Actorul Mihai Fotino: „Cu o piesă bine jucată e imposibil să nu faci săli pline“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cariera actorului Mihai Fotino, care a murit astăzi la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 83 de ani, a însemnat numeroase roluri pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Actorul a fost remarcat pentru prima dată de regizorul Sică Alexandrescu, cel care l-a adus pe Fotino la TNB.

Actorul Mihai Fotino a murit după o lungă şi grea suferinţă astăzi, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de aproape o săptămână. 

Mihai Fotino (1930-2014) a început să joace pe scena TNB în anul 1956, unde a  rămas aproape o jumătate de secol, având apariţii memorabile în sute de spectacole pentru care a devenit foarte îndrăgit de public. 

„Am fost atât de răsfăţat de lumea teatrală şi neteatrală, încât mă mir că nu mi-am ratat cariera. Câţi copii s-ar putea mândri, ca şi mine, că au fost ţinuţi pe genunchi de marele Iancu Brezeanu, alintaţi de Tudorică Muşatescu şi de alţi buni prieteni ai tatălui meu? Doar că eu nu-i consideram monştri pe aceşti mari actori, ci prieteni, un fel de rude din familia noastră teatrală“, a declarat Mişu Fotino pentru ziarul „Jurnalul Naţional“. 

Umorul face parte din fiinţa românului. Este o bogăţie naţională. Predispoziţia aceasta naturală de a glumi, capacitatea de a reacţiona spontan şi puternic la o vorbă de duh, disponibilitatea proverbială de a râde din toată inima.  Mihai Fotino, actor

„Pe noi, comicii, nu ne invitau să spunem versuri omagiale; dacă am fi apărut, Birlic, Bibanu sau Jean Constantin am fi stârnit ilaritate şi le-am fi stricat petrecerea. Umorul face parte din fiinţa românului. Este o bogăţie naţională. Predispoziţia aceasta naturală de a glumi, capacitatea de a reacţiona spontan şi puternic la o vorbă de duh, disponibilitatea proverbială de a râde din toată inima, făcându-i şi pe alţii să râdă, reprezintă adaptarea de ordin sufletesc în faţa tragicului existenţial. De ce avem nevoie de umor? Simplu. Ca să trăim!“, mai spunea marele actor anul trecut. 

Citeşte şi: 

Actorul Mihai Fotino a murit la 83 de ani Actorul Teatrului Naţional Bucureşti Mihai Fotino a murit la vârsta de 83 de ani. Mişu Fotino a încetat din viaţă astăzi în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucureşti, după o lungă şi grea suferinţă

Strălucita carieră a lui Mihai Fotino. Cu o figură de intelectual, el nu se potrivea cu rolurile tovarăşilor de la Partid Mihai Fotino s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie, şi într-un fel a dus o cruce, a posibilelor comparaţii cu celebrul său tată: Mişu Fotino (pe atunci, încă nu se purta aşa des titulatura de Jr. ), actor cu şcoală, absolvent de Conservator de artă dramatică, pe care-l ştim din „Visul unei nopţi de iarnă” al lui Jean Georgescu, unde era socrul lui… Radu Beligan (în 1946).

Sebastian Papaiani: „Mişu Fotino era un actor cu multă tragere de inimă“ Actorul Mihai Fotino, care a murit astăzi la vârsta de 83 de ani, a fost foarte îndrăgit de către colegii de breaslă. Sebastian Papaiani a punctat că Fotino, dincolo de „calitatea de calitatea de actor, poseda calitatea umană, care a dispărut în ultima vreme“.

Marele regret al lui Mihai Fotino era că, bolnav fiind, nu mai putea juca  În anul 2005, actorul a suferit un atac cerebral, care l-a obligat să renunţe să mai joace. Despărţirea de scenă a fost, după cum avea să mărturisească la câţiva ani, cea mai dureroasă.

Actorul Mitică Popescu, despre Mihai Fotino: „Încă un mare actor a dispărut“  Mitică Popescu, prieten al actorului Mihai Fotino, care a murit astăzi, la 83 de ani, a declarat că Fotino „era un om extraordinar“, afirmând că „încă un mare actor a dispărut“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite