A murit Ion Ianoşi. Avea 88 de ani. A trecut de la marxism la Dostoievski şi Thomas Mann cu o graţie rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul şi filosoful Ion Ianoşi a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani, a anunţat, vineri, Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. Specializat în estetică şi filosofia culturii, Ion Ianoşi este autorul unor volume de exegeză dedicate lui Lev Tolstoi, Dostoievski şi Thomas Mann.

”Profesorul Ion Ianoşi a fost timp de decenii o prezenţă marcantă în viaţa facultăţii noastre şi în cultura română. …A fost în acelaşi timp un promotor al ideilor umaniste şi un model intelectual pentru generaţii de studenţi, tineri intelectuali şi toţi cei interesaţi de cultură. Ion Ianoşi va rămâne un nume de referinţă în cultura română”, transmite Facultatea de Filosofie.

Ioan Ianoşi a fost profesor emerit al Universităţii din Bucureşti şi membru de onoare al Academiei Române din 2001. De-a lungul carierei, a predat cursuri din domeniile filosofiei, literaturii, psihologiei, istoriei artei, cel mai adesea cu un caracter interdisciplinar. Este autorul a 35 de volume pe teme de estetică, filosofia culturii, interpretări ale unor mari opere din literatura universală, cu un interes particular pentru Tolstoi, Dostoievski şi Thomas Mann.

Ion Ianoşi s-a născut la 1 mai 1928 în oraşul Braşov. A studiat  mai întâi la Cluj, filologie (1947-1949), apoi la Petersburg, pe atunci Leningrad, filosofie (1949-1954), potrivit biografiei publicate pe pagina Facultăţii de Filosofie Bucureşti. Întors în ţară în 1955, a fost angajat la Institutul de Teatru şi Film I.L. Caragiale din Bucureşti până în 1959. A devenit cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Între 1958-1965 a lucrat la Secţia Artă şi Cultură al CC al PCR. A publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie şi critică literară.

Cunoscător al culturilor română, germană, rusă, maghiară, franceză, engleză şi americană a publicat de-a lungul anilor cărţi reprezentative din care enumerăm: ”Romanul monumental şi secolul XX”, ”Thomas Mann, Dostoievski – tragedia subteranei”, ”Vârstele omului” şi ”Internaţionala mea. Cronica unei vieţi”.

”Profesorul Ion Ianoşi a ales să aparţină culturii române şi să scrie în limba poporului şi a ţării în care a trăit. Cu certitudine Academicianul Ion Ianoşi a fost o personalitate exemplară a culturii române. A avut sigur virtutea înţelepciunii şi pe cea a curajului blând şi a blândeţii curajoase. Sunt virtuţi ale oamenilor rari”, se mai arată în mesajul publicat de Facultatea de Filosofie.

Răzvan Theodorescu despre filosoful Ion Ianoşi: A fost un intelectual de mare probitate

Academicianul Răzvan Theodorescu a declarat pentru News.ro că Ion Ianoşi, care a murit, vineri, la vârsta de 88 de ani, a fost ”un intelectual de mare probitate, un umanist de cea mai mare calitate”.

”L-am cunoscut puţin pe domnul Ion Ianoşi, însă i-am citit mult opera. A fost un intelectual de mare probitate, a fost un om care nu şi-a călcat ideile din tinereţe. A fost un adevărat umanist şi un specialist de primă mână în ceea ce numim noi istoria culturii. Îmi pare foarte rău de ce aflu. Pierdem un umanist de cea mai mare calitate”, au fost cuvintele academicianului Răzvan Theodorescu.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite