Fierbătorile de la Beciu, minunea naturală aproape necunoscută din zona Carpaților de Curbură VIDEO

0
Publicat:

Minunile Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului” ies la lumină rând pe rând. Mai puțin celebri decât Pâclele Mari și Pâclele Mici, vulcanii cunoscuți ca „Fierbătorile de la Beciu” sunt aduși în atenția turiștilor prin intermediul campaniei de promovare „La noi în Buzău”.

Fierbătorile de la Beciu se află în comuna Scorțoasa. FOTO Iulian Bunilă
Fierbătorile de la Beciu se află în comuna Scorțoasa. FOTO Iulian Bunilă

Consiliul Judeţean Buzău a lansat recent o nouă campanie de promovare a obiectivelor turistice, dar și a tradiţiilor şi legendelor din „Ținutul Buzăului”. Este un proiect inițiat de Serviciul Dezvoltare şi Promovarea Turismului, din cadrul instituţiei județene.

Intitulată „La noi în Buzău”, campania constă în realizarea săptămânală a unui videoclip de promovare turistică, cu o durată de 90 secunde. Videoclipurile ajung pe paginile de Facebook şi de Instagram „Descoperă Buzăul”, conturile pentru promovare turistică ale Consiliului Judeţean Buzău.

Realizatorii videoclipurilor promoționale sunt consilierii pe probleme de turism din CJ Buzău. Campania a început cu prezentarea „Fierbătorilor de la Beciu”. Acestea arată complet diferit față de pâcle.

Din filmulețul de 90 de secunde aflăm că, la Beciu, sat al comunei Scorțoasa, acolo unde sunt și faimoasele pâcle, platoul vulcanic nu conține conuri, ci numai ochiuri în care noroiul foarte moale pare că dă în clocot.

„Fierbătorile sunt bălți de noroi care bolborosesc neîncetat. Aici poți vedea cele mai multe, dar și unele dintre cele mai spectaculoase erupții. Cele mai mari dintre fierbători erup la fiecare câteva secunde”, spun realizatorii clipului de prezentare.

Platoul vulcanic de la Beciu este mai mic decât celelalte situri vulcanice din județul Buzău, fiind greu de găsit fără ajutorul unor ghizi sau hărți. Fierbătorile de la Beciu fac parte din rezervația naturală Vulcanii Noroioși, una dintre atracțiile emblematice ale Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”.

„Fierbătorile de la Beciu sunt o atracție turistică uimitoare, care îmbină în mod armonios frumusețea naturii cu un trecut geologic fascinant. Recomandarea noastră este să parcurgeți drumul de 2 kilometri, de la Pâclele Mari până la Fierbătorile de la Beciu, pe jos sau cu bicicletele”, precizează autorii filmulețului de promovare.

Fierbătorile de la Beciu au cele mai active ochiuri cu nămol

De ceva vreme, Fierbătorile de la Beciu sunt mai ușor de găsit. Asta, de când specialiștii Geoparcului „Ținutul Buzăului” au început să monteze indicatoare pe traseele care duc aici. La Beciu, suprafața modelată de scurgerile de noroi are circa 40 de metri lungime și 20 de metri lățime.

„Pâclele de la Beciu au cu totul altă natură, sunt în mijlocul verdeții, într-o zonă foarte izolată, într-o depresiune. Sunt, cred, vreo 40 de lacuri, pe o zonă mai mică, dar foarte dese și active. Au și un record. Sunt cei mai activi vulcani noroioși, pentru că avem continuu emanații”, declară Răzvan Popa, managerul Geoparcului „Ținutul Buzăului”.

vulcani fierbatori beciu (2) png

Satul Beciu, localitate a comunei Scorțoasa, se află într-o vale, iar asfaltul se termină în mijlocul localității. De acolo se parcurge un drum de pământ destul de îngust, care pe hărțile online apare ca DC 97, ce face legătura cu satul Arbănași, din Beceni. După trei kilometri de urcat printre ierburi și arbuști, descoperi zona vulcanică.

Vulcanii noroioşi sunt formaţiuni create de gazele naturale, care vin de la peste trei mii de metri adâncime şi trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică. Şiroaiele de noroi de culoare gri sau brun cenuşiu modifică permanent peisajul, pentru că, după ce se preling în exterior, se întăresc şi dau naştere unor denivelări.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite