Biblioteca Naţională scoate la lumină cărţile puşcăriaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinel Staicu, Dan Voiculescu şi Ioan Niculae au publicat lucrări ştiinţifice din puşcării
Dinel Staicu, Dan Voiculescu şi Ioan Niculae au publicat lucrări ştiinţifice din puşcării

Biblioteca Naţională găzduieşte în perioada 4 februarie - 31 martie 2016 expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată”, care reuneşte zeci de titluri publicate în detenţie în perioada 2010-2015. Conducerea Bibliotecii s-a folosit de această expoziţie pentru a atrage atenţia editurilor folosite de condamnaţi că sunt obligate de lege să trimită exemplare şi la Serviciul Depozit Legal, astfel încât cărţile puşcăriaşilor să fie accesibile.

Expoziţia „«Cărţi cu răspundere limitată»: Lucrări publicate în detenţie, în perioada 2010-2015” va începe mâine, fiind găzduită în spaţiile Buzunarul Unu şi Buzunarul Doi al Bibliotecii Naţionale a României. Intrarea va fi liberă pe toată perioada expoziţiei, iar cei interesaţi o pot vizita în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 08.00 - 18.00, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, aflat pe Bulevardul Unirii, numărul 22 din Sectorul 3 al Capitalei. 

Evenimentul cultural va reuni peste 180 de autori, peste 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galaţi, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu Jiu) şi peste 400 de cărţi. Expoziţia este prima de acest gen din România şi vine în contextul dezbaterii cu privire la legea care permite persoanelor condamnate la închisoare cu executare să-şi scadă perioada de detenţie cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată în perioada încarcerării. 

Metoda a devenit notorie după ce a fost folosită de condamnaţi precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Ioan Niculae, Cristian Borcea, Adrian Năstase, Dan Diaconescu, Meme Stoica şi alţii. „Nu este rolul Bibliotecii Naţionale să delibereze asupra calităţii ştiinţifice a acestor cărţi sau, şi mai puţin, asupra justeţei păstrării, pe mai departe, în legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei în cazul unor servicii în folosul societăţii (prestarea unor zile de muncă, instruire şcolară, formare profesională, elaborare de lucrări ştiinţifice). Biblioteca Naţională oferă, în schimb, cadrul de referinţă necesar pentru o dezbatere pe această temă, o „fotografie-martor”, din punct de vedere documentar”, arată reprezentanţii Bibliotecii într-un comunicat publicat pe site-ul oficial. 

carti cu raspundere limitata foto biblioteca nationala

„Fie că Legea nr. 254/2013 va produce în continuare efecte (în sensul editării, pe mai departe, a unor lucrări de acest tip), fie că nu (prin modificarea conţinutului său), cărţile publicate în ultimii ani în regim de detenţie, ca efect al acesteia, constituie o colecţie în sine, cu specificităţile sale, cu bagajul său informaţional care face vorbire despre contextul social, politic şi cultural care le-a făcut posibile, despre practicile de generare şi editare a lucrărilor ştiinţifice existente în România la ora actuală, despre maturitatea, coerenţa, corectitudinea şi eficienţa sistemelor de validare, la nivel de instituţii academice şi editoare”, continuă comunicatul. 

În ciuda dezbaterilor aprinse pe această temă, obiectul de fond - cărţile - au lipsit până de curând din ecuaţie. În general, autorii au preferat să publice cărţile în tiraj mic, de câteva zeci de exemplare, ele fiind astfel dificil de obţinut şi citit. 

Acum, şi Biblioteca Naţională a României îşi exprimă nemulţumirea faţă de împiedicarea accesului la aceste lucrări. „Biblioteca Naţională are menirea de a colecta şi a comunica tot ceea ce compune producţie editorială românească, de la înregistrarea intenţiilor de publicare (prin funcţia de Centru Naţional ISSN-ISBN-CIP), până la completarea Depozitului Legal cu exemplarele aferente fiecărei apariţii şi la regăsirea titlurilor (a descrierilor bibliografice) în Bibliografia Naţională”, transmit reprezentanţii instituţiei în comunicatul prin care anunţă lansarea expoziţiei „Cărţi cu răspundere limitată”. 

„Din lista completă de lucrări ştiinţifice publicate în detenţie în perioada 2010-2015, comunicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Naţională a României deţine în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, restul (dintre cele publicate în special în 2014 şi 2015) fiind în curs de prelucrare”, continuă comunicatul. 

„Din acest motiv, Biblioteca Naţională, prin intermediul Serviciului Depozit Legal, trimite către instituţiile editoare atenţionări referitoare la respectarea Legii privind Depozitul Legal de documente nr. 111/1995, republicată (obligaţia de a depune numărul de exemplare prevăzut prin lege). Orice intenţie de publicare (şi cu atât mai mult orice materializare a acestei intenţii) este, din punct de vedere documentar, importantă, Biblioteca Naţională neavând menirea de a emite judecăţi de valoare asupra conţinutului ori asupra aspectului grafic al lucrărilor, ci aceea de a oferi o imagine exhaustivă asupra producţiei editate la nivel naţional. Este o instituţie care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul unei ţări”, arată reprezentanţii Bibliotecii. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite