Stâncile Gessi din Emilia-Romagna, care se întind pe 10 kilometri, incluse în patrimoniul mondial UNESCO

0
Publicat:

Stâncile de calcar din regiunea italiană Emilia-Romagna, numite Gessi, şi peşterile din această zonă au fost incluse marţi pe lista siturilor naturale din patrimoniul mondial UNESCO, transmite ANSA, citată de Agerpres.

Stâncile Gessi, incluse în patrimoniul mondial UNESCO FOTO Shutterstock
Stâncile Gessi, incluse în patrimoniul mondial UNESCO FOTO Shutterstock

Stâncile Gessi, care se întind pe o suprafaţă de peste 10 kilometri în Munţii Apeninii din Emilia-Romagna, sunt cele mai vechi astfel de formaţiuni din emblematicul lanţ muntos din centrul Italiei, datând din urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani.

Stâncile din Emilia Romagna se întind pe 10 kilometri FOTO Shutterstock
Stâncile din Emilia Romagna se întind pe 10 kilometri FOTO Shutterstock

Înscrierea stâncilor Gessi a adus la 16 numărul siturilor din Emilia-Romagna incluse pe listele UNESCO.

De asemenea, a adus la 59 numărul locurilor din întreaga Italie aflate în patrimoniul mondial, care are mai multe situri UNESCO decât orice altă ţară, notează ANSA.  

Stâncile din calcar, incluse în patrimoniul UNESCO FOTO Shutterstock
Stâncile din calcar, incluse în patrimoniul UNESCO FOTO Shutterstock

ONU include un sit istoric din Cisiordania în patrimoniul mondial UNESCO. Israelul numește decizia „cinică” și „rușinoasă”

Oficialii ONU au inclus ruinele preistorice de lângă orașul Ierihon, aflat pe malul vestic al Râului Iordan, în patrimoniul mondial UNESCO. Oficial, sit-ul a primit eticheta „patrimoniul mondial în Palestina”, ceea ce a atras furia Israelului.

Decizia, luată la Riad, în Arabia Saudită, recunoaște situl arheologic Tell es-Sultan de lângă Ierihon, care datează din mileniul al IX-lea î.Hr. sub îndrumarea UNESCO.

Comitetul Patrimoniului Mondial al ONU, în timpul reuniunii sale de la Riad (Arabia Saudită), sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a votat pentru recunoașterea ruinelor preistorice de lângă vechiul oraș Ierihon din Cisiordania ca sit al Patrimoniului Mondial din Palestina.  Măsura a cauzat deja tensiuni cu Israelul, care dispută acest teritoriu cu Autoritatea Palestiniană, scrie Frace24.com.

Unul dintre cele mai vechi orașe locuite

  Ierihon, renumit ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite fără întrerupere la nivel mondial, se află în Cisiordania, pe care Israelul o câștigat-o în urma „războiului de șase zile” din 1967, alături de Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.   

Totuși, această regiune este guvernată de Autoritatea Palestiniană, recunoscută la nivel internațional ca autoritate legitimă de conducere a statului palestinian. La nivel mondial, 96 de țări recunosc Palestina ca stat. ONU, la rândul său, a adoptat în 2012 o rezoluție prin care recunoaște acest statut. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite