VIDEO Sebastian Papaiani: „Mişu Fotino era un actor cu multă tragere de inimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Mihai Fotino, care a murit astăzi la vârsta de 83 de ani, a fost foarte îndrăgit de către colegii de breaslă. Sebastian Papaiani a punctat că Fotino, dincolo de „calitatea de calitatea de actor, poseda calitatea umană, care a dispărut în ultima vreme“.

Sebastian Papaiani şi-a exprimat regretul faţă de moartea lui Mihai Fotino spunând că a fost un actor cu multă tragere de inimă, „care ştia întotdeauna ce trebuie să facă“. El era un „mare iubitor de profesia pe care o avea şi şi-a încheiat activitatea de actor la Teatrul Naţional odată cu viaţa“, a declarat Papaiani pentru Mediafax. 

De asemenea, actriţa Oana Pellea a spus despre Mihai Fotino că a fost „un mare şi distins actor“, apreciind că era „un om bun, generos şi un spirit frumos“. Actriţa a mai adăugat că Fotino era parte din istoria teatrului românesc, un om cu care a avut privilegiul de a juca, „un domn“, a scris artista pe pagina personală de Facebook. 

Totodată, Ştefan Bănică Jr. a precizat că scena românească va fi mai săracă fără Mihai Fotino. „Îmi pare rău că numai în ultima lună trebuie să vorbesc la trecut despre oameni dragi mie, ca Octavian Sava, Titus Munteanu, Nae Lăzărescu, iar acum Mişu Fotino“ a declarat Ştefan Bănică Jr., pentru Mediafax, adăugând că Fotino a fost „un actor cu totul special, cu un firesc şi un farmec foarte personale“. 

Actorul Mihai Fotino a murit astăzi, la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 83 de ani, după o lungă şi grea suferinţă. Născut pe 14 septembrie 1930, în Bucureşti, Mihai Fotino (cunoscut şi ca Mişu Fotino), şi-a construit o carieră bogată în teatru, dar şi în cinematografie şi în televiziune abordând mai ales genul comediei. A debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru "Coloniale", iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Braşov.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti. La cea de-a XIV-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

Actorul Mihai Fotino declara într-un interviu pentru „Jurnalul Naţional“, de anul trecut: „Am fost atât de răsfăţat de lumea teatrală şi neteatrală, încât mă mir că nu mi-am ratat cariera. Câţi copii s-ar putea mândri, ca şi mine, că au fost ţinuţi pe genunchi de marele Iancu Brezeanu, alintaţi de Tudorică Muşatescu şi de alţi buni prieteni ai tatălui meu?“

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice". În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

Citeşte şi: 

Actorul Mihai Fotino a murit la 83 de ani Actorul Teatrului Naţional Bucureşti Mihai Fotino a murit la vârsta de 83 de ani. Mişu Fotino a încetat din viaţă astăzi în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucureşti, după o lungă şi grea suferinţă

Strălucita carieră a lui Mihai Fotino. Cu o figură de intelectual, el nu se potrivea cu rolurile tovarăşilor de la Partid Mihai Fotino s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie, şi într-un fel a dus o cruce, a posibilelor comparaţii cu celebrul său tată: Mişu Fotino (pe atunci, încă nu se purta aşa des titulatura de Jr. ), actor cu şcoală, absolvent de Conservator de artă dramatică, pe care-l ştim din „Visul unei nopţi de iarnă” al lui Jean Georgescu, unde era socrul lui… Radu Beligan (în 1946).

Marele regret al lui Mihai Fotino era că, bolnav fiind, nu mai putea juca  În anul 2005, actorul a suferit un atac cerebral, care l-a obligat să renunţe să mai joace. Despărţirea de scenă a fost, după cum avea să mărturisească la câţiva ani, cea mai dureroasă.

Actorul Mihai Fotino: „Cu o piesă bine jucată e imposibil să nu faci săli pline“ Cariera actorului Mihai Fotino, care a murit astăzi la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 83 de ani, a însemnat numeroase roluri pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Actorul a fost remarcat pentru prima dată de regizorul Sică Alexandrescu, cel care l-a adus pe Fotino la TNB.

Actorul Mitică Popescu, despre Mihai Fotino: „Încă un mare actor a dispărut“  Mitică Popescu, prieten al actorului Mihai Fotino, care a murit astăzi, la 83 de ani, a declarat că Fotino „era un om extraordinar“, afirmând că „încă un mare actor a dispărut“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite