Locul de vacanță preferat de mulți români, aflat chiar deasupra unui vulcan activ

0
Publicat:

O insulă care farmecă pe oricine prin frumusețea ei, devenită una dintre destinațiile de vacanță favorite ale românilor, ascunde un secret. Puțini din cei care o vizitează își dau seama că, sub caleidoscopul hipnotic de culori, se află un vulcan activ.

Santorini, Grecia FOTO Pixabay
Santorini, Grecia FOTO Pixabay

Secretele adâncului

Santorini face parte din Arcul Vulcanic Elen, unul dintre cele mai importante câmpuri vulcanice din Europa, care a înregistrat peste 100 de erupții în ultimii 400.000 de ani. Cel mai activ vulcan subacvatic și potențial periculos din Marea Mediterană de Est, Kolumbo, se află la cinci mile nord-est de Santorini și face parte din același sistem vulcanic, potrivit CNN.

Scufundat în Marea Egee, Kolumbo a fost liniștit de aproape 400 de ani, însă, cu siguranță nu este adormit definitiv. Ultima dată când a erupt, în 1650, a ucis 70 de oameni și a declanșat un tsunami înalt de peste 12 metri. Au fost înregistrate cutremure puternice și replici, dar și gaze toxice și stropi de fum.

Oamenii de știință știu că o explozie a vulcanului Kolumbo ar putea provoca mari ravagii. I-a fost făcută o vizită, în cadrul celei mai mari expediții oceanografice din lume, iar monitorizarea sa a crescut, în ultimii 20 de ani. Una dintre cele mai mari nave de cercetare din SUA, nava de foraj adânc JOIDES Resolution, a călătorit la Santorini, pentru prima sa misiune în Marea Mediterană între decembrie 2022 și februarie 2023.

Nava a adus „un întreg laborator plutitor în zonă”, potrivit vulcanologului și co-șefului expediției, Tim Druitt. Reușind să foreze la peste 8.000 de metri sub suprafața mării, cercetătorii au colectat sedimente neatinse anterior, pentru a încerca să reconstruiască istoria vulcanismului din zonă.

Rapoartele inițiale sunt așteptate la sfârșitul acestui an și ar trebui să ajute oamenii de știință nu numai să prezică erupții viitoare, ci și să dezvăluie comportamentul altor vulcani activi din întreaga lume, care reprezintă o amenințare pentru milioane de oameni ce trăiesc în vecinătatea lor. De asemenea, sunt studiate legăturile dintre cutremure și vulcani.

Vulcanul, „deschis” pentru vizitatori, iar Santorini pentru investitori

Turiștii pot face excursii cu barca la Nea Kameni, acolo unde se află un vulcan activ.

De asemenea, datorită faimei sale globale, Santorini a înregistrat unele dintre cele mai mari investiții turistice din țară. Hilton și Nobu sunt printre mărcile care au ajuns pe insulă în ultimii ani, iar prețurile proprietăților sunt printre cele mai ridicate din Grecia.

Geologii – care monitorizează îndeaproape Kolumbo – avertizează că este doar o chestiune de timp până când o erupție mare să lovească din nou. Cu toate acestea, „timpul” în anii de geologie poate fi ultra-lent. Atât de lent încât, pentru un agent imobiliar de pe insulă, „activitatea vulcanică nu intră niciodată în discuție atunci când vinde o proprietate.

Dacă ar erupe, Kolumbo este capabil să producă o coloană de erupție de zeci de metri înălțime și este, de asemenea, susceptibilă de a declanșa un tsunami. Activitatea crescută cu aproximativ 10 ani în urmă a stârnit îngrijorări, dar de atunci s-a diminuat.

Dacă începem să vedem o activitate crescută în Kolumbo, atunci vom fi atenți. Vestea bună este că vulcanii oferă o mulțime de avertismente”, spune Druitt.

Între timp, în 2020, Agenția de Protecție Civilă din Grecia a elaborat un plan de 185 de pagini pentru abordarea consecințelor unei posibile activări a grupului vulcanic din Santorini.

Mâncare și vin vulcanic

Insula este cunoscută pentru vinul său assyrtiko, cultivat în solul vulcanic.

În viața lor de zi cu zi, localnicii au puțin timp să se gândească la vulcan. Vara, insula este plină, inclusiv de numeroși turiști români.

Supraturismul rămâne una dintre cele mai mari provocări, deoarece morfologia unică a insulei Santorinii continuă să atragă mulțimi. Anul trecut, Uniunea Internațională de Științe Geologice, în colaborare cu UNESCO, a inclus caldera din Santorini în prima sa listă de top 100 de situri geologice ale patrimoniului mondial.

Dincolo de hoteluri și restaurante, toate afacerile de pe insulă sunt legate de vulcan. Cosmeticele făcute local sunt pline de minerale, iar ingredientele alimentare premium sunt cultivate într-un sol unic.

Există chiar un muzeu dedicat roșiei cherry din Santorini, un produs cu denumire de origine protejată din 2006, iar fasolea insulei este considerată cea mai bună din Grecia.

Apoi, există cel mai faimos produs, care merge deseori și la export: vinul.

Aproximativ o cincime din insula, de aproape 50 de kilometri pătrați, este ocupată de podgorii, dintre care majoritatea cultivă assyrtiko, un soi struguri nativ care produce vinuri albe, uscate și bogate în minerale.

Casele tradiționale de tip „peșteră” săpate în rocile vulcanice, numite yposkafa, sunt locuri excelente de cazare, pentru cei aflați în căutarea vacanței perfecte.

Vulcanul îi fascinează chiar și pe localnici, nu numai pe turiști.

Am fost foarte impresionată de poveștile bunicului meu și ale străbunicului meu. Și-au amintit de exploziile mai mici de la Nea Kameni. Dar ei au insistat că ar trebui să ne facem griji este „cel pe care nu îl putem vedea”. Treptat, mi-am dat seama că mai era un vulcan, sub apă. Un vulcan mai puternic, mai misterios și mai periculos. Este imposibil să știm dacă vreunul dintre noi va trăi pentru a prinde o mare erupție, dar, la un moment dat, va exista una”, spune Nomikou.

Santorini ar putea fi îngropat încă o dată sub un strat de cenușă. Dar deocamdată – în timp ce vizitatorii se bucură de un alt apus de soare uimitor la un pahar de assyrtiko – vulcanul rămâne liniștit.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite