Ce sărbătorim de Ziua Culturii Naţionale? Dezbatere TVR, moderată de Cătălin Ştefănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii Mircea Dumitru (rectorul Universităţii Bucureşti) şi Constantin Vică (lector univerisitar), sculptorul Ioan Bolborea, actorul Bogdan Dumitrache, violoncelistul Marin Cazacu, criticul de artă Pavel Şuşară, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cercetător, sunt invitaţii lui Cătălin Ştefănescu la Ziua Culturii Naţionale, program difuzat de TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 15 ianuarie, de la ora 21.10.

„Pentru a putea sărbători în mod autentic ceva, trebuie să cunoaştem conţinutul pe care îl sărbătorim”, spune Cătălin Ştefănescu, realizatorul TVR care lansează duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o discuţie care încearcă să formuleze cât mai precis ce e cultura naţională şi cum poate fi abordată această idee.

O casă de patrimoniu e mai importantă decât un festival de muzică folclorică? Un film, premiat sau nu, e mai important decât un spectacol de dans contemporan? Protejarea unui sit arheologic e mai importantă decât traducerea unei cărţi româneşti în străinătate? Mănăstirile din Moldova sunt mai importante decât Memorialul de la Sighet? Cine „are dreptate”? Un cunoscut scriitor sau un tânăr muzician, un fost mare dansator sau un tânăr absolvent de actorie? Cum definim ideea de Cultură Naţională? Ce conţine ea? Cum ar trebui să arate o viziune, un program care face din cultură o prioritate naţională? De ce la alţii se poate şi la noi nu? Care este legătura între educaţie şi cultură? Ce rol joacă spaţiul universitar? În ediţia specială Ziua Culturii Naţionale de la TVR 1, difuzată duminică, de la ora 21.10, invitaţii lui Cătălin Ştefănescu - profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, lector dr. Constantin Vică, sculptorul Ioan Bolborea, actorul Bogdan Dumitrache, violoncelistul Marin Cazacu, criticul de artă Pavel Şuşară, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga - încearcă un răspuns.

Lector dr. Constantin Vică, doctor în filosofie şi colegii săi de la Centrul de Cercetări în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti, vor vorbi despre mediul academic de azi şi despre cât de mult influenţează acest mediu ideea generală de cultură, care este relaţia între cultură şi educaţie.

În atelierul sculptorului Ioan Bolborea, autorul Monumentului Marii Uniri şi criticul de artă Pavel Şuşară îşi vor exprima punctul de vedere pe subiectul „De ce stârneşte atâtea controverse orice monument care se ridică la noi? Cine hotărăşte ce e frumos, inspirat, necesar? Ce mai înseamnă… patrimoniu?”

De la actorul Bogdan Dumitrache, unul dintre fondatorii celui mai recent teatru independent din Bucureşti – Apollo 111 – aflăm cum trăieşte în cultura română actuală un actor din filmele Noului Val Românesc, precum şi cât de greu îi e unui teatru independent să supravieţuiască.

De ce pleacă tinerii muzicieni din România? Ce i-a făcut să rămână pe cei care alcătuiesc acum Orchestra Română de Tineret? Răspunsurile vin de la violoncelistul Marin Cazacu, creatorul Orchestrei Române de Tineret.

Ce înţelegem prin „patrimoniu”: o discuţie înflăcărată despre ceva difuz sau necesitatea păstrării şi îngrijirii concrete a unor valori? Clarifică, pentru telespectatorii TVR, cercetătorul  Institutului de Istorie Nicolae Iorga, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, doctor în istorie şi civilizaţie şi doctor în sociologie. 

Care este legătura între educaţie şi cultură va fi tema interviului cu profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, desfăşurat în prezenţa unor studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării şi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. Ei îi vor adresa direct întrebări fostulului ministru al Educaţiei.

Emisiunea Ziua Culturii Naţionale de la TVR 1 se difuzează duminică, 15 ianuarie, de la aceeaşi oră, 21.10, şi la TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi online, pe TVR+.

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 18.30, TVR 1 difuzează documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, iar de la ora 22.50 - spectacolul Fantezii în jazz, muzică şi poezie, cu Ion Caramitru şi Johnny Răducanu (mai multe informaţii aici).

TVR 2 serbează, în 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

Cu numeroase momente poetice eminesciene în interpretări magistrale: Mihail Sadoveanu, Leopoldina Bălănuţă, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Emil Hossu şi alţii - precum şi cu filmul Ştefan Luchian

image

Nu întâmplător, Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită în 15 ianuarie, dată ce coincide cu ziua în care îl celebrăm pe Mihai Eminescu. Este şi o zi de reamintire a marilor noastre creaţii culturale şi a valorilor noastre naţionale. Aşa că duminică, 15 ianuarie, TVR 2 ne reaminteşte nu doar de unicitatea culturii române, dar şi de nemurirea poetului, dramaturgului şi prozatorului Mihai Eminescu.

Pe parcursul întregii zile, la TVR 2 păşim în universul cuvântului poetic eminescian „călăuziţi” de interpretărilor unor mari nume precum: Mihail Sadoveanu, Leopoldina Bălănuţă, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Emil Hossu şi alţii. De la prima oră a zilei de duminică şi până mult după miezul nopţii, la TVR 2 vă veţi putea bucura de 11 momente speciale în care marii noştri artişti ne vor reaminti de visul cosmic şi mitologic al operei eminesciene, plasată nu doar în literatura română, ci şi în cea universală. Sunt 11 „nestemate” pe care TVR 2 le va difuza astfel:

 • De la 7.10 - Fragment „Trecut-au anii" , recită Alexandru Repan
 • De la 9.55 - Fragmente din „Sara pe deal" / „Stelele-n cer" / „Dorinţa" / „Povestea teiului" / „Dintre sute de catarge", recită Mihail Sadoveanu
 • De la 10.55 - „O, rămâi", recită Adela Mărculescu
 • De la 11.55 - „Şi dacă... ", recită Leopoldina Bălănuţă
 • De la 12.55 - „Floare albastră’", recită Magda Popovici şi Victor Rebengiuc
 • De la 13.55 - „Melancolie", recită Ion Caramitru
 • De la 15.50 - Fragment „Luceafărul", recită Vistrian Roman
 • De la 17.55 - Fragment „Când te-am văzut, Verena" şi fragment „Ah, mierea buzei tale dulci", recită Dan Nuţu şi Virgil Ogăşanu
 • De la 19.55 - „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", recită Marcela Rusu
 • De la 23.55 - „Odă în metru antic", recită Mircea Albulescu
 • De la 0.55 - Fragment „Horia", recită Emil Hossu

Şi tot de Ziua Culturii Naţionale, la TVR 2 ne reamintim, de la ora 14.10, de un alt mare nume al creaţiei artistice româneşti. Este vorba de pictorul Ştefan Luchian, a cărui poveste de viaţă şi activitate artistică o puteţi urmări în filmul cu acelaşi nume, semnat în 1981, de regizorul Nicolae Mărgineanu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite