Trufe albe, vin şi ciocolată
0Alba, un oraş medieval italian situat la circa 70 km de Cuneo, e capitala neoficială a zonelor colinare Langhe şi Roero, faimoase pentru trufele, ciocolata şi vinul lor. Cunoscută în Evul Mediu drept „cetatea celor 100 de turnuri“, astăzi Alba nu mai are decât patru turnuri. În schimb, aroma de ciocolată fină cu alune pluteşte în permanenţă deasupra oraşului.
Originea oraşului Alba se pierde în vremea triburilor celtice şi ligurice. Una dintre caracteristicile sale arhitecturale este prezenţa turnurilor rectangulare, construite într-o epocă de maximă prosperitate, între secolele al XII-lea şi al XIII-lea. În afara rolului de apărare, aceste turnuri reprezentau şi asumarea statutului social: înălţimea fiecărui turn era direct proporţională cu bogăţia familiei care-l construia.
Cunoscută în Evul Mediu ca „cetatea celor 100 de turnuri", astăzi Alba nu mai are decât patru turnuri. În schimb, are fabrica Ferrero, care produce bomboanele Ferrero Rocher şi crema Nutella, despre care se spune că au acel inconfundabil gust al alunelor locale, pare-se cele mai bune din lume.
Trufele albe de Alba
Dar o altă aromă decât cea de ciocolată fină cu alune (care, e adevărat, pluteşte în permanenţă deasupra oraşului) a dus cel mai departe faima oraşului. Este vorba despre aroma pişcătoare - stranie şi complexă în acelaşi timp - a trufelor albe (Tuber magnatum). Nu cele de ciocolată, ci cele autentice - ciuperci aşa-zis de simbioză, care cresc spontan în pădure, la 20-30 cm sub pământ, şi care nu pot fi descoperite decât cu porci (mai demult) sau câini special dresaţi (în prezent).
Sezonul trufelor începe în septembrie şi ţine până în decembrie. În Langhe şi Roero, dar în special în zona din jurul oraşului Alba se găsesc cele mai bune trufe albe din lume. De aceea, preţul lor este exorbitant, putând depăşi cu mult echivalentul lor în aur. Recordul îl deţine o trufă de 1,5 kg, care a fost cumpărată în anul 2007 de un om de afaceri din Macau cu 330.000 de dolari! Trufele albe „obişnuite" de Alba se vând însă doar cu circa... 3.000 de euro/kg, un preţ de zece ori mai mare decât cel al trufelor negre franceze.
Atât de intensă este aroma trufelor albe de Alba încât pentru o porţie de mâncare ajung numai zece grame! Se utilizează întotdeauna proaspete, rase în felii extrem de subţiri peste mâncăruri cât mai neutre - paste făinoase, orez etc. Se folosesc în orice fel de mâncare, inclusiv la desert (există chiar şi îngheţată cu trufe!). Am mirosit şi eu o astfel de trufă, fără să fiu totuşi impresionat de aroma sa, care pe scurt poate fi descrisă ca mirosul pădurii toamna... Poate că ar trebui să urmez un curs de evaluare senzorială a trufelor la Centrul Naţional de Cercetare a Trufelor din Alba?
Cert este că la Alba se organizează anual o sărbătoare a trufelor, la care se alege şi o regină a acestora. Oricât de frumoasă ar fi însă regina trufelor, sărbătoarea este încununată de un alt eveniment: licitaţia internaţională de la castelul Grinzane Cavour, aflat la 5 km de Alba. Licitaţia are loc în fiecare an începând din 1999, cu Grinzane Cavour conectat de fiecare dată în direct cu alte două oraşe din lume (anul trecut Berlin şi Hong Kong, în alţi ani Paris, Londra sau New York). Anul acesta, licitaţia s-a desfăşurat la14 noiembrie. Sumele care se strâng la aceste licitaţii anuale sunt integral destinate unor scopuri caritabile (combaterea cancerului, sprijinirea mamelor singure etc.)
Barolo şi Barbaresco
Castelul Grinzane Cavour, construit în secolul al XI-lea, este şi sediul Enotecii Regionale Piemonteze, o „vitrină" a prestigioaselor vinuri (dar şi grapa) piemonteze, în primul rând Barolo şi Barbaresco. Prestigiul vinului Barolo este atât de mare încât practic nu există vitrină în oraş, fie ea de magazin de îmbrăcăminte sau de agenţie de turism, unde să nu vezi şi o sticlă sau cel puţin nişte dopuri de Barolo!
Nu pot încheia acest articol fără să mă înclin în faţa dragostei de viaţă, de mâncare şi băutură de cea mai bună calitate a piemontezilor. Nu este de mirare că ei sunt iniţiatorii mişcării Slow Food, înfiinţată în 1986, ca o alternativă la alimentaţia de tip fast-food, propunând păstrarea tradiţiilor culinare din fiecare zonă, precum şi continuarea creşterii plantelor şi animalelor caracteristice fiecărui ecosistem. Tot ei sunt şi fondatorii primei Universităţi a Ştiinţelor Gastronomice, înfiinţată în anul 2004 pentru a studia legătura inextricabilă dintre alimentaţie şi cultură. Salve!
La Alba cu Alexandru R. Săvulescu
Geofizician de profesie, Alexandru R. Săvulescu a revenit după 1989 la pasiunile sale dintotdeauna, scrisul şi fotografiatul. A colaborat, începând din 1990, cu o serie de ziare şi reviste din România, cum ar fi „Eco Magazin", „Cotidianul", „Perspective", „Dilema Veche", şi „Adevărul", ca şi cu agenţii sau reviste din străinătate, printre care: „Environment News Service" (SUA), „Eco Decision" (Canada), „Danube Watch" (Austria), „Green Horizon" (Ungaria) şi „Natura" (Republica Moldova).

Specializat iniţial în protecţia mediului, publică în prezent din ce în ce mai mult articole de călătorie. Călătoriile sale de studiu şi documentare l-au purtat până acum de la Cercul Polar de Nord până în Africa de Sud şi din Japonia până în Argentina.
Nu rataţi!
Festivalul Vinum - are loc anual la sfârşitul lunii aprilie, când întreg oraşul se transformă într-o expoziţie de vinuri la care sunt reprezentate circa 250 de companii - fiecare vizitator cumpără un bilet în schimbul căruia primeşte un pahar şi... dreptul de a degusta toate vinurile prezente la festival.
Târgul trufelor - ajuns anul acesta la a 80-a ediţie, târgul se desfăşoară anual pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie - în afara vânzării trufelor albe, în cadrul târgului sunt organizate diverse evenimente muzicale, culturale şi artistice.
Palio degli Asini (Cursa de asini) - în prima duminică a lunii octombrie, localnicii („albesi" în italiană) defilează prin oraş îmbrăcaţi ca nobili din secolul al XIII-lea, după care asistă la o cursă de asini la care fiecare cartier îşi sprijină concurentul propriu.