunii 2020-2021 va fi o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană.

Andrei Dimitriu Chistian Zacharias

O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale – concerte, conferinţe, expoziţii etc. – de înaltă ţinută. Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă tot timpul, şi acum în stagiunea simfonică online, activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat. Să ne revedem cu bine cât mai curând! Până atunci, avem bucuria să vă dăruim acest concert aniversar condus de maestrul Christian Zacharias”, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

Christian Zacharias

Christian Zacharias, născut în 27 aprilie 1950 la Jamshedpur, este unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale. Cunoscut pentru profesionalismul şi intransigenţa sa, artistul s-a afirmat pe plan internaţional, câştigând premii la competiţiile de la Geneva şi „Van Cliburn”. În 1975 a obţinut premiul I la Concursul „Ravel” de la Paris, iar în 2000 a debutat în Statele Unite, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. În 2006 a condus Orchestra Filarmonicii din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona,director artistic şi dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice dinGöteborg(din sezonul 2002/2003).A susţinut recitaluri camerale, împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann.A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes. 

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“

Joi, 30 aprilie 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Andrei Dimitriu Chistian Zacharias

Dirijor şi solist - CHRISTIAN ZACHARIAS

Program

Ludwig van Beethoven              

Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

Concert înregistrat în 5 octombrie 2018, în deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019  Filarmonica „George Enescu“ - 150 de ani

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite