Cât de mult contează prima impresie la angajare. La ce să fie atenţi candidaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
interviu angajare

Angajatorii au nevoie de mai puţin de şapte minute pentru a hotărî dacă un candidat este potrivit pentru postul oferit, reiese dintr-un studiu. Prima impresie este decisivă pentru ei.

Primele 6 minute şi 25 de secunde sunt decisive pentru candidaţi în timpul unui interviu de angajare. Şansa lor de a primi postul pentru care au aplicat depinde aproape în totalitate de aceste câteva minute, potrivit unui nou studiu la care au participat 273 de angajatori şi 3.286 de candidaţi.

Mai mult de două treimi dintre angajatori (71%) decid să respingă un candidat dacă aceasta are tatuaje ”la vedere”. Un procent la fel de mare dintre angajatori spune că machiajul unei femei este decisiv în formarea primei impresii, reiese din sondajul efectuat de portalul britanic de recrutare Monster.co.uk.

Şase din zece angajatori (62%) mai spun că alegerile vestimentare ale candidatului au un impact mare asupra şanselor de angajare. Aproape la fel de mulţi etichetează candidaţii după modul în care dau mâna atunci când fac cunoştinţă.

Un criteriu de angajare care cântăreşte mult în ochii angajatorului este capacitatea unui candidat de a menţine contactul vizual în timpul interviului de angajare. Nu mai puţin de 82% dintre angajatorii intervievaţi au spus că vor ca potenţialii subalterni să poată menţine contactul vizual atunci când vorbesc cu ei.

Cu toate acestea, majoritatea angajatorilor au spus că prima impresie nu este cel mai important criteriu în decizia lor. Pe primul loc se situează experienţa profesională a candidatului şi abia apoi prima impresie pe care acesta o face la interviu. Al treilea criteriu important este educaţia candidatului. Angajatorii verifică apoi calificările acestuia, dar şi recomandările pe care le are.

Ce criterii urmăresc angajatorii

Reprezentanţii site-ului de recrutare Monster.co.uk au creat o listă a lucrurilor pe care managerii le consideră importante în decizia de a face o angajare:

  • Punctualitatea candidatului (importantă pentru 96% dintre angajatori);
  • Pregătirea pe care angajatorul a făcut-o pentru interviu (93% dintre angajatori o consideră importantă);
  • Capacitatea candidatului de a menţine contactul vizual (importantă pentru 82% dintre angajatori);
  • Aspectul (haine, tatuaje, machiaj etc.) – important pentru 73% dintre angajatori;
  • Abilităţile de comunicare şi spontaneitatea (60% dintre angajatori le consideră importante);
  • Strângerea de mână (55% dintre angajatori o consideră importantă).

La ce sunt atenţi candidaţii

De partea cealaltă, prima impresie este importantă şi pentru candidaţi în decizia de a accepta sau nu postul pentru care au aplicat. Strângerea de mână este un criteriu relevant pentru 60% dintre aceştia, abilităţile de comunicare ale potenţialului angajator sunt şi ele luate în calcul de candidat (58% îşi bazează decizia pe acest criteriu), iar preferinţele vestimentare îi ajută să-şi facă o imagine despre angajator.

”Avem obiceiul să catalogăm foarte repede o persoană după lucruri precum stilul, tatuaje, culoarea pielii sau accent. Eticheta pe care o punem poate să nu fie neapărat corectă, dar candidaţii ar trebui să ştie că angajatorii îşi formează foarte repede o părere despre ei bazându-se pe aceste criterii. Angajatorii, la rândul lor, ar trebui să ştie că şi candidaţii pun etichete la primul interviu de angajare”, Corinne Sweet, psiholog specializat în terapie comportamentală, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Cele mai mari greşeli făcute de candidaţi la interviu:

  • Strâng mâna angajatorului fără fermitate;
  • Nu ştiu nimic despre postul pentru care aplică sau despre companie;
  • Întârzie la interviu;
  • Au un miros neplăcut (miros corporal sau de ţigări);
  • Au consumat alcool înainte de interviu.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite