Actorul Emilian Oprea, interpretul procurorului Cristian Panait: „Sper ca filmul să ducă la redeschiderea dosarului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Vasile şi Emilian Oprea, în filmul "De ce eu?", care va participa la Berlinale, la Panorama Special
Andreea Vasile şi Emilian Oprea, în filmul "De ce eu?", care va participa la Berlinale, la Panorama Special

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Inspirat din cazul real al procurorului Cristian Panait, filmul va fi proiectat în secţiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent, iar actorii Andreea Vasile şi Emilian Oprea vin la Adevărul Live, de la ora 13:00 cu detalii din culisele controversatului lungmetraj.

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti de anul acesta, De ce eu? va fi lansat pe în cinematografe pe 27 februarie 2015. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Cristian (Emilian Oprea) este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Pentru mine, Panait este un erou, a spus Andreea Vasile, la Adevărul Live. E vorba despre destrămarea conştiinţei unui om, un personaj cu principii adevărate, a completat actriţa.

Mâine începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), la care va avea premiera mondială cel mai aşteptat film românesc, „De ce eu?“, inspirat de cazul tânărului procuror Cristian Panait care s-a sinucis la numai 29 ani.


Thriller-ul politic în regia lui Tudor Giurgiu va fi prezentat la Berlin în seara de 11 februarie, în cadrul secţiunii Panorama Special. Echipa filmului va fi prezentă la proiecţia de gală de la Kino International, ce va începe la ora locală 20.00. Regizorul şi actorii se vor întâlni apoi cu jurnaliştii străini, într-o conferinţă de presă transmisă online. În România, filmul „De ce eu?“ va fi lansat la 27 februarie în cinematografe.


Interpretul principal este Emilian Oprea, un actor de la Teatrul Maria Filotti din Brăila. Coincidenţă, Oprea joacă la teatrul brăilean din 2002, anul morţii lui Cristian Panait. Actorul se află la primul său rol principal într-un lung-metraj de cinema, fiind remarcat de regizorul Tudor Giurgiu la probele pentru filmul „Despre oameni şi melci“. „Colaborarea cu Tudor Giurgiu a început în urma castingului pentru «Despre oameni şi melci», unde am avut un rol foarte mic. Atunci a venit propunerea pentru rolul procurorului Cristian Panait“, relatează actorul Emilian Oprea.

Andreea Vasile şi Emilian Oprea la Adevărul Live FOTO David Muntean 

Andreea Vasile si Emilian Oprea la Adevarul Live FOTO David Muntean

Şi tot de atunci a început documentarea pentru filmul care urma să prezinte ultima anchetă a procurorului Panait. La începutul anului 2002, acesta fusese desemnat să instrumenteze dosarul unui coleg de breaslă din Oradea, procurorul Alexandru Lele, care dispusese arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, un apropiat al premierului Adrian Năstase. Tărău era acuzat de complicitate la contrabandă cu produse petroliere, dar a fost eliberat şi apoi a fugit în Statele Unite ale Americii. Lele a fost suspendat din funcţie prin ordinul ministrului Justiţiei Rodica Stănoiu şi pus sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului, arestare nelegală, cercetare abuzivă şi sustragere de înscrisuri.

Era data de 27 martie 2002, când procurorul Cristian Panait, trimis de la Bucureşti să se ocupe de caz, a descins la locuinţa lui Alexandru Lele pentru percheziţii. O înregistrare video făcută de un operator chemat de Lele îl arată pe magistratul bucureştean extrem de iritat şi de agitat de prezenţa acestuia. Panait s-a trezit în faţa unor dovezi care l-au convins că procurorul Lele nu este vinovat. El a dispus neînceperea urmăririi penale, dar rezoluţia a fost infirmată de procurorul-şef Ilie Picioruş, care a repartizat dosarul altor procurori. La 2 aprilie 2002, Panait deja nu se mai ocupa de dosar, iar la 10 aprilie s-a aruncat de la etajul locuinţei sale. Abia împlinise, la 29 martie, vârsta de 29 ani.

Pentru ultimele scene din film, echipa a mers la locul unde s-au petrecut faptele, adică acasă la procurorul Panait. „În ultimele zile de filmare - care s-au desfăşurat în locaţia reală - am întâlnit-o şi pe mătuşa lui Cristian. Pe lângă ce se ştia din presă şi din alte surse, am reuşit să mă întâlnesc cu o fostă iubită, o fostă studentă şi un fost coleg procuror. Aşa am reuşit să-mi fac o idee despre ce a fost acest om excepţional“, a declarat pentru Adevărul actorul Emilian Oprea.


Protagonistul şi-a exprimat speranţa că filmul va avea un efect cu bătaie lungă: „Sper ca filmul să fie vazut de cât mai multă lume, să impresioneze atât în ţară, cât şi la festivalurile din străinătate. Şi astfel, poate va ajuta şi el puţin la redeschiderea dosarului Panait, asupra căruia planează, în continuare, multe suspiciuni!“.
Alexandru Lele, procurorul care a fost scos de sub acuzare de Parchetul General, activează acum în avocatură. El a oferit consultanţă în realizarea filmului „De ce eu?“, pe care îl descrie drept „o teribilă călătorie iniţiatică în infernul justiţiei postdecembriste“. „I-am pus la dispoziţie scenaristului Tudor Giurgiu toate documentele brute ale dosarului Lele-Tărău-Panait, în care procurorului Cristian Panait i se transmisese misiunea de a mă aresta. Când şi-a dat seama că este manipulat şi că i s-au cerut lucruri pe care nu poate să le facă nici un procuror onest, a refuzat să le facă. Dar acest lucru l-a costat viaţa. În film, ca şi în realitate, Victor Ponta joacă rolul «mesagerului», a celui care transmite ordinele de la servicii către executanţii din justiţie. Şi Adrian Năstase care îi luase public apărarea lui Tărău, şi Rodica Stănoiu, dovedită colaboratoare a serviciilor secrete, au pe conştiinţă determinarea morţii lui Cristian Panait“, au fost declaraţiile lui Lele acordate în ultimul an.

La discuţiile cu presa, Tudor Giurgiu a explicat schimbarea numelui de Panait în Panduru, în filmul său.

„Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu omul ăsta în ultimele sale zile în viaţă şi asta a fost şi cel mai greu în scenariu, provocarea majoră, să facem un film despre ce se întâmplă cu un om normal, sănătos, integru, deştept, cel mai bun, cel mai admirat, ce se poate întâmpla cu un om de genul aceasta, să ajungi să faci ce ai făcut şi cât de mult te pot strivi cei din jur, sistemul. A fost o încercare de a vedea cum se întâmplă dezintegrarea unui om“, a precizat Giurgiu.

„De ce eu?“ este cea de-a doua selecţie a regizorului la Festivalul de la Berlin, al cărui film „Legături bolnăvicioase“ a fost proiectat în secţiunea Panorama în 2006.
Din distribuţie mai fac parte actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. Scenariul este semnat de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.


„De ce eu?“ este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market. În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film. 

Născut în 1977, la Bârlad, Emilian Oprea a studiat actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, absolvind în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu şi Emil Coşeru. Din 2002, este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a jucat în peste 20 de spectacole, colaborând cu regizori precum Radu Afrim (Sufletul. Puncte de vedere, Omul pernă, Inimi cicatrizate, Adam Geist, Plaja), Victor Ioan Frunză, Istvan Szabó sau Radu Apostol. Rolul din De ce e?, în regia lui Tudor Giurgiu, reprezintă debutul său în rol principal într-un lungmetraj de cinema. În 2015, va putea fi văzut şi în Autoportretul unei fete cuminţi (regia Ana Lungu), selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, în noul film al lui Marian Crişan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Emilian Oprea joacă şi în noul scurtmetraj al lui Radu Potcoavă, Mesagerul.

image

Andreea Vasile a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (master, promoţia 2010). În 2014, a fost selectată în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin, iar în 2011 în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo.

Andreea Vasile la Adevarul Live FOTO David Muntean

A debutat pe micul ecran în serialul La urgenţă (2006) şi a apărut în ultimii an în show-uri TV ca În puii mei sau Icomedy, jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot. Anul acesta, poate fi văzută în serialul produs de HBO România, Umbre, şi în serialul PRO TV Deschide ochii. A jucat în mai multe scurtmetraje, cel mai recent dintre ele, Holiday at the Seaside (r. Cristina Groşan) fiind premiat în 2013 la Sarajevo. Actriţa a avut un prim rol principal în lungmetraj de cinema în Luna verde (r. Alexa Visarion, 2010) şi partituri secundare în Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea) şi Q.E.D. (r. Andrei Gruszniczki).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite