Ce spune spaţiul de lucru de la birou despre tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a interpretat numeroas studii, un cercetător a adus dovezi care confirmă faptul că spaţiul de lucru poate dezvălui personalitatea celui care îl ocupă.

Numeroase studii sugerează că modul în care fiecare persoană îşi păstrează biroul poate influenţa stilul în care lucrează, bazându-se pe ideea că dezordinea poate interfera cu puterea de concentrare. Spaţiul de lucru nu doar că îşi pune amprenta asupta modului de lucru, dar poate spune foarte multe şi despre personalitatea celui care îl ocupă, scrie BBC. Plecând de la mai multe studii, Lily Bernheimer, un cercetator de la Universitatea din Marea Britanie, a adus dovezi conform cărora biroul poate dezvălui ce timp de comportament caracterizează persoana care îl ocupă:

Dezordonat

image

Dacă spaţiul de lucru este aglomerat, plin de culoare şi adesea acoperit cu mici jucării şi obiecte personale, cel care îl ocup este o persoană extrovertită şi primitoare. „În cazul în care acesta are posibilitatea de a alege unde să stea pentru a se simţi mai confortabil, va fi fericit cu locul cel mai circulat din birou“, susţine Bernheimer. Partea proasta este că de multe ori este atât de ocupat încât nu găseşte timp să-şi facă curat în spaţiul de lucru. Totuşi, spaţiul lor murdar este mult mai primitor decât cel al minimaliştilor sau al colegilor mai puţin sociabili.

Minimalist

image

Dacă iubeşti rutina şi post-it-urile, s-ar putea să fii genul minimalist. Totuşi, faptul că nu poţi să lucrezi la un birou dezordonat nu înseamnă că eşti un om introvertit. „Un loc de muncă extrem de ordonat şi organizat nu indică faptul că eşti introvertit“, a spus Bernheimer. În schimb, un minimalist este mult mai conştiincios, disciplinat şi prudent. Ei sunt harnici, de încredere, şi se bazează pe planificarea unui plan orientat spre realizare.

Teritoriul marcat

image

„Oamenii care au tipuri de personalitate mai dominante sunt defensivi când vine vorba de spaţiul lor“, spune Bernheimer. De fapt, în timp, ei vor începe să atenteze la spaţiile altor persoane. „Ei pot încerca să-şi marcheze tot mai mult teritoriul, prin încercarea de a revendica un teritoriu mai mare“, este de părere specialisul. Le place să ocupe centrul spaţiului de lucru, dar vor să şi-l delimiteze de al celolralţi. Dacă lucraţi într-un spaţiu deschis, ei vor fi tentaţi să-şi apere zona de lucru.

Personalizat

image

Dacă ai o colecţie de cărţi sau reviste pe birou, poze de călătorie sau amintiri, ai putea fi genul care iubeşte să-şi personalizeze spaţiul în care lucrează. „Un spaţiu de lucru simplu, elegant sau neobişnuit poate spune despre cel care l-a creat că este o persoană deschisă, creativă şi inteligentă. Aceştia sunt de asemenea extrovertiţi şi curioşi. Acest tip de oameni se bucură de bunăstare psihologică şi sănătate fizică, un beneficiu atât pentru angajat, cât şi pentru angajator“, explică Bernheimer.

Spaţiul sigur

image

Dacă urâţi să staţi cu spatele la uşă şi vă simţiţi nesigur dacă biroul dumneavoastră se află într-o zonă intens circulată, s-ar putea să aparţineţi acestei categorii. „Oamenii care au acest tip de personalitate se simt în siguranţă în locurile în care au o bună vizibilitate a potenţialelor ameninţări“, spune Bernheimer. Ei preferă spaţiul lor personal, în care să nu le fie distrasă atenţia. Preferă să stea cu spatele la un perete şi să lucreze singuri. Ar putea fi chiar un pic ţâfnoşi, dar nu-i judeca prea aspru. Deşi par introvertiţi, ei sunt, de asemenea, extrem de creativi şi productivi, spune Bernheimer.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite