Adev─ârul Live. Nepotul lui Mircea Eliade ┼či mo┼čtenitorul Br─âtienilor: ÔÇ×Teama era c─â Ceau┼čescu o s─â tr─âiasc─â mai mult dec├ót noiÔÇť

0
sorin alexandrescu si dinu zamfirescu foto marian iliescu
Sorin Alexandrescu ┼či Dinu Zamfirescu FOTO Marian Iliescu

Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, ┼či Dinu Zamfirescu, mo┼čtenitor al familiei Br─âtienilor, au fost abandona┼úi de o Rom├ónie care urca vertiginos pe culmile construirii socialismului. Cei doi exilan┼úi au vorbit la Adev─ârul Live despre adev─âratele grani┼úe ale rom├ónilor.

Principalele declaraţii:

Cum vă raportaţi la ideea de exil? Care a fost motivul pentru care aţi părăsit România?

Sorin Alexandrescu: Pentru mine ┼či genera┼úia mea, ├«n 1969 aveam 32 de ani, acei ani au fost ani de destindere ideologic─â ┼či cultural─â. Nu am plecat pentru c─â eram urm─ârit sau asuprit direct, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat cu seria lui Dinu Zamfirescu. Nu am plecat nici ca s─â m─â ├«nt├ólnesc cu Mircea Eliade. Eu am plecat ├«n Olanda, Eliade era la Chicago. Am ├«nceput s─â public repede, cu anumite limitate: s─â spunem treptat ni┼čte adev─âruri.

Pe atunci eram critic literar. Momentul de stopare al acestei tendin┼úe a fost ├«n 1974, c├ónd Ceau┼čescu a hot├ór├ót s─â se fac─â propagand─â ┼či nu cultur─â.

Nu am fost niciodată membru de partid. 

Este exilul un abandon sau o alt─â form─â de lupt─â?

Dinu Zamfirescu: Pentur mine a fost o altă formă de luptă. Infleunţa ca exilaţi români era practic nulă. Eram constituiţi în tot felul de asociaţii. Toată lupta noastră a fost să adunăm oameni în jurul nostru ca să nu fim singuri. 

Sorin Alexandrescu: A┼č pleda pentru o privire istoric─â mai nuan┼úat─â. ├Än anii 45-46 era o lupt─â f─â┼úis─â. A┼č face o distic┼úie ├«ntre diaspor─â ┼či exil. Exilul este situa┼úia unui om care p─âr─âse┼čte ┼úara din motive politice. ├Än diaspor─â p─âr─âse┼čti ┼úara din motive economice. Exilul presupune lupt─â. Trebuie s─â rememor─âm cu ce mijloace.┬á

Cum se vedea România din exil?

D.Zamfirescu:  Noi citeam zilnic Scânteia. 

S. Alexandrescu:┬áEram corespondent al BBC la Paris ┼či primeam ni┼čte bani care mergeau pe tot felul de deplas─âri sau ajutam prietenii.┬á

Plecarea din România a fost cea mai bună decizie?

Alexandrescu: Circula un banc: unii care au fugit ┼či al┼úii care au uitat s─â se ├«ntoarc─â. Eu eram dintre cei care au uitat s─â se ├«ntoarc─â. Dinu dintre cei care au fugit. Dintre cei care au uitat s─â se ├«ntoarc─â nu puneau problema s─â se ├«ntoarc─â. Teama mea a fost c─â Ceau┼čescu va tr─âi mai mult dec├ót mine. Eu ├«mi puneam problema c─â r─âm├ón ├«n Olanda. Pu┼úini s-au ├«ntors. Marea majoritate care aveau o situa┼úie nu s-au mai ├«ntors. Eu am mers ca lector de rom├ón─â ┼či am ├«naintat ├«n grad. Olanda a devenit o a doua ┼úar─â.

Există o experienţă traumatică?

Alexandrescu: Da, dar în foarte multe nuanţe.

Ce f─âcea┼úi ├«n momentul c─âderii lui Ceau┼čescu?

Zamfirescu: Pentru mine a fost s─âpt─âm├óna patimilor. Eram ├«n Italia, invitat de un partid cre┼čtin, care m─â invitase s─â particip la un miting ├«mpotriva lui Ceau┼čescu. Am ajuns acolo ┼či discutam cu oraganizatorii ┼či intr─â un t├ón─âr care ne spune c─â a picat Ceau┼čescu. S-a deschis televizorul ┼či prima imagine era cea a lui Mircea Dinescu, care flutura un steag f─âr─â stem─â. Seara, la miting, mi s-a cerut s─â vorbesc rom├óne┼čte. La un moment dat vine primarul din Milano, un comunist, ┼či ne-a spus c─â vor s─â adopte Clujul, ora┼čul Doinei Cornea. Alt domn spune c─â este reprezentantul opozi┼úiei, dar c─â se asociaz─â ideii primarului.┬á

sorin alexandrescu si dinu zamfirescu foto marian iliescu


Sorin Alexandrescu ┼či Dinu Zamfirescu FOTO Marian Iliescu


E un truism cinic: ├«n comunism, mul┼úi dintre rom├óni au fugit din Rom├ónia ┼či ┼či-au construit vie┼úile la mii de kilometri de cas─â. Oameni de cultur─â cu care Rom├ónia se m├óndre┼čte acum erau, ├«n perioada 1945-1989, pur ┼či simplu ni┼čte paria ├«n ┼úara lor. ┼×i asta doar pentru c─â aveau rude incomode, ÔÇ×burghezo-mo┼čiere┼čtiÔÇť, ori pentru refuzau s─â plece capul ├«n fa┼úa ideologiei staliniste instaurate ┼či ├«n Rom├ónia dup─â 1945. Au c─âutat semnifica┼úia cuv├óntului ÔÇ×acas─âÔÇť ├«n col┼úuri de lume. Au fost refuza┼úi de rom├óni, dar ├«mbr─â┼úi┼ča┼úi de culturile occidentale. Grani┼úele, aletele, le-au construit ├«n interiorul lor.

Mo┼čtenirea comunismului rom├ónesc ├«nseamn─â, ├«n egal─â m─âsur─â, pierderea ┼či neputin┼úa de a-i recupera. Totu┼či, cum au tr─âit ace┼čti oameni Rom├ónia de la mii de kilometri dep─ârtare? Ce-au f─âcut ┼či ce-ar fi putut face, apoi, pentru o ┼úar─â care i-a abandonat fie pentru c─â n-au putut ├«ndura nedreptatea comunist─â, fie pentru n-au ÔÇ×m├óncat salam cu soiaÔÇť?

Ne r─âspund doi dintre exila┼úii rom├óni, Dinu Zamfirescu, politician rom├ón, fost de┼úinut politic, ├«n prezent pre┼čedintele Consiliului ┼čtiin┼úific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului ┼či Memoria Exilului Rom├ónesc (peste 20 de ani ├«n exil, ├«n Fran┼úa), ┼či profesorul Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, directorul Centrul de Excelen┼ú─â ├«n Studiul Imaginii, profesor emerit al Universit─â┼úii din Amsterdam (peste 30 de ani ├«n exil, ├«n Olanda).

Dinu Zamfirescu este, ├«n prezent, pre┼čedintele Consiliului ┼čtiin┼úific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului ┼či Memoria Exilului Rom├ónesc. N─âscut ├«n 1929, Dinu Zamfirescu a fost arestat de mai multe ori de autorit─â┼úile comuniste pentru c─â avea simpatii liberale ÔÇô prima dat─â a fost ├«ncarcerat ├«n noiembrie 1945 pentru c─â a participat la mitingul ├«n favoarea Regelui Mihai I. Dup─â mai multe arest─âri, reu┼če┼čte s─â emigreze ├«n Fran┼úa, ├«n anul 1973. Este ÔÇ×cump─âratÔÇť de rudele aflate deja acolo cu 6.000 de euro. At├ót valoreaz─â ┼čtampila sa pe pa┼čaport. ├Än anii de emigra┼úie, Dinu Zamfirescu a fost extrem de activ ├«n organiza┼úiile care luptau pentru cet─â┼úenii asupri┼úi de regimurile comuniste totalitare, din Rom├ónia ┼či din alte ┼ú─âri. A fondat la Paris prima asocia┼úie a fo┼čtilor de┼úinu┼úi politici din Rom├ónia (├«mpreun─â cu Radu C├ómpeanu, viitorul pre┼čedinte al PNL, ┼či Liviu Nicola), a fost membru ├«n Liga pentru Ap─ârarea Drepturilor Omului ├«n Rom├ónia, cu sediul la Paris. Dup─â c─âderea regimului lui Ceau┼čescu, a venit cu primul avion ├«nspre Bucure┼čti, unde a participat la re├«nfiin┼úarea Partidului Na┼úional Liberal.

Sorin Alexandrescu este critic, istoric ┼či teoretician literar rom├ón. Este nepotul de sor─â al scriitorului Mircea Eliade. Imediat dup─â absolvire Facult─â┼úii de Filologie a Universit─â┼úii din Bucure┼čti, Sorin Alexandrescu a publicat o monografie dedicat─â scriitorului american William Faulkner, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor ├«n 1969. ┼×i-a continuat, apoi, activitatea ├«n Olanda, unde va r─âm├óne p├ón─â la finalul anului 1989. Mai ├«nt├ói ca profesor de limba rom├ón─â la Universitatea din Groningen ┼či la Universitatea din Amsterdam, apoi ca profesor de semiotic─â ┼či rom├ón─â la Facultatea de Litere la Universitatea din Amsterdam. ├Än 1988, a fondat la Amsterdam Comitetul pentru Ap─ârarea Drepturilor Omului din Rom├ónia, ÔÇ×Roemeni├ź Comit├ęÔÇť, iar ├«ntre 1988 ┼či 1991 a publicat articole cu privire la situa┼úia politic─â din Rom├ónia. ├Än prezent, este profesor emerit la Universitatea din Amsterdam, profesor asociat la Universitatea Bucure┼čti, ┼či director-fondator al Centrul de Excelen┼ú─â ├«n Studiul Imaginii.

Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului ├«n Rom├ónia este o campanie Adev─ârul ┼či Instittutul de Investigare a Crimelor Comunismului ┼či Memoria Exilului Rom├ónesc.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite