„Avarul“, de Molière, cu actorul Claudiu Bleonț în rolul principal, deschide stagiunea la Teatrul Național din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta s-au împlinit 400 de ani de la nașterea marelui dramaturg francez Molière, eveniment marcat cu o premieră la Naționalul craiovean.

Claudiu Bleonț în „Avarul“ de Molière
Claudiu Bleonț în „Avarul“ de Molière Foto Cristian Floriganță

Comedia „Avarul“ poartă semnătura regizorului Felix Alexa, scenografia îi aparține Andradei Chiriac, iar Claudiu Bleonț este interpretul rolului principal. Textul a fost tradus special pentru acest eveniment de către Vlad Russo.

Primele reprezentații vor avea loc pe 15, 16, 22 octombrie 2022, la Sala „Amza Pellea“, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Din distribuție mai fac parte actorii Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Cătălin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, împreună cu Ovidiu Cârstea și Bogdan Oprănescu.

Capodoperă a lui Molière, Avarul devine astăzi un text mult mai nuanțat decât a fost considerat timp de secole, mai imprevizibil și chiar premonitoriu. Și asta pentru că în lumea actuală, la 400 ani de la nașterea lui Molière, la ceas aniversar, piesa capătă noi valențe tragi-comice, se transformă într-o imagine cinică și aproape clinică a prezentului imediat“, a declarat Felix Alexa (foto), regizorul spectacolului.

Regizor Felix Alexa Foto Florin Ghioca jpg

Acest text celebru se revelează acum drept radiografie minuțioasă, detaliată, plină de umor negru, a unui delir paranoic ce a cuprins omenirea. Niciun personaj din Avarul nu este complet inocent, după cum nici lui Harpagon nu-i lipsește o urmă de umanitate, chiar dacă deformată uneori.

Duplicitatea este trăsătura principală a lumii în care trăim și ea transpare în orice detaliu al spectacolului meu. O duplicitate a personajelor, a spațiului în continuă transformare, a pasiunilor și a dorințelor intens exprimate, dar totuși, efemere. O duplicitate care se multiplică și se rafinează subtil, ca o boală nevăzută.

Avarul este pentru mine, imaginea unei lumi aflată în descompunere, cu un aparent happy end, de circumstanță. O iluzie a fericirii, de fapt", a completat regizorul, care a semnat ilustrația muzicală și lighting designul.

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro, cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

poster AVARUL  Moliere   jpg
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite