50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, publicate la Nemira

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rândurile scrise cu mâna au o semnificaţie aparte
Rândurile scrise cu mâna au o semnificaţie aparte

Cartea  „50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile“, în selecţia lui David H. Lowenherz, va fi lansată miercuri, 1 februarie, de la 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Actorii Nicoleta Hâncu şi Andrei Huţuleac vor citi din poeme,  iar Ioana Bâldea şi Marius Constantinescu vor prezenta volumul.

Editura Nemira publică o selecţie deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare şi arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului şi a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecţia lui David H. Lowenherz

Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Citesc actorii Nicoleta Hâncu & Andrei Huţuleac. Vorbesc despre carte Ioana Bâldea şi Marius Constantinescu.


Cartea cuprinde epistole de la Wolfgang Amadeus Mozart pentru Constanze Mozart, de la Franz Kafka pentru Felice Bauer, de la Francis Scott Fitzgerald pentru Zelda Fitzgerald, de la Napoleon Bonaparte către Joséphine, de la Frida Kahlo pentru Diego Rivera. Pe scena iubirii li se alătură şi alte celebrităţi precum Voltaire, Marcel Proust, Oscar Wilde sau Sarah Bernhardt.

coperta scrisori de dragoste Nemira

Pentru cititorii împătimiţi şi iubitorii de cuvinte, epistolele rămân irezistibile. Strânse într-o carte pentru oamenii mileniului III, ele parcă ridică discret un colţ de perdea, întrezărindu-se astfel încăperile trecute ale dragostei. Şi o vedem în toată splendoarea ei: blândă şi pătimaşă, curată şi obsesivă, sobră şi zglobie, potricvit unui comunicat de presă al editurii Nemira.

”Sunt momente când nimic nu vorbeşte mai tare decât un cuvânt mut, scris pe o bucată de hârtie. Odată cu apariţia mesajelor instant şi a e-mailurilor, arta epistolelor sentimentale şi-a recăpătat oarecum popularitatea, chiar dacă se manifestă acum în mediul steril al ciberspaţiului􀁢– unde nu există nici hârtie fină, confecţionată manual, nici caligrafie elegantă şi, evident, nici posibilitatea de a simţi parfumul colilor de corespondenţă!

Totuşi, scrisul ne oferă şansa de a reflecta înainte de a ne pune sufletul pe tavă. Scrisorile din această colecţie nu au fost alese pentru manifestările expansive ale iubirii, ci pentru gama largă de sentimente autentice exprimate de semnatarii lor. La fel cum lumina se descompune în culori atunci când se refractă într-o prismă, dragostea dezvăluie spectrul emoţiilor noastre, iar scrisorile ne oferă ocazia de a arunca o privire în sufletul bogat al scriitorului, spune David H. Lowenherz, care a selectat scrisorile.

Fiecare epistolă conţine un motiv sau o variaţiune pe tema iubirii şi astfel ne propune o definiţie mai cuprinzătoare a acestui cuvânt. Veţi citi despre pasiune, dor, disperare, pierdere, mânie, tristeţe, amărăciune, compasiune, respect, prietenie, recunoştinţă, gelozie, îndoială şi fericire. Întregul registru al sentimentelor omeneşti se găseşte în aceste misive”, adaugă David H. Lowenherz.


 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite