Cărţi multe, vizitatori puţini şi dulceţuri franţuzeşti la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe motiv de criză sau din cine ştie ce alte necunoscute motive, vizitatorii nu se înghesuie deloc să cumpere cărţi, iar cei care au venit în aceste zile la Bookfest au răsfoit multe volume, dar au cumpărat mai puţine...

Afară, producători particulari îi îmbie pe eventualii iubitori de cărţi cu produse tradiţionale, de la plăcinte dobrogene la brânzeturi şi prăjituri de casă, ii, cercei... şi mititei care sfârâie pe grătar, toate întru destinderea atmosferei. Înăuntru, în pavilioanele în care se desfăşoară în acest an Salonul de Carte, un „mic Paris" în toată puterea cuvântului.

Cum Franţa este ţara invitată de onoare la această ediţie, aleile pe care sunt aşezate stadurile editurilor sunt botezate cu nume de scriitori francezi. Dacă o ţii drept înainte pe strada „Victor Hugo" ajungi la standul dedicat Franţei, unde, printre dezbateri şi cărţi atât ale scriitorilor români care au făcut carieră la Paris, de la Emil Cioran la Matei Vişniec, veţi descoperi cele mai noi apariţii editoriale de la cele mai importante edituri franţuzeşti. Şi printre standurile cu cărţi, multă muzică franţuzească şi dulceţuri de ghimbir, de pere cu cafea sau sfeclă cu vin roşu, aşezate lângă volumele lui... Mircea Eliade.

Imediat, pe strada Gustave Flaubert, la centrul cultural turc, eşti îmbiat cu o baclava, în timp ce chiar în faţă, la Tribuna cititorului, o tânără citeşte o poveste şi alţii îşi aşteaptă rândul.

La un tur rapid, ies la iveală reducerile mari practicate de toate editurile, de la cărţi în coş pornind de la 1 leu, la standul Humanitas, şi până la cele mai noi apariţii, pe care le puteţi cumpăra cu reduceri de până la 50 la sută, sau în oferte gen la două cărţi primeşti una gratis, precum cea a Editurii Nemira.

Cărţi-vedetă nu se remarcă până la acest moment, dar sunt multe apariţii interesante. Aşteptate în mod special au fost cărţile scriitorilor francezi invitaţi speciali, precum cele ale lui Michel Houellebecq, cunoscutul autor căruia Editura Polirom i-a dedicat o serie din care fac parte texte celebre precum „Particulele elementare", „Platforma", „Posibilitatea unei insule" sau „Harta şi teritoriul". Scriitorul ia parte astăzi la o dezbatere cu cititorii.

Tot la standul Franţei, mâine, la ora 11.00, va fi prezent pentru o discuţie cu cititorii şi Nedim Gürsel, autor al controversatului roman „Fiicele lui Allah", publicat la Editura Nemira, invitaţi fiind Cezar Paul-Bădescu, Luminiţa Munteanu şi Iulia Badea Guéritée.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite